Procesul de îmbătrânire asupra principalelor sisteme de organe

Sistemul endocrin

Îmbătrânirea este asociată cu modificări hormonale și structurale ale glandelor endocrine – moartea celulară programată, distrugerea autoimună a glandei sau modificările de la nivelul țesutului glandei endocrine. Modificările legate de vârstă pot influența secreția hormonală, secundar modificărilor fiziologice. Alte modificări includ schimbări în bioactivitatea hormonilor,  modificarea transportului hormonilor la nivelul celulei și alterarea mecanismului post-receptor. O diminuarea a secreției hormonale poate fi observată odată cu îmbătrânirea din cauza schimbărilor fiziologice de la nivelul celulei endocrine.

Sistemul nervos

Sistemul nervos  este un sistem de comunicare foarte complex, care poate trimite și primi simultan un nivel mare de informații. Cel mai evident aspect al îmbătrânirii neuronale este reprezentat de acumularea de lipofuscină în neuroni. Cu toate acestea, sistemul nervos este vulnerabil în fața unor afecțiuni sau leziuni, precum:

  • Degenerarea celulei nervoase poate duce la apariția bolii Alzheimer, boala Huntington sau boala Parkinson.
  • Inflamarea oligodendrocitelor determină apariția sclerozei multiple.
  • Infecția cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme care afectează creierul șimăduva spinării determină meningită sau encefalită.
  • Întreruperea sau reducerea semnificativă a fluxului sangvin la nivelul creierului poate provoca accidentul vascular cerebral.
  • Prezența leziunilor sau a formațiunilor tumorale determină leziuni structurale ale creierului sau ale maduvei spinării.

Sistemul senzorial

Tulburările de vedere au o prevalență crescută la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Acest lucru are un impact negativ asupra funcțiilor cognitive și în menținerea independenței funcționale. Principalele modificări fiziologice ce apar odată cu înaintarea în vârstă sunt: scăderea flexibilității cristalinului, creșterea duratei răspunsului reflexelor papilare și apariția cataractei. Pierderea auzului de înaltă frecvență, scade capacitatea de a recunoaște vorbirea și afectează calitatea vieții sociale, a sănătății fizice și a relațiilor cu prietenii și familia. De asemenea, consecința diminuării mirosului va duce la diminuarea gustului și în consecință a apetitului cu afectarea stării de sănătate.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

  1. Besdine R. Overview of Aging. Besdine. Medical School of Brown University.
  2. http://www.cnpv.ro/pdf/analize2014/Populatia-varstnica-a-Romaniei-la-orizontul-anului-2060.pdf.
  3. The Merck Manual of Geriatrics – Geriatric medicine and care of the elderly. 3 edition; 2000.
  4. Nemoz-Bertholet F, Aujard F. Physical activity and balance performance as a function of age in a prosimian primate (Microcebus murinus). Exp Gerontol 2003;38:407–14.
  5. Ferrari AU, Radaelli, Centola M. Aging and the cardiovascular system. J Appl Physiol 2003; 95: 2591-7.
  6. Boer IH, Katz R, Fried LF, et al. Obesity and change in estimated GFR among older adults. Am J Kidney Dis. 2009;54:1043–1051.

medic specialist geriatrie și gerontologie
Centrul Medical „Sf. Sava” Pantelimon

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.