Relația medic – asistent medical: perspectiva asistentului

O relație bună de lucru între medici și asistenți este esențială pentru a crea un mediu favorabil, eficient și sigur. Relația medic – asistent medical este bazată pe munca în echipă, colaborare, comunicare, respect și sinceritate. Îmbunătățirea acestor factori va crea o colaborare benefică atât pentru personalul medical cât și pentru pacienți, serviciile medicale fiind astfel de o mai bună calitate.

Nu trebuie neglijat nici beneficiul oferit unităților sanitare. În primul rând este vorba despre fidelizarea angajaților și în al doilea rând despre publicitatea pozitivă primită de la pacienți, cu privire la experiențele avute și la calitatea serviciilor primite.

Stresul și sindromul de burnout

Cu toate acestea însă, multe dintre relațiile medic-asistent sunt tensionate, motivul cel mai des întâlnit fiind legat de dificultatea asistenților de a dobândi respectul profesional din partea medicilor, care de cele mai multe ori îi privesc doar ca pe subalterni. Alte cauze țin de lipsa de comunicare, volumul de lucru crescut, așteptările exagerate, stresul și instalarea sindromului de burnout.

Sindromul de burnout la medici

Ce pot face asistenții medicali pentru a îmbunătăți relația profesională cu medicii?

Pentru a avea o colaborare bună trebuie atinse anumite aspecte importante. În ceea ce privește asistenții medicali, aceștia ar putea analiza și îmbunătăți:

Respectul este important în relația medic – asistent medical

Asistenții medicali ar trebui să fie empatici față de obligațiile profesionale ale medicului și să îi respecte timpul.

De cele mai multe ori medicul aleargă de la un pacient la altul, timpul lui fiind foarte prețios. Este important ca asistenții să ajute medicii în menținerea unui anumit nivel de eficiență prin anticiparea anumitor probleme sau nevoi și prin comunicarea directă și la subiect.

De exemplu, atunci când asistentul dorește să discute cu medicul despre un anumit pacient, ar fi indicat ca acesta să aibă deja asupra sa foaia de observație a pacientului în cauză, evitând astfel timpul pierdut prin efectuarea mai multor drumuri.

Frica de ace sau tripanofobia: recomandări pentru asistentul medical

Comunicarea

O comunicare slabă poate duce la obiective nerealizate, responsabilități prea multe, frustrare, stres și o relație profesională tensionată. Comunicarea ar trebui să fie directă, clară și la subiect, adică să se evite scuzele la fiecare interacțiune cu medicul și informațiile inutile.

În același timp, trebuie comunicat direct atunci când există un comportament care ar putea avea efecte negative. Este indicat ca aceste nemulțumiri să fie discutate cu medicul în particular și nu de față cu ceilalți colegi.

Dacă problema nu este rezolvată după această discuție privată atunci pot fi implicați și superiorii.

Comportamentul este foarte important

Comportamentul și atitudinea asistentului medical pot avea un efect major asupra relației profesionale cu medicul. Antipatiile, indiferența sau desconsiderarea pot crea un mediu de lucru ostil și ineficient.

Interacțiuni între medicamente, suplimente și alimente – VIDEO

Pot exista cazuri când relația medic-asistent este afectată din cauza problemelor personale între cei implicați, neavând motive profesionale.

Trebuie reținut însă că aceste probleme sunt în detrimentul pacientului și din acest motiv trebuie adoptat un comportament profesional prin înlăturarea problemelor personale la intrarea în tură.

ASISTENT MEDICAL, DGASPC

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.