Rolul elementelor anatomice in biomecanica genunchiului

Rolul altor elemente anatomice ale genunchiului

Ligamentul patelei

Este formatiunea care realizeaza legatura dintre tibie si patela si care include acest os considerat ca un os sesamoid sau ca un “olecran” detasat din extremitatea inferioara a femurului. Patela, fiind actionata de un tendon puternic si inextensibil, aluneca pe condilii femurali, coborand in flexia genunchiului si ridicandu-se in extensie. In extensie maxima, baza patelei ajunge in scobitura intercondiliana de care este despartita doar prin bursa suprapatelara. In flexie maxima, patela paraseste spatiul intercondilian, acopera condilii femurali ajungand astfel in contact cu tibia. De fapt, intre tibie si condili se interpune corpul adipos infrapatelar. In prezentarea dinamica a raporturilor dintre patela si condilii femurali se impun urmatoarele precizari:

  • la inceputul miscarii de flexie, patela vine in raport cu condilii femurali numai prin partea sa inferioara;
  • cand flexia atinge 45 grade, patela ajunge in raport cu condilii prin treimea sa medie;
  • cand, in sfarsit, flexia depaseste 60 grade, patela ajunge in raport cu condilii prin treimea sa superioara.

Capsula genunchiului

Este capsula cea mai ampla si mai intinsa ii acopera condilii femurali, platoul tibial si rotula. Capsula este formata dintr-o parte sinoviala si una fibroasa si intarita de numeroase structuri ligamentare. Prezinta o mare robustete pe latura sa posterioara, in timp ce celelalte trei parti ale sale sunt mult mai subtiri. Anterior, se insera imprejurul marginii rotulei, urcand aproximativ 2-3 cm si formand in acest mod recesul suprarotulian. Din punct de vedere structural, capsula articulara a genunchiului poate fi asemanata cu un cilindru care prezinta o fereastra anterioara pentru rotula.

Bursele

Articulatia genunchiului prezinta numeroase burse. Din punct de vedere anatomic, o bursa sinoviala este o structura sacciforma, delimitata de o membrana sinoviala, intarita de o cingatoare fibroasa si lubrificata in interior de o lama de lichid sinovial. Se afla interpusa intre doua structuri  adiacente.

Articulatia femuro-patelara

Este constituita din rotula care contrapune fasciei sale articulare posterioare, fascia articulara anterioara a trohleei femurale. Articulatia femuro-rotuliana este articulatia in care rotula se misca, in raport cu femurul, fiind considerate, din punct de vedere biomecanic, o articulatie cu un singur grad de libertate si careia ii corespund miscarile de flexie-extensie. Rolul biomecanic al rotulei, in cadrul articulatiei genunchiului, e cel de crestere a eficacitatii mecanice a muschiului cvadriceps femural, optimizandu-i forta de tractiune.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

  1. Semiologie ortopedica – sub redactia Mihai Nicolescu, Edit. Univ. „Carol
    Davila”, Bucuresti, 2003 ;
  2. Orthopedics and Fractures, Ronald McRae, Edit. Churchill Livingstone 1999;
  3. Dictionar de kinetoterapie – sub coordonarea lui Constantin Albu, Editura Polirom, Iasi, 2007;
  4. Medicina sportiva – sub coordonarea lui Ioan Dragan, Edit Medicala, Bucuresti, 2002;
  5. Colectia revistei „Medicina sportiva” 2008 – 2012.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.