Rolul vitaminei D în organism

Există 13 vitamine esențiale pentru organism, iar lipsa lor afectează funcționalitatea normală a acestuia. Printre ele se numără și vitamina D. Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se depozitează în țesuturi și ficat. Este întâlnită în două forme: D2 (ergocalciferol) și D3 (colecalciferol). La nivelul pielii, 7,8 dihidrocolesterolul este transformat de acțiunea razelor ultraviolete în vitamina D3 (colecalciferol).

Surse de vitamina D

Printre sursele de vitamina D se numără unele alimente precum uleiul de pește, ficatul de vită, nucile și gălbenușul, dar și suplimentele nutritive. Vitamina D obținută din alimentație și din suplimentele nutritive este inactivă din punct de vedere biologic și trebuie să ajungă în organism prin două procese de hidroliză, pentru a trece în formă activă. Primul proces are loc în ficat, unde se produce conversia în 25-hidroxivitamina D (calcidiol). Al doilea proces are loc, în special, în rinichi, unde se formează compusul activ 1,25 dihidroxivitamina D sau calcitriolul.

Acțiunea vitaminei D în organism

Vitamina D facilitează absorbția calciului și depunerea acestuia în oase (asigurând, astfel, o rezistență crescută acestor structuri) și intervine în homeostazia fosforului, jucând un rol foarte important în profilaxia rahitismului. Pe lângă acestea, mai are și alte roluri, inclusiv modularea creșterii celulare, neuromusculare și funcției imune, precum și reducerea inflamației. Multe gene care codifică proteinele cu rol în reglarea proliferării celulare, diferențierea și apoptoza sunt modulate, în parte, de vitamina D.

Vitamina D și analogii înrudiți pot fi utilizați în tratamentul hipoparatiroidismului, psoriazisului, osteodistrofiei renale.

Carența de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate apărea din cauza unui aport inadecvat, absorbției reduse, metabolismului anormal sau rezistenței la efectele vitaminei D. Persoanele care prezintă un risc ridicat de carență a vitaminei D sunt, în general, vârstnicii, din cauza riscului de subnutriție, a lipsei de expunere la soare etc. În cazul persoanelor care suferă de boli hepatice sau renale, carența de vitamina D apare din cauza funcționării anormale a metabolismului. De asemenea, deficitul de vitamina D poate fi cauzat de rezistența la efectele 1,25-dihidroxivitaminei D. Carența de vitamina D poate determina dureri musculare, slabiciune musculară și dureri osoase la orice vârstă.

Profilaxie și tratament

Conform recomandărilor făcute de specialiști, putem întocmi un tabel cu dozele zilnice de vitamina D ce sunt recomandate pentru a preveni carența. Aceste doze sunt stabilite pentru o expunere minimă la soare.

Vârstă

Bărbat

Femeie

Sarcină

Alăptare

0–12
luni

400
UI

(10
mcg)

400
UI

(10
mcg)

1–13
ani

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

14–18
ani

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

19–50
ani

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

51–70
ani

600
UI

(15
mcg)

600
UI

(15
mcg)

>70
ani

800
UI

(20
mcg)

800
UI

(20
mcg)

Fiind o vitamină liposolubilă, există riscul de acumulare și toxicitate, totuși acest risc nu apare la o administrare zilnică sub 2000 UI (50 mcg).

Surse: Manualul Merk editia 18, U.S. National Institutes of Health

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.