Sciatica: simptome, cauze, diagnostic și tratament
Sciatica – diagnostic
Se poate stabili după examinarea clinică: inspectarea greutăţii, a mersului, a menţinerii posturii, poziţia membrului, gradul de mobilitate al articulaţiilor, starea pielii (uscăciune), hipotonia (testing muscular), tulburările de sensibilitate, reflexele, constituţia osoasă. În leziunile nervilor periferici se vor urmări 3 parametri: amplitudinea, viteza şi forţa mişcării, dar şi probele de pareză.
Examene paraclinice
- Testele obişnuite (sumar de urină, HLG, VSH, ionogramă, glicemie, proteine serice, electroforeză serică, imunoelectroforeză, creatinină şi uree serică), dacă este necesar continuarea se face cu TG, vitamina E serică, dozarea vitaminei B12, metale grele din urină, porfiriei urinare, determinarea crioglobulinelor, anticorpii antinucleari, examenul serologic pentru borelioză şi teste de screening (endoscopie, rectoscopie, ecografie abdominală).
- Electrodiagnostic: testul cu curenţi de joasă frecvenţă a excitabilităţii, testul galvanic al excitabilităţii, metoda curbei intensitate/timp, examenul electromiografic (EMG).
- Radiografia standard (gradul de uzură osoasă, nealiniere, modificări artrozice, osteofite, derapaj).
- RMN sau CT pentru evidențiera relaţiilor dintre oase, ţesut moale (ligament, tendoane, muşchi), rădăcini ale nervilor sau tumori.
- Mielograma (evidenţiază măduva în raport cu osul, dacă nervul este lezat, abces spinal).
- Biopsia musculară (utilă în diagnosticul diferenţial între un proces neurogen şi unul neuropat).
- Biopsia de nerv (utilă în vederea diagnosticului de certitudine: făcând diferenţa între o demielinizare axonală şi o degenerescenţă axonală, identificarea neuropatiilor inflamatorii şi stabilirea diagnosticelor de amiloidoză, sarcoidoză, lepră şi vasculită) [2,4].
Sciatica – tratament
Tratamentul poate fi simptomatic sau cauzal. Uneori, compensarea organismului duce la remedierea simptomelor (în diabet). Se are în vedere determinarea diagnosticului de certitudine pentru a crea premizele unui tratament corect. În funcţie de gravitate, tratamentul poate fi farmacologic, non-farmacologic sau chirurgical, dar şi combinat în vederea asigurării funcţionalităţii optime a pacientului.
Tratament farmacologic
- Antiinflamatoare nesteroidiene – antiinflamatoarele uzuale neselective trebuie asociate cu inhibitori de pompă de protoni, motiv pentru care antiinflamatoarele nesteroidiene selective COX 2 încep a fi preferate.
- Antiinflamatoare steroidiene (la pacienţii cu risc mare de a dezvolta neuropatii compresive, tratamentul injectabil cu corticosteroid cu sau fără xilina este indicat).
- Neurotonice.
- Vitaminoterapie (în special B1 si B2) în cazul unor deficiențe nutriționale.
- Antidepresive.
- Anabolizante în amiotrofii importante.
- Antioxidante (acidul alfa-lipoic) – studiile au arătat reducerea tulburărilor de sensibilitate din neuropatia diabetică.
Tratament non-farmacologic
Se poate apela la diverse mijloace de recuperare medicală:
- Electroterapie:
- Ionogalvanizări
- Curenţi Träbert
- Curenţii interferenţiali
- Terapia prin câmpuri magnetice de joasă frecvenţă
- Tehnici de biostimulare laser
- Stimularea nervoasă electrică transcutană (TENS)
- Terapia cu înaltă frecvență pulsatilă.
- Termoterapie (proceduri reci)
- Masaj
- Kinetoterapie
- Hidrokinetoterapie
- Biofeedback-EMG
- Mecanoterapie
- Terapie ocupațională – utilizează gesturi din viaţa cotidiană, fiind o metodă de recuperare fizică şi psihologică care urmăreşte creşterea forţei musculare odată cu obţinerea independenţei în viaţa cotidiană
- Ortezare – în vederea prevenţiei şi corectării deviaţiei membrelor sau segmentelor deviate
- Cura balneoclimaterică.
Tratament chirurgical
Poate fi, de asemenea, cauzal sau simptomatic. În cazul în care sciatica este cauzată de o hernie de disc şi sunt prezente dureri severe mai mult de 4-6 săptămâni, va fi necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea unei părţi din discul intervertebral ce presează nervul sciatic. Pentru înlăturarea cauzei se poate efectua o discectomie ce are rolul de a înlătura porţiunea discului ce comprimă nervul spinal. Persoanele cu stenoză lombară şi o istorie de sciatică pot beneficia de o laminectomie lombară pentru a decomprima nervii spinali. Tratamentul chirurgical în leziunile de nerv periferici este de competența medicului neurochirurg sau ortoped, care va institui conduita specifică pentru fiecare caz. Practic, se consideră că numai leziunile trunchiurilor nervoase mari au indicaţie operatorie.
Neurorafia reprezintă sutura cap la cap a nervului. În funcţie de intervalul de timp la care se execută, aceasta poate fi:
- Primară (imediat după traumatism)
- Secundară (după ce leziunile asociate s-au vindecat, la circa o lună de la traumatism)
- Tardivă (dacă au trecut 6 luni de la traumatism).
Neuroliza defineşte operaţia de eliberare a nervului de compresie, fie că acesta provine din afara nervului (cicatricea ţesăturilor noi), fie din interiorul acestuia (cicatrice endoneurală). Neuroliza are valoare numai în cazurile în care nu există nervi cu semne de degenerare. În leziunile întinse ale nervului sciatic cu anchiloza genunchiului şi tulburări trofice mari se poate recurge la grefa de nerv. În paraliziile definitve sunt recomandate mioplastiile. În traumatismele deschise se va face explorarea nervului odată cu toaleta plăgii. În celelalte situaţii se va urmări clinic şi electric timp de o lună mersul paraliziei şi se va interveni în secţiunile de nerv sau compresii. Se vor efectua neuroliza, sutura nervului, grefa nervoasă, simpatectomia lombară înaltă (pentru marile tulburări trofice), transplantări de tendoane pentru muşchii paralizaţi, artrodeza (dublă sau tripla artrodeza pentru obţinerea stabilităţii piciorului) [2].
Sciatica – prevenţie
- Tehnici de ridicare
- Program de exerciţii fizice adecvate
- O zonă de lucru ergonomică
- Greutate sănătoasă şi masă musculară
- Tehnici pozitive de atitudine şi de relaxare (de exemplu: managementul stresului)
- Renunțarea la fumat [4].
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Bibliografie:
- http://www.sfatulmedicului.ro/Hernia-de-disc-si-lombosciatica/sciatica_11303;
- Leziunile de nervi periferici – Prof. Dr. Adriana Sarah Nica – șef Catedra Recuperare Medicală UMF „Carol Davila”, Conferenţiar Dr. Gilda Mologhianu – Catedra Recuperare Medicală UMF „Carol Davila”, Dr. Honoriu Duțoiu, medic primar neurolog, Spitalul județean de Urgență Galați;
- http://www.csid.ro/health/sanatate/sciatica-si-durerile-de-spate-5772866/;
- http://www.prostemcell.org/tulburari-neurologice/sciatica-si-durerile-de-picior.html;
- http://www.spine-health.com/conditions/sciatica/sciatica-symptoms.
medic rezident geriatrie și gerontologie, Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, București
Cuvinte-cheie: cauze sciatica, durere sciatica, sciatica, simptome sciatica, tratament sciatica
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.