Acasă » Practică medicală » Secretiile mamare si genitale
Secretiile mamare si genitale
Secretia mai mult sau mai putin abundenta de la nivelul mamelonului este, de cele mai multe ori, suspecta si necesita examene medicale de specialitate pentru a stabili cauza. Adesea se poate intampla ca sceste scurgeri sa fie scurgeri de lapte, care se numesc galactoree. Galactoreea afecteaza in general un singur san.
Cauza acestei secretii poate fi un papilon simplu, adenofibrom, ectezie galactoforica sau hiperplazie galactoforica difuza, mastoza sau un proces malign. In unele cazuri, poate afecta ambii sani, inainte sau in timpul ciclului. In aceasta situatie, este vorba despre o insuficienta de progesteron si este adesea asociata cu mastoza si cicluri abundente si lungi.
Nu in ultimul rand, trebuie amintit ca poate fi vorba de o hiperprolactinemie, adica o crestere a cantitatii de prolactina (hormon al lactatiei) secretata de hipofiza, sub controlul hipotalamusului. Prolactina creste in mod normal in timpul sarcinii si alaptarii. Stresul, somnul sau hipoglicemia pot determina cresterea secretiei de amenoree (absenta sau disparitia ciclului), frigiditate sau sterilizitate.
Exista mai multe tratamente naturiste care pot intrerupe scurgerile la sani.
Tratament pentru secretiile mamare neobisnuite
Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: cartofi, cretisoara, patrunjel, salvie, soc, stejar, varza
Polenul de albine este foarte eficient, deoarece diminueaza cantitatea de foliculina din organism. Se vor lua doua lingurite de polen de albine zilnic, cu 15 minute inaintea meselor principale. Se va avea grija sa fie foarte bine maruntit in gura inainte de a fi inghitit.
Scurgerile vaginale
In mod normal, vaginul este pastrat umed de secretia mucoasei vaginale, care este incolora si fluida, de o cantitate variabila de la o femeie la alta. La ovulatie, in timpul sarcinii si ca efect al excitatiei sexuale, in mod normal si natural cantitatea acestei secretii creste. Deoarece vaginul este un organ deschis spre exterior, bacteriile, ciupercile si alte microorganisme pot patrunde cu usurinta in interior.
Dezvoltarea acestor microorganisme este inhibata de bacteriile purtatoare de acid lactic de secretiile vaginale. In cazul in care apare o infectie, creste cantitatea de secretie vaginala in vederea distrugerii organismelor patogene. Compozitia, culoarea, mirosul si cantitatea secretiilor vaginale variaza in functie de boala.
In cele mai multe cazuri, scurgerile vaginale sunt tulburari ale florei vaginale, respectiv iritatii ale mucoasei. Cauza aparitiei acestora o reprezinta lipsa igienei corespunzatoare sau, dimpotriva, spalaturile vaginale inutile, cu apa sau solutii dezinfectante. Infectiile vaginale pot fi cauzate de bacterii sau alti agenti patogeni, transmisibili si pe cale sexuala. Din aceste motive si partenerul trebuie consultat de catre medic, si, daca este nevoie, ii vor fi administrate tratamente.
O inflamatie insotita de scurgeri abundente poate fi provocata si de infectiile urinare sau de lipsa igienei in timpul menstruatiei.
Un corp strain introdus in vagin, de exemplu spirala contraceptiva, poate provoca de asemenea scurgeri prin iritarea mucoasei. Persoanele sensibile nu trebuie sa utilizeze aceasta metda de contraceptie.
In cazuri patologice, mucoasa cervicala creste peste orificiul colului uterin si poate provoca scurgeri.
Scurgerile urat mirosituare pot indica gonoree (blenoragie), boala necesitand un tratament imediat. Daca scurgerea este insotita de puroi sau sange, este posibil sa existe o boala a organelor genitale interne. Scurgerea alba, ce apare la fetele tinere, reprezinta secretia marita a vaginului. Cauzele acesteia sunt de obicei emotionale.
In afara acestor cauze, secretiile pot fi provocate si de actiuni mai grave ale vaginului sau uterului si, din aceasta cauza, este foarte indicata o vizita la un medic specialist care poate stabili un diagnostic precis.
Tratamentul secretiilor vaginale anormale
Plante medicinale care se pot folosi la tratarea acestei afectiuni: aloe, anin negru, arnica, brusture, busuioc, catina, cerentel, cimbrisor, cimbru de gradina, coada-racului, coada soricelului, cretisoara cretusca, echinacea, fragi, galbenele, gorun, hamei, iarba-mare, iarba-neagra, isop, levantica, mur, musetel, nalba, naprasnic, nuc, paducel, papadie, patrunjel, pin, plop-negru, rachitel, rozmarin, ulm.
Femeile care sufera de aceasta boala trebuie sa stie ca exista o serie de alimente care sunt socotite ca alimente permise: capsuni, dude, fragi, rosii, morcovi, patrunjel, pastarnac, tarate de grau, paine neagra, sucuri de legume si fructe, lactate sub orice forma, dar mai ales laptele proaspat muls.
Alimentele nocive, care trebuie eliminate din alimentatie, sunt: condimentele de orice fel, frunzele de dafin, cacaua, ciocolata, cafeaua, untura prajelile, smantana, crnea-mai ales daca este afumata, conservata sau tocata si in special daca este de porc.
E bine sa faca tratamentul de catre ambii parteneri, pentru ca, in caz contrar, exista pericolul unor dese recidive. Barbatii pot sa-si unga zilnic glandul cu unguent de propolis de la Apicola, dupa ce se spala. Se aplica in strat subtire.
Ovule de propolis – se pun intravaginal, seara. In lipsa, puteti folosi si un supozitor. Se pune un tampon de vata, pentru a nu pata lenjeria. Dimineata faceti o spalare cu ceai din plante, cu irigatorul. Urmati acest tratament timp de 7 zile consecutiv.
Cuvinte-cheie: afectiuni feminine, afectiuni ginecologice, remedii naturiste, sanatatea femeii
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.