Acasă » Practică medicală » Sindromul Raynaud sau întreruperea fluxului sangvin la extremități
Sindromul Raynaud sau întreruperea fluxului sangvin la extremități
Sindromul Raynaud este o afecțiune care se manifestă prin întreruperea fluxului sangvin la nivelul degetele mânilor, picioarelor, urechilor sau nasului, în urma expunerii la temperaturile scăzute sau în timpul unei situații stresante. Această acțiune se numește vasospasm. Vasospasmele provocate de alte afecțiuni, cum ar fi artrita, degerăturile sau bolile autoimune, poartă numele de sindromul Raynaud secundar. Această afecțiune nu poate fi vindecată complet, însă tratamentul contribuie la ameliorarea simptomelor.
Principalele simptome
Decolorarea zonelor afectate este cel mai frecvent simptom al sindromului Raynaud. Când vasele care transportă sângele către extremități se blochează, zonele afectate devin albe. Pacienții care se confruntă cu sindromul Raynaud primar experimentează, de obicei, o scădere a temperaturii la nivelul regiunii afectate, fără a simți, însă, durere. Pe de altă parte, cei care suferă de sindromul Raynaud secundar au adesea dureri severe, amorțeli și furnicături la nivelul degetelor. Episoadele pot dura de la câteva minute până la câteva ore. Când vasospasmul s-a încheiat, iar pacientul ajunge într-o încăpere cu o temperatură ridicată, circulația se îmbunătățește.
Sunt afectați tinerii sub 30 de ani
Cauzele apariției sindromului Raynaud nu sunt cunoscute pe deplin de către specialiști. Cu toate acestea, ei consideră că dezvoltarea sindromului Raynaud secundar este legată de anumite afecțiuni medicale sau obiceiuri, care pot afecta vasele de sânge și țesutul conjunctiv, precum fumatul, administrarea medicamentelor care îngustează arterele, artrita, lupusul, sclerodermia, artrita reumatoidă sau sindromul Sjogren. Potrivit Institutului național de artrită și boli musculo-scheletice și ale pielii din S.U.A., femeile sunt mai predispuse să dezvolte sindromul Raynaud. Adulții tineri, cu vârsta sub 30 de ani, au un risc crescut de a dezvolta forma primară a afecțiunii, iar debutul sindromului Raynaud secundar este mai frecvent la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.
Sindromul Raynaud și infecția Chilblains
Pacienții care se confruntă cu acest sindrom pot suferi anumite complicații. Chilblains este o infecție a pielii care apare atunci când există o problemă în ceea ce privește circulația sangvină. Pielea devine roșie și umflată, iar majoritatea pacienților acuză senzații de mâncărime. Infecția durează între 7 și 14 zile și poate reapărea. Tratamentul pentru Chilblains constă în utilizarea unguentelor antifungice, care trebuie aplicate în fiecare zi, până în momentul vindecării. Dacă simptomele se agravează și aportul de sânge este redus substanțial pentru o perioadă îndelungată, degetele mâinilor și picioarelor se pot deforma. În plus, se pot dezvolta ulcere ale pielii și țesut cangrenos. Ambele complicații sunt dificil de tratat și în cele din urmă pot necesita amputare.
Metode de diagnosticare pentru sindromul Raynaud
Medicul specialist va efectua un examen fizic și teste de sânge, apoi se va interesa de istoricul medical al pacientului. Pentru diagnosticarea sindromului Raynaud este necesară efectuarea capilaroscopiei, care reprezintă o examinare microscopică a pliurilor unghiilor. Această metodă de diagnosticare va determina dacă pacientul suferă de sindromul Raynaud primar sau secundar.
Cum poate fi tratat sindromul Raynaud
Specialiștii consideră că modificările stilului de viață sunt un factor-cheie în ameliorarea simptomelor sindromului Raynaud. Primul pas este evitarea substanțelor care determină constricția vaselor sangvine (cofeina și nicotina). În plus, oamenii de știință consideră că exercițiile fizice pot preveni apariția vasospasmelor și sunt benefice în gestionarea stresului. Pe de altă parte, medicii specialiști pot prescrie medicamente, în cazul în care pacientul se confruntă frecvent cu episoade de vasospasm, de lungă durată sau intense. Tratamentul medicamentos poate include antidepresive, medicamente antihipertensive, medicamente pentru disfuncție erectilă etc.
Surse: medicalnewstoday.com; webmd.com; healthline.com
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: degete, degete maini, degete picioare, flux sangvin, infecția Chilblains, sindromul raynaud, vasospasm
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.