Acasă » Practică medicală » Spondiloza cervicală, o afecțiune des întâlnită cu simptome invalidante
Spondiloza cervicală, o afecțiune des întâlnită cu simptome invalidante
Spondiloza cervicală apare, în general, din cauza uzurii oaselor şi cartilajelor. Astfel, discurile intervertebrale încep să se descompună treptat şi îşi pierd din volum. Simptomele prezente cel mai des sunt rigiditatea oaselor şi durerile de gât. Majoritatea pacienţilor cu spondiloză cervicală nu necesită intervenţii chirurgicale. Vârsta este principala cauză a acestei afecţiuni, care se instalează de obicei la persoanele de vârstă mijlocie, însă procesul de îmbătrânire este individual şi nu se manifestă la fel la toată lumea. Conform Arthritis Foundation, spondiloza afectează aproximativ 75% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani din întreaga lume.
Care sunt cauzele spondilozei cervicale
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, coloana vertebrală suferă modificări din cauza trecerii timpului.
Aceste modificări pot apărea în următoarele situaţii:
- deshidratarea difuză a discurilor intervertebrale – între oasele coloanei vertebrale se află discurile intervertebrale, care absorb şocul ridicărilor şi răsucirilor. Discurile conţin 82%-86% apă, iar deshidratarea lor duce la apariţia tasării. Vertebrele încep să se frece între ele, această acţiune cauzând durere pacientului.
- pintenii osoşi – sunt formaţiuni osoase dezvoltate în jurul articulaţiilor sau pe oasele din anumite zone (umeri, genunchi etc.). Noile formaţiuni osoase pot pune presiune pe zonele sensibile ale coloanei, precum nervii din zona măduvei spinării.
- boala degenerativă discală – reprezintă fragmentarea discului intervertebral, care ajunge să comprime măduva spinării sau rădăcinele nervoase aflate în canalul spinal.
- predispoziţia genetică – există o predispoziţie genetică mai puternică pentru spondiloză, dacă mai multe persoane dintr-o familie suferă de această afecţiune.
Alte cauze ale spondilozei cervicale includ:
- leziunile – un traumatism la nivelul gâtului cauzat, de exemplu, de un accident de maşină.
- suprasolicitarea – activităţi zilnice care implică mişcări ce pot pune presiune pe coloană.
Spondiloza cervicală, factori de risc şi simptome
Cel mai important factor de risc în cazul spondilozei cervicale este îmbătrânirea. Spondiloza cervicală se dezvoltă adesea ca urmare a modificărilor articulațiilor gâtului, pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă. Hernia de disc și pintenii osoși sunt rezultatele îmbătrânirii. Alţi factori ce pot creşte riscul apariţiei spondilozei cervicale includ leziuni la nivelul gâtului, menţinerea acestuia într-o poziţie incorectă şi incomodă pentru perioade lungi de timp, factorii genetici şi sedentarismul.
Principalul simptom este durerea. Aceasta se poate intensifica odată cu mişcarea gâtului, rezultând spasme musculare, dureri de cap şi ameţeală. Parasteziile pot apărea şi ele la pacienţii cu spondiloză şi sunt reprezentate de furnicături în zonele afectate şi senzaţii de amorţeală.
Ce este mielopatia cervicală?
Pe măsură ce discurile vertebrale se uzează odată cu trecerea timpului, măduva spinării poate fi supusă unei presiuni crescute, deoarece canalul spinal cervical se îngustează din cauza artritei și a proeminențelor discului intervertebral. Această compresie poate duce la agravarea durerilor de gât și a altor simptome.
Persoanele care suferă de mielopatie cervicală vor prezenta următoarele simptome: slăbiciune, furnicături sau amorțeală la unul sau la ambele brațe/picioare, senzaţie de instabilitate, probleme în controlarea vezicii urinare etc. Aceste simptome se pot agrava încet în timp. Mielopatia cervicală cauzată de procesele degenerative se numeşte mielopatie cervicală spondilotică.
Metode de testare şi diagnosticare
Diagnosticarea spondilozei cervicale implică excluderea altor probleme de sănătate, cum ar fi fibromialgia și include testarea mișcării și detectarea nervilor, oaselor și mușchilor afectați.
- Examenul fizic – medicul face o anamneză. Examenele tipice includ testarea reflexelor, verificarea slăbiciunii musculare sau a deficitelor senzoriale și testarea intervalului de mișcare a gâtului. De asemenea, specialistul ar putea dori să urmărească modul în care pacientul se deplasează. Toate acestea îl vor ajuta să stabilească dacă nervii și măduva spinării sunt supuși unei presiuni prea mari.
- Testele imagistice:
- razele X pot fi utilizate pentru a verifica pintenii osoși și alte anomalii;
- o scanare CT poate oferi imagini mai detaliate ale gâtului;
- o scanare RMN, care produce imagini folosind unde radio, poate ajuta la localizarea nervilor afectaţi;
- în cazul mielogramei, o injecție cu colorant este utilizată pentru a evidenția anumite zone ale coloanei vertebrale. Scanările CT sau razele X sunt apoi utilizate pentru a oferi imagini mai detaliate ale acestor zone;
- electromiograma este utilizată pentru a verifica dacă nervii funcționează normal atunci când trimit semnale către mușchi. Acest test măsoară activitatea electrică a nervilor.
Metode de tratament pentru spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală nu provoacă întotdeauna simptome, însă când acestea apar sunt necesare următoarele metode de tratament:
- kinetoterapia – simptomele pot fi ameliorate prin efectuarea unor exerciții și întinderi specifice. Kinetoterapia se concentrează pe întinderea, întărirea mușchilor și îmbunătățirea posturii. Pacienţii pot exersa acasă sau la clinică;
- masajul terapeutic – specialiştii îl recomandă adesea înaintea şedinţelor de kinetoterapie, pentru relaxarea şi calmarea zonei în care a apărut durerea. În plus, masajul este benefic pentru tonifierea musculară şi stimularea circulaţiei sangvine;
- medicamentele – în funcţie de intensitatea durerii, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare;
- purtarea unui guler terapeutic – medicul poate recomanda purtarea unui guler terapeutic pentru o perioadă scurtă de timp. Acesta poate limita mișcarea gâtului și ajută mușchii încordați să se relaxeze și să se refacă;
- terapia prin injecții – steroizii pot fi injectați în zona afectată a coloanei vertebrale. Medicamentele injectabile pot îmbunătăți simptomele pentru o perioadă scurtă de timp;
- intervenţia chirurgicală – pentru cele mai severe cazuri de spondiloză cervicală, inclusiv mielopatie cervicală, medicii pot lua în considerare intervenția chirurgicală. Aceasta poate implica îndepărtarea pintenilor osoși și fuzionarea vertebrelor sau crearea unui spațiu mai mare pentru măduva spinării prin îndepărtarea unei porțiuni de vertebre.
Tratarea spondilozei cervicale cu ajutorul ventuzelor magnetice
Ventuzele magnetice pot fi utile în tratarea prin acupresură a spondilozei cervicale. Se folosesc şase ventuze (două roşii şi patru albastre), care sunt aplicate de-a lungul coloanei cervicale, în paralel. Pentru tratarea spondilozei cervicale complexe sunt necesare 8 ventuze (patru roşii şi patru albastre).
Metode de tratament alternative ale spondilozei cervicale
În unele cazuri, medicul poate recomanda metode alternative de tratament precum:
- terapia cu laser – are rol antiinflamator, antialgic şi relaxează musculatura;
- terapia cu ultrasunete – are efect antiinflamator;
- terapia fizică – constă într-un program de exerciţii fizice care îmbunătăţesc flexibilitatea, şi întăresc muşchii spatelui;
- terapia pe bază de curent diadinamic – are proprietăţi antiinflamatoare;
- masajul terapeutic;
- acupunctura;
- aplicarea de comprese calde sau comprese reci pe zonele în care este prezentă durerea.
Cum poate fi prevenită apariţia spondilozei cervicale?
Specialiştii nu au descoperit o modalitate de a preveni spondiloza cervicală, deoarece această afecțiune este o deteriorare normală, legată de înaintarea în vârstă.
Medicii recomandă persoanelor cu un job care are ca rezultat mult timp petrecut pe scaunul de la birou, ținând capul într-o poziţie incomodă, să facă cât mai multe pauze scurte. Alţi specialişti consideră aplicarea unui obiect cald pe gât ca fiind o bună modalitate pentru ameliorarea durerilor musculare. În plus, este indicată administrarea medicamentelor antiinflamatoare și analgezice. Un alt lucru la care pacienţii trebuie să fie atenţi este controlul greutăţii, deoarece excesul ponderal solicită coloana vertebrală.
Care este diferența dintre spondiloză cervicală, spondilită, spondiloliză și spondilolisteză?
Spondiloza cervicală este o degenerare a coloanei vertebrale din cauze multiple.
Spondilita este inflamația uneia sau mai multor vertebre. Spondilita anchilozantă este un tip de artrită care apare la nivelul coloanei vertebrale şi poate duce la fuzionarea vertebrelor.
Spondiloliza reprezintă o ruptură în zona arcadei medii a unei secțiuni de vertebre numită pars interarticularis. Această afecțiune este de obicei cauzată de vătămări corporale, traume sau suprasolicitare prin hiperextensie (de exemplu jucătorii de tenis). Spondiloliza apare de obicei în zona coloanei vertebrale (partea inferioară a spatelui).
Spondilolisteza cervicală este o afecțiune specifică în care o vertebră alunecă înaintea celei de dedesubt, adică vertebra îşi schimbă poziţia iniţială şi iese din aliniamentul celorlalte vertebre adiacente. Există 5 tipuri de spondilolisteză cervicală: traumatică, degenerativă, patologică, congenitală şi istmică.
Surse: medicinenet.com; clevelandclinic.org; healthline.com
Cuvinte-cheie: cauze spondiloza cervicala, discuri intervertebrale, mielopatie cervicala, oase, spondiloza cervicala, tratament spondiloza cervicala
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.