Acasă » Practică medicală » Studiu IARC: incidenţa cancerului la copii, în creştere cu 13% faţă de anii ’80
Studiu IARC: incidenţa cancerului la copii, în creştere cu 13% faţă de anii ’80
Rezumat:
În perioada 2001-2010, 140 de copii dintr-un milion au dezvoltat o formă de cancer pe an, până la împlinirea vârstei de 14 ani, potrivit rezultatelor unui studiu amplu derulat sub coordonarea International Agency for Research on Cancer (IARC). După analizarea a aproape 300.000 de cazuri de cancer din întreaga lume, la copiii între 0 și 14 ani s-a evidenţiat o creştere cu 13% a îmbolnăvirilor comparativ cu anii ’80. Un al doilea studiu aduce date noi privind rata de supravieţuiere la copiii diagnosticaţi cu leucemie, una dintre cele mai frecvente forme de cancer la această grupă de vârstă. De menţionat că rezultatele celor două studii actualizează informaţiile din domeniu publicate cu aproape 20 de ani în urmă şi oferă o primă vedere de ansamblu a acestei maladii la tinerii cu vârste între 15 şi 19 ani. Alături de leucemie (comună la copiii de până la 15 ani), cele mai întâlnite forme de cancer sunt tumorile şi limfomul. La copiii mai mici de cinci ani predomină neuroblastomul, retinoblastomul, nefroblastomul sau hepatoblastomul.
Cuvinte-cheie: cancer, cancer la copii, leucemie
Abstract:
Between 2001 and 2010, 140 children per million developed cancer by the age of 14 years, according to the International Agency for Research on Cancer (IARC). After analysing nearly 300,000 cases of cancers worldwide, a 13% increase of incidence has been shown at children aged 0-14 years, compared with the 1980s. A second study brings new data regarding the survival rate in children diagnosed with leukemia, one of the most common forms of cancer in this age group. It should be noted that the results of the two studies are updating the information published nearly 20 years ago and offer a first overview of this disease among young people aged 15-19. Along with leukemia (common in children up to 15 years of age), the most frequent forms of cancer are tumours and lymphoma. At children younger than five years old prevail neuroblastoma, retinoblastoma, nefroblastoma or hepatoblastoma.
Keywords: cancer, children cancer, leukemia
Deşi boala canceroasă este rară sub vârsta de 20 de ani, atunci când apare, prezintă o serie de implicaţii de natură medicală, psihologică, etică şi socială. De asemenea, a devenit o certitudine faptul că această maladie rămâne o cauză principală a mortalităţii în rândul copiilor. Pornind de la aceste premise, cât şi de la necesitatea actualizării şi completării datelor referitoare la incidenţa cancerului la copii, International Agency for Research on Cancer (IARC), în colaborare cu International Association of Cancer Registries (IACR), a coordonat un studiu de amploare pe grupa de vârstă 0-19 ani [1].
Cercetarea efectuată oferă primele date de anvergură de la ultimele ediţii ale International Incidence of Childhood Cancer (IICC), publicate în 1988 (IICC-1) şi 1998 (IICC-2). Toate aceste statistici şi concluzii, prezentate în luna aprilie în The Lancet Oncology, se constituie în noul IICC-3. Spre deosebire de primele două ediţii, în care grupa de vârstă analizată a fost 0-14 ani, IICC-3 a mers pe segmentul 0-19 ani, aducând în premieră cifre importante care reflectă situaţia cazurilor de cancer şi la tinerii de 15-19 ani.
Aşadar, „International incidence of childhood cancer, 2001–10: a population-based registry study”, cuprinde date din 62 de ţări, departamente sau teritorii de pe cinci continente, pe baza analizării a sute de mii de cazuri de cancer, înregistrate în perioada 2001-2010 la populaţia cu vârsta de 0-19 ani. IARC menţionează că datele analizate au acoperit aproape 100% populaţia sub 19 ani din America de Nord şi Europa Occidentală, însă doar 5% sau mai puţin din populaţia de tineri a Asiei şi Africii. Rezultatele au fost grupate pe 19 regiuni geografice.
Statisticile, diferenţiate în funcţie de sex, vârstă, regiune geografică sau tipul tumorii, vin să confirme o creştere lentă, dar constantă a numărului de cancere la copiii de 0-14 ani, comparativ cu anii ’80, de la 124 de cazuri per milion pe an, la un număr de 140 de cazuri per milion (rata standardizată de incidenţă la nivel global – World Standard Rate – WSR). Aceasta înseamnă un trend ascendent de 13%. Pentru eşantionul 0-19 ani, statisticile indică 156 de cazuri per milion, iar, pentru adolescenţii de 15-19 ani, 185 de cazuri per milion. La aceste ultime categorii nu există date anterioare pentru a face comparaţii.
„Studiul a urmărit să ofere date locale comparabile la nivel internațional cu privire la incidența cancerului la copii, pentru a promova cercetarea cauzelor și implementarea unor instrumente de control al cancerului la copii”, explică autorii studiului.
Ineditul regiunii Africii subsahariene
Înmulţirea bolii maligne la copii s-a produs în toate regiunile lumii, mai puţin în zona Africii subsahariene, unde s-a observat o scădere de la 81 de cazuri per milion pe an, în anii ’80, la 56 de cazuri per milion în intervalul 2001-2010. Schimbări mai puţin evidente s-au constatat în America Centrală şi Caraibe, de la 125,3 de cazuri per milion pe an la 129,2. Pe de altă parte, cea mai pregnantă creştere a fost înregistrată în sud-estul Asiei, unde incidenţa a sărit de la 92 de cazuri per milion pe an la 119,8.
Reducerea incidenţei cancerului în Africa subsahariană are probabil două cauze principale, notează cercetătorii. Mai întâi, poate fi vorba de neconcordanţa datelor de care au dispus autorii IICC-2 şi IICC-3 sau de gradul de fidelitate al raportărilor la registrele locale. Alt posibil motiv ar fi implementarea terapiei antiretrovirale în unele zone afectate de HIV, care a contribuit la scăderea incidenței sarcomului Kaposi. Acest tip de cancer reprezenta mai mult de o treime din totalul cancerelor din Kampala (Uganda), conform IICC-2 (cu o rată WSR de 182,7 de cazuri per milion pe an). Incidența sarcomului Kaposi în Kampala s-a redus la jumătate între studiile IICC-2 și IICC-3, iar tendința sa descrescătoare între anii 1990 și 2000 a fost observată și într-un studiu din Kampala.
Tipologia cancerelor pe vârste
În primii ani de viaţă, cele mai întâlnite cancere sunt leucemia (36%), tumorile SNC – sistemului nervos central – (17,2%) şi limfoamele (5,3%). Tumorile epiteliale şi melanomul reprezintă doar 0,9% din totalul cancerelor declanşate la această vârstă. Cea mai comună tumoră a sistemului nervos simpatic, la toate vârstele, este neuroblastomul. Acest neoplasm afectează cel mai frecvent copiii de 0-4 ani (12,5%) şi cel mai rar adolescenţii de 15-19 ani (0,2%).
Până la 14 ani, cel mai comun cancer este leucemia, cu aproape o treime din cazuri, iar pe locul doi se situează tumorile sistemului nervos central (20%), urmate de limfoame (12%). Tumorile osoase afectează 4,7% dintre populaţia de 0-14 ani, iar germinoamele şi tumorile gonadale numai 3,6%.
La adolescenţii de 15-19 ani, predomină limfomul (22,5%), tumorile epiteliale şi melanomul (21,3%) şi leucemiile (15,4%). Tot la această grupă de vârstă sunt diagnosticate multe germinoame şi tumori gonadale (12%), însă mai puţine tumori osoase (7,8%). Tumorile SNC reprezintă mai mult de un sfert la grupa 5-9 ani (26,3%) şi ceva mai puţin (20%), la grupa 10-14 ani. Cancerele epiteliale şi melanomul afectează frecvent adolescenţii (21,3%) şi foarte rar copiii de 0-14 ani (3,8%).
Incidenţa tipurilor de cancer pe regiuni şi populaţii
Limfomul este cea mai comună formă de cancer la copii în toate regiunile lumii, urmat de tumorile epiteliale şi melanom. Totuşi, leucemia este cel mai întâlnit cancer la foarte multe populaţii: cea din America de Sud, la nativii americani, la hispanicii albi din SUA, la cei din sudul Asiei (India) şi sud-estul Asiei. Tumorile epiteliale şi melanomul predomină în Oceania, la copiii albi non-hispanici din SUA, în estul Asiei, în America Centrală şi în Caraibe.
La 0-14 ani, cele mai ridicate rate la leucemie au fost găsite la copiii hispanici albi din SUA (40%), fenomen explicat prin predispoziţia componenţei ancestrale hispanice la acest tip de maladie. Rate foarte mari ale leucemiei există şi în sud-estul Asiei, o posibilă cauză fiind utilizarea masivă a pesticidelor în această regiune a lumii (expunerea la pesticide este asociată cu un risc crescut de leucemie.)
Cea mai mare rată la limfom a fost raportată în zona mediteraneană şi la populaţiile infectate cu HIV (limfomul non-Hodgkin). Limfomul Burkitt s-a dovedit endemic şi comun la copiii din zona Africii subsahariene, unde ar putea fi implicată tot infecţia cu HIV. În schimb, limfomul Hodgkin este mai rar la populaţiile din sudul şi estul Asiei, faţă de alte regiuni ale lumii.
Cea mai mare incidență a tuturor tumorilor SNC a fost observată în țările cu venituri mari, probabil din cauza disponibilităţii mai largi a mijloacelor de diagnosticare. Ratele de incidență mai scăzute în ţările slab şi mediu dezvoltate pot reflecta, pe de altă parte, accesul redus la infrastructura neuroimagistică.
Cum arată cifrele pentru tinerii de 15-19 ani
După analizarea a circa 100.000 de cazuri a fost relevat un număr de 185 de îmbolnăviri per milion pe an, înregistrate la tinerii de 15-19 ani.
Printre cele mai comune boli maligne la adolescenţi se numără limfomul (41,8%), tumorile epiteliale sau melanomul (39,5%) şi leucemiile (28,5%). Alte cancere frecvente la această grupă de vârstă sunt germinoamele şi tumorile gonadale (22,2%), tumorile SNC (19,9%), tumorile osoase (14,4%) şi sarcoamele ţesuturilor moi (12,9%).
Pe zone, rata standardizată de incidenţă ASR (age-specific rate) a atins niveluri mari la limfoame în sudul Europei (72%), în Canada (57,8%), în Europa Occidentală (55,4%), în Oceania (52,5%), în vestul Asiei (52,4%) sau la albii non-hispanici din SUA (55%). La tumorile epiteliale şi melanom, cele mai pregnante niveluri ASR au predominat în Oceania (73,2%), la albii non-hispanici din SUA (57%), în sudul şi vestul Europei (50% şi 49%), în Canada (46,8%), dar şi în nordul Europei (39,2%). Pentru leucemii, rata ASR la tinerii de 15-19 ani, a fost ridicată la hispanicii albi din SUA (43%), în America de Sud (33,8%), în vestul Asiei (33,7%), în Oceania (33%), în estul Asiei (31,5%), în sudul Europei (30%) şi la populaţia albă non-hispanică din SUA (29,5%).
Mai multe cazuri la băieţi decât la fete
S-au constatat diferenţe ale incidenţei cancerului şi în funcţie de sex. Cifrele reflectă peste tot în lume un număr mai mare de îmbolnăviri la băieţi, faţă de fete. De exemplu, pe grupa de vârstă 0-14 ani, incidenţa la un milion este de 151,4 la copiii de sex masculin, faţă de 129,4 la copiii de sex feminin. La grupa de vârstă 0-19 ani, raportul este de 163,2 de cazuri per milion la 143,6. Există doar câteva excepţii la grupa de vârstă de 15-19 ani, în rândul nativilor nord-americani din SUA şi al tinerilor din estul Asiei, unde fetele au o rată mai mare a incidenţei. La fete sunt mai comune tumorile renale şi cele epiteliale (5-9 ani), dar şi germinoamele şi tumorile gonadale (0-14 ani).
Cuvinte-cheie: cancer la copii, forme de cancer, incidenta cancer, tipuri de cancere la copii
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.