Terapia cu celule stem la sportivii de performanţă

Rezumat:

Lucrarea de față prezintă câteva din aspectele teoretice şi practice legate de medicina regenerativă, mai precis aplicabilitatea celulelor stem în cazul sportivilor de performanţă, urmărind totodata să scoată în evidenţă câteva din avantajele prezentate de această terapie. Se menţionează, în acelaşi timp, noţiunea de recuperare rapidă tisulară şi organică, atât de contestată şi greu de obţinut la nivel înalt de performanţă sportivă, recuperare de care celulele stem se ocupă în mod natural.

Cuvinte-cheie: celule stem, sportivi de performanţă, regenerare rapidă, medicină sportivă

Abstract:

This is a review on both theoretical and practical aspects of regenerative medicine, more precisely about stem cell applicability on athletes, emphasizing some of the advantages of the stem cell therapy. Fast tissue and organ recovery which is one of the most difficult to obtain at a high level of performance, it is naturally programmed and performed by stem cells.

Keywords: stem cells, athletes, fast regeneration, sports medicine

Introducere

Terapia cu celule stem prezintă un interes din ce în ce mai mare în sfera medicală, dat fiind faptul că premisa de la care se porneşte, mai cu seamă în domeniul sportului de performanţă,  este recuperarea cât mai rapidă şi cât mai eficientă pe termen lung a unui sportiv accidentat. Dimensiunea medicală pe care celulele stem reuşesc să o schiţeze prin caracterele de regenerare a structurilor biologice a determinat un impact fenomenal asupra atleţilor din întreaga lume, mai ales a celor cu un înalt nivel competiţional, la care recuperarea după efortul fizic susţinut este din ce în ce mai anevoioasă și trebuie efectuată cât mai rapid posibil, pentru ca sportivul să îşi păstreze performanţele de top cât mai mult cu putinţă. Aspectele etice, multiplele cercetări la nivel internaţional, aplicaţiile şi implicaţile medico-chirurgicale în domeniul patologiilor atât de diverse constituie câteva dintre problemele ridicate de tratamentul cu celule stem, pe care cercetătorii au încercat să le elucideze, aprofundeze, şi să le breveteze în uz terapeutic.

Originea celulelor stem

Pentru organism, celulele stem reprezintă materia primă în crearea şi definitivarea tipurilor de ţesuturi de origini diferite. Acest lucru le conferă, implicit, abilitatea de restaurare a structurii arhitecturale şi a funcţiei tisulare sau de refacere a organelor afectate patologic. Celulele stem pot proveni din stadiul incipient embrionar (celule stem embrionare), din săptămâna 10 de gestaţie (celule stem fetale), din cordonul ombilical (celule stem din cordul ombilical), celule stem induse pluripotente şi celule stem adulte, aflate în componenţa celulelor din organismul adultului. De interes pentru medicina sportivă sunt celulele stem adulte.

Celulele stem adulte

Din perspectiva medicinei sportive este utilizat doar tratamentul cu celule adulte, atât din considerente medicale, cât şi din considerente etice. Cu privire la considerentele medicale, un astfel de tratament se bazează fie pe celule autologe, fie pe celule alogenice. Cel mai frecvent sunt folosite celulele autologe care înlătură probleme de imunohistocompatibilitate şi odată cu acestea atât riscurile eşuării tratamentului, cât şi riscurile unui timp îndelungat ce intervine până la găsirea celulelor stem compatibile. Din punct de vedere etic se elimină suspiciunile sursei de provenienţă a celulelor stem care ar putea fi recoltate din fetuşi nenăscuţi sau din placentă, şi care ar implica existenţa sau inexistenţa acceptului dat de donator precum şi alte interdicţii impuse de legislaţie sau religie.

Procedura aplicării tratamentului

Celulele stem se extrag de la nivelul măduvei osoase printr-o puncţie. Procesul de vindecare constă în injectarea la locul leziunii sau a regiunii afectate a celulelor multipotente originare din măduva osoasă proprie pacientului, centrifugate anterior,  cu scopul de a facilita procesul de regenerare. La atleţi, terapia cu celule este interzisă doar în cazul în care se găseşte în componenţa sa o substanţă de genul hormonului de creştere uman. Întrucât celulele stem nediferenţiate (mezenchimale) şi cele somatice multipotente au o rată înalt proliferativă, sub influenţa factorilor şi căilor de semnalizare în direcţia formării de celule cartilaginoase, osoase, musculare, acest tip de celule  sunt preferate în această terapie [1]. În majoritatea cazurilor, celulele stem sunt recoltate din măduva osoasă. În tratamentul cu celule stem se utilizează două categorii de celule: stem embrionare şi mezenchimale (adulte).

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.