Acasă » Practică medicală » Testul Babeș-Papanicolau, investigația care salvează vieți
Testul Babeș-Papanicolau, investigația care salvează vieți
Testul Babeș-Papanicolau este una dintre cele mai simple, rapide și eficiente metode de depistare a cancerului de col uterin. Frotiul Papanicolau reprezintă proba recoltată din colul uterin, iar în urma analizei la microscop poate fi identificată prezența anormală a unor celule, înainte ca acestea să devină celule canceroase. Este vorba despre o procedură neinvazivă, nedureroasă, recomandată ca screening pentru cancerul de col uterin.
La ce vârstă se recomandă testul Babeș-Papanicolau?
Medicii recomandă ca primul test Babeș-Papanicolau să fie realizat la vârsta de 21 de ani sau după începerea vieții sexuale. Dacă nu sunt probleme, screeningul trebuie realizat anual, însă în funcție de statusul medical specialistul în obstetrică-ginecologie poate stabili un alt interval de testare. De asemenea, tot medicul specialist va stabili intervalul de testare în cazul existenței unor factori de risc precum fumatul, infecția cu virusul HIV, sistemul imunitar slăbit, un examen anterior care a depistat prezența celulelor precanceroase.
Cum se realizează testul Babeș-Papanicolau?
Testul Babeș-Papanicolau poate fi realizat în timpul unui control de rutină la medicul ginecolog și durează câteva minute. Se folosește un instrument numit specul, care permite lărgirea canalului vaginal, astfel încât medicul să poată vedea cervixul. Introducerea instrumentului poate cauza o ușoară senzație de presiune la nivelul zonei pelviane. Se vor preleva apoi probe cu ajutorul unei perii moi și a unei spatule. Activitățile obișnuite pot fi reluate după testarea Babeș-Papanicolau.
Câte tipuri de teste Babeș-Papanicolau există?
Există două tipuri de teste Babeș-Papanicolau:
- testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid – proba este trimisă la laborator, fără a se pierde sau deteriora celulele recoltate. Se utilizează o periuță cu cap detașabil care se introduce într-un flacon cu lichid. Este o metodă sigură și eficientă;
- metoda clasică de testare presupune transferarea probei recoltate pe o lamelă din sticlă. Proba este dusă apoi în laborator, unde este examinată la microscop.
Rezultatele testului
Rezultatele testului Babeș-Papanicolau pot fi normale sau pot indica rezultate anormale.
Aceste rezultate anormale includ:
- prezența celulelor scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată, care nu indică însă în mod clar dacă sunt prezente celule precanceroase. În cazul testului în mediu lichid, proba poate fi reanalizată pentru a se detecta prezența unor virusuri ce pot duce la apariția cancerului, precum HPV. Dacă nu sunt prezente virusuri, atunci nu există motive de îngrijorare;
- prezența leziunilor intraepiteliale scuamoase care pot indica existența celulelor precanceroase. Dacă modificările observate sunt foarte mici, chiar dacă există o leziune precanceroasă, cancerul se va dezvolta foarte încet. Dacă modificările existente sunt însă însemnate, cancerul se poate instala mult mai repede și este nevoie de teste suplimentare;
- prezența celulelor glandulare atipice. Sunt necesare teste suplimentare pentru a determina sursa lor, precum și semnificația acestora;
- prezența celulelor scuamoase canceroase sau adecarcinomului. În acest caz, se recomandă evaluarea promptă, deoarece rezultatul indică prezența cancerului.
Istoria testului Babeș-Papanicolau
Românul Aurel Babeș și grecul Georgios Papanikolaou au descoperit independent și aproape simultan testul care este astăzi una dintre cele mai cunoscute metode de screening pentru cancerul de col uterin.
Testul Babeș-Papanicolau și colposcopia previn cancerul de col uterin
Deși recunoașterea pentru invenția testului de screening al cancerului de col uterin prin citologie cervicală îi este atribuită lui Papanikolaou, se pare că Babeș a fost adevăratul pionier în diagnosticul citologic al cancerului de col uterin. El a descoperit că, dacă se colectează celule din cervix, care apoi sunt uscate pe o lamelă și colorate, s-ar putea determina dacă celulele canceroase sunt prezente. Babeș și-a prezentat descoperirile Societății Române de Ginecologie din București, pe 23 ianuarie 1927. Metoda sa de diagnosticare a cancerului a fost publicată în jurnalul medical La Presse Médicale, dar este puțin probabil ca Papanikolaou să fi știut din ea.
Surse: mayoclinic.org; healthline.com; newscientist.com
Cuvinte-cheie: babes+papanicolau, canal vaginal, cancer, cancer de col, cervix, papanicolau, papanicolau mediu lichid, test babes+papanicolau
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.