Testul Papanicolau si importanta efectuarii acestuia

Testul Papanicolau este un test relativ simplu, care  poarta numele creatorului sau, dr. George Nicolas Papanicolau (1883-1962), iar de cand a devenit larg raspandit, frecventa cazurilor de cancer al colului uterin a scazut considerabil. Prima publicatie in domeniu a dr. Papanicolau, intitulata “O noua metoda de diagnosticare a cancerului”, a fost prezentata la o conferinta medicala relativ neinsemnata, in Battle Creek, Michigan, in 1928, dar a trecut, in general, neobservata.

Testul Papanicolau, unul dintre cele mai utilizate teste in SUA

La jumatatea anilor ’40, conceptia lui, potrivit careia carcinoamele in stadiu incipient, care nu pot fi vazute cu ochiul liber, pot fi depistate printr-un frotiu vaginal, a devenit general acceptata. In prezent, testul Papanicolau este unul dintre cele mai frecvente teste in SUA si se considera ca datorita lui au fost salvate milioane de vieti, iar frecventa cancerului de col uterin a scazut cu 70%.

Ce presupune testul Papanicolau

Testul consta in prelevarea unei probe de celule de la nivelul colului uterin si examinarea lor la microscop, in vederea depistarii sau prevenirii cancerului de col uterin. Deoarece modificarile precanceroase apar la colul uterin cu ani de zile inainte de declansarea bolii, efectuarea in mod regulat a testului Papanicolau ajuta la descoperirea bolii intr-un stadiu vindecabil. Multe paciente spun ca recoltarea probei este asociata cu o senzatie “ciudata”, dar nedureroasa. Altele considera aceasta senzatie dureroasa sau neplacuta. Din fericire, procedura nu dureaza decat cateva secunde.

Cum se obtin probele necesare testului

Se folosesc doua instrumente pentru recoltarea celulelor. Primul este o mica perie de plastic, cu o forma adaptata la forma colului uterin; este folosita pentru a preleva celule din partea exterioara a colului. Al doilea instrument, un fel de pensula asemanatoare periei de curatat sticle sau pentru curatarea pipelor, este aplicat pe partea interioara a colului, unde modificarile precanceroase sunt mai probabile. Este recomandabila recoltarea unei cantitati generoase de celule din aceasta regiune, iar pensula este mai eficienta decat un simplu betigas cu vata.

Testul Papanicolau prin metoda AutoCyte

Mai demult, testele Papanicolau se efectuau prin stergerea pensulelor pe o lama de sticla si examinarea la microscop a probelor. Tehnicile recente presupun depunerea probelor intr-o solutie lichida, intr-un recipient de sticla. Medicul patolog centrifugheaza solutia, pentru a colecta celulele, apoi inchide celulele concentrate pe lama de sticla. Acest test se numeste test Papanicolau prin metoda AutoCyte; avantajul fata de metoda veche este faptul ca proba contine mai multe celule supuse examinarii.

Testul Papanicolau nu indică modificările celulare

Dupa efectuarea testului Papanicolau si posibila recoltare a secretiilor colului uterin, medicul va indeparta speculul pe cat de usor posibil. Daca este din plastic, il arunca, daca este din metal, este depozitat intr-un recipient pentru instrumentele care vor fi sterilizate. Testul Papanicolau nu este un test definitiv, ci ofera niste indicii. Poate arata faptul ca totul este in ordine – celulele nu au un aspect canceros sau precancerous – sau ca unele celulele necesita o investigatie suplimentara. Testul nu va indica in mod invariabil ce fel de modificari au loc la nivelul celulelor din colul uterin, ci doar ca acestea exista. Majoritatea modificarilor depistate de test sunt benigne sau precanceroase si pot fi vindecate prin interventii minore.

Desi scopul principal al testului Papanicolau este depistarea celulelor anormale, care pot duce in final la aparitia cancerului de col uterin, acest test poate detecta, de asemenea, aproximativ 25% dintre cancerele endometrului, iar foarte rar, poate semnaliza existenta cancerului ovarian. In cei 25 de ani de experienta acumulata, am intalnit o singura data aceasta situatie.

Exemplu de caz

Pacienta X, mama a patru copii, face un test Papanicolau care indica existenta unor celule cu aspect ciudat, deosebite de cele asociate de obicei cu cancerul de col uterin. Examenul pelvisului este normal, fara sa indice o masa neobisnuita in abdomen.

Initial, suspectez celulele anormale ca provenind din uter si efectuez un chiuretaj, prelevand fragmente din mucoasa uterina si trimitandu-le in laborator, pentru a fi examinate la microscop. Desi aceste probe nu contin celule anormale ale endometrului, ele indica existenta unor celule anormale asociate cu cancerul ovarian.

De vreme ce cancerul ovarian a devenit o posibilitate distincta, decid impreuna cu pacienta ca este necesara realizarea unei histerectomii. Se dovedeste ca din ovarele afectate au fost captate de trompele uterine celule canceroase, fiind purtate de acestea prin uter spre col. Pacienta nu avea niciun fel de simptome, ceea ce este obisnuit in cazul cancerului ovarian. Astfel, rezultatele anormale ale testului Papanicolau au prevenit declansarea unei boli grave.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cum se depistează bolile cu transmitere sexuală

Depistarea unor boli cu transmitere sexuala este posibila prin investigarea secretiilor colului uterin. Deseori, daca o pacienta imi spune ca nu se protejeaza in timpul actului sexual, ii cer permisiunea sa prelevez probe, folosind o pensula lunga asemanatoare unui betigas cu vata pentru urechi. Probele pot fi analizate prin tehnici sofisticate de laborator, in vederea depistarii gonoreei sau a infectiei cu chlamydia. In jur de patru milioane de cazuri de chlamydioza apar anual, astfel incat este mai prudent sa afli daca esti expusa acestui risc.

Medicul poate colecta probe din secretia vaginala, care sunt intinse pe o lama de sticla si analizate microscopic din punct de vedere bacterian. Anumite bacterii au asa-numitele celule-reper (celule de la suprafata vaginului, acoperite de bacterii) si pot fi depistate foarte simplu, prin vizualizare la microscop. Levura, care este un tip de ciuperca unicelulara, si parazitul tricomonas pot fi, de asemenea, detectate la microscop.

Este anormala sangerarea dupa testul Papanicolau?

O usoara sangerare dupa testul Papanicolau nu este neobisnuita, din cauza stergerii si frecarii colului uterin, in vederea recoltarii celulelor. La unele femei, sangerarea se manifesta sub forma de picaturi, la altele, sub forma unei scurgeri usoare. Cantitatea depinde de fragilitatea colului uterin, de tendinta celulelor de a se “farama”.

Cu ceva vreme in urma, un grup de cercetatori scandinavi a investigat un esantion de peste zece mii de femei. Cateva mii aveau carcinom in situ al colului uterin, un stadiu premergator cancerului de col uterin, in care exista celule anormale, dar care nu au tendinta sa se raspandeasca. Cercetatorii au urmarit evolutia acestor femei de-a lungul a 10 ani, fara sa intervina insa medical. O treime s-a vindecat spontan, iar celulele colului uterin au revenit la starea normala. O treime a ramas in acelasi stadiu. Evolutia celeilalte treimi a condus spre cancer.

Medic specialist medicină de familie

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.