Acasă » Practică medicală » Tipuri de cifoză: diferențe, cauze și tratamente specifice
Tipuri de cifoză: diferențe, cauze și tratamente specifice
Se definește drept cifoză deformarea coloanei vertebrale, în regiunea toracală, caracterizată printr-o curbură în plan sagital, antero-posterioară. Alături de alte două curburi fiziologice ale coloanei vertebrale, și anume curbura de la nivelul coloanei toracale și lombare (lordoze), se asigură biomecanica normală a corpului și distribuirea uniformă a greutății, menținerea posturii și echilibrului. Totuși, în anumite situații, această curbură devine mult mai mare, ducând la cifoza patologică, în practica medicală numită și „hipercifoză”. Termenul latinesc „hiper” se traduce, în sens literal, prin „prea mult”.
Există mai multe tipuri de cifoză, diferențiate în principal în funcție de modul în care s-a produs curbura excesivă a regiunii toracale. În general, toate aceste tipuri de cifoză se prezintă printr-o creștere a valorii unghiului Cobb, măsurat prin radiografie laterală, peste 40 de grade. Cu cât acest unghi este mai mare, cu atât cifoza se va prezenta cu modificări structurale sau funcționale mai semnificative, care afectează calitatea vieții persoanei afectate. Deși există mai multe tipuri de cifoză, cea mai des întâlnită este cifoza posturală, cauzată în special de postura defectuoasă, menținută pe termen lung, în asociere cu activități precum statul aplecat sau statul în bancă.
Tipuri de cifoză și cauzele acestora
Din punct de vedere clinic, se vor diferenția trei tipuri de cifoză, clasificate în funcție de modul în care s-a format curbura excesivă:
Cifoza congenitală
Dintre toate cele trei tipuri de cifoză, cifoza congenitală este destul de rar întâlnită, însă are un potențial semnificativ de a duce la invaliditate. De asemenea, este rapid progresivă și frecvent se asociază cu complicații neurologice, în comparație cu celelalte tipuri de cifoză. Există pe de altă parte două tipuri de cifoză congenitală (prezentă încă de la naștere):
- cifoza congenitală secundară dezvoltării deficitare a 1 sau mai multe copuri vertebrale din zona toracală, care se agravează pe măsură ce copilul crește;
- cifoza congenitală secundară eșecului segmentării în care 2 sau mai multe copuri vertebrale din regiunea toracală nu s-au separat complet. Acest tip de cifoză se diagnostichează deseori în momentul în care copilul începe să facă primii pași.
Principala cauză o reprezintă dezvoltarea anormală a coloanei vertebrale in utero în timpul unui proces numit organogeneză (formarea organelor). De obicei, se asociază cu malformații renale și cardiace. Pe lângă tuberculoză, cifoza congenitală este cea mai frecventă cauză a compresiei măduvei spinării ca urmare a deformărilor coloanei vertebrale. Factorii care cresc riscul nu sunt pe deplin cunoscuți, dar ar putea fi vorba despre anomalii genetice, expunerea fetală la factorii teratogeni (fum de țigară, alcool, substanțe ilicite).
Cifoza posturală
Dintre toate cele trei tipuri de cifoză, cifoza posturală este cea mai frecvent întâlnită. De obicei, apare la adolescenți, odată cu accelerarea procesului de creștere și dezvoltare. Se observă faptul că femeile sunt mai des afectate decât bărbații. Poziția înclinată crește curbura spre anterior și, la rândul ei, aceasta întinde mușchii extensori ai spatelui și ligamentele posterioare ale coloanei vertebrale, slăbind-o în timp. Structurile vertebrale rămân normale, iar cursul acestei afecțiuni este unul benign. Postura incorectă, în special la adolescenți, cu utilizarea excesivă a telefonului sau altor dispozitive electronice, și pozițiile defectuoase de studiu, sunt principalele cauze.
Dintre cele trei tipuri de cifoză, cifoza posturală se prezintă cu o curbură flexibilă, adică una ce nu implică deformări structurale ale vertebrelor. De obicei, se poate corecta prin kinetoterapie, cu efort activ din partea persoanei, redobândindu-se alinierea normală a coloanei. Alți potențiali factori predispozanți sunt stilul de viață sedentar și tonusul muscular redus (mușchi abdominali și paravertebrali). La persoanele în vârstă, putem vorbi despre cifoză senilă, care este tot de tip postural, și apare din cauza degenerării discurilor intervertebrale și osteoporozei asociate. Duce la pierderea înălțimii, durere cronică de spate, modificări posturale accentuate.
Cifoza Scheuermann (cifoza juvenilă)
Dintre toate cele trei tipuri de cifoză, cifoza Scheuermann, numită și cifoză juvenilă, implică și modificări structurale ale coloanei toraco-lombare. De obicei, apare înainte de pubertate. Chiar dacă nu se cunosc în totalitate cauzele, se crede că este vorba despre creșterea inegală a plăcilor de creștere vertebrale, ceea ce duce la dezvoltarea unui corp vertebral înclinat spre anterior. Nu este pe deplin cunoscut modul de transmitere, dar există rapoarte care sugerează descoperiri de natură radiografică identice la gemeni monozigoți cu boala Schuermann, ceea ce indică, astfel, o componentă ereditară majoră.
Pe lângă celelalte tipuri de cifoză, cifoza juvenilă se prezintă cu vertebre în formă de pană, care prezintă deformări anterioare, cu rigiditate și durere la nivelul toracelui. Este frecvent întâlnită, după cum s-a menționat, la adolescenți. Diagnosticul este pus pe seama constatărilor de natură radiologică: prezența unui unghi Cobb de peste 45 de grade și prezența modificărilor structurale la nivelul vertebrelor toracale.
Alte tipuri de cifoză
Deși cele trei tipuri de cifoză menționate mai sus sunt principale, mai pot fi diferențiate și:
- cifoza senilă: apare ca urmare a înaintării în vârstă, pe fondul modificărilor degenerative;
- cifoza traumatică: apare ca urmare a traumatismelor directe la nivelul coloanei toracale, de exemplu în urma căzăturilor, accidentelor rutiere.
Mai există și cifoza care poate apărea în contextul anumitor afecțiuni, cum ar fi boala Paget și spondilita anchilozantă, tuberculoza vertebrală (maladia Pott) și tumorile vertebrale, hernia.
Tipuri de cifoză – diferențe
Simptomatic, toate aceste tipuri de cifoză se prezintă cu curbarea exagerată a coloanei toracale, cu adoptarea unei posturi caracteristice – cocoașă, aplecarea capului spre înainte. Totuși, există diferențe între cele trei tipuri de cifoză, care vor fi rezumate în tabelul următor:
Caracteristici |
Posturală |
Scheuermann |
Congenitală |
Senilă |
Traumatică |
Etiologie |
Postură defectuoasă |
Ostocondroză |
Malformații congenitale |
Procese degenerative |
Fracturi vertebrale |
Vârsta afectată |
Adolescenți |
Adolescenți |
Nou-născuți |
Vârstnici |
Orice vârstă |
Flexibilitate |
Mare |
Redusă |
Foarte redusă |
Redusă |
Variabilă |
Deformare structurală |
Nu |
Da |
Da |
Da |
Da |
Durere |
Absentă/Moderată |
Frecventă |
Variabilă |
Cronică |
Acută |
Tratamente specifice pentru cifoză
Tratamentul acestor tipuri de cifoză ar trebui individualizat în funcție de fiecare pacient în parte, avându-se în vedere atât valoarea unghiului Cobb, cât și eventualele comorbidități asociate.
Tratament cifoză posturală
- Kinetoterapie sub îndrumarea unui specialist, care va elabora un program special și specific de exerciții fizice pentru cifoză. Dintre toate aceste tipuri de cifoză menționate, aceasta are cel mai mare grad de flexibilitate, permițând corectarea prin exerciții de corectare a posturii și antrenamente de întărire a musculaturii extensoare.
- Mobilizarea activă și utilizarea tehnicilor de stretching pentru mușchii contractați ajută în egală măsură la tratarea deformării în toate aceste tipuri de cifoză.
- Corectarea poziției la birou, utilizarea scaunelor ergonomice, evitarea adoptării unei poziții defectuoase în timpul mersului sau statului în picioare, îmbunătățesc prognosticul terapiei.
Tratament cifoză Scheuermann
- Se va recomanda purtarea corsetelor ortopedice, cum ar fi Milwaukee, mai ales în cazul în care curbura este mai mare de 45-65 de grade;
- Se pot recomanda anumite exerciții de întărire a mușchilor extensori, de consolidare a musculaturii paravertebrale, dar și a celei abdominale, în toate aceste tipuri de cifoză;
- Pot fi prezentate pacientului opțiunile chirurgicale, indicate în cazuri severe cu curburi mai mari de 75 de grade sau în cazuri progresive, asociate cu durere semnificativă și deficit neurologic.
- Se va recomanda evitarea pozițiilor defectuoase și suprasolicitării zonei toracale.
Tratament cifoză congenitală
- Pentru a preveni progresia deformării și complicațiilor asociate, tratamentul chirurgical cât mai rapid este de dorit (în ambele tipuri de cifoză congenitală).
- În cazuri mai ușoare, poate fi necesară monitorizarea, pentru a evalua progresia deformării. Tratamentul chirurgical este viabil în majoritatea acestor tipuri de cifoză, însă reprezintă o alternativă deosebit de invazivă.
Tratament cifoză senilă
- Tratament medicamentos cu bifosfonați sau denosumab pentru a trata osteoporoza.
- Reabilitate prin kinetoterapie și exerciții fizice speciale, pentru a îmbunătăți mobilitatea și postura, este viabilă în cadrul tuturor acestor tipuri de cifoză.
- Evitarea pozițiilor defectuoase și suprasolicitării zonei toracale.
- În cazurile de durere severă sau instabilitate, fixarea vertebrală prin intervenție chirurgicală poate reprezenta singura alternativă de tratament pentru aceste tipuri de cifoză.
Tratament cifoză traumatică
- Stabilizarea inițială, cu imobilizarea zonei afectate pentru a preveni agravarea afecțiunii și eventualele complicații, este esențială în cazul acestor tipuri de cifoză.
- Fixarea vertebrală cu instrumentar ortopedic sau fuziunea spinală, prin abord chirurgical.
- Reabilitarea ulterioară prin ședințe de kinetoterapie. Mai toate aceste tipuri de cifoză ajung să necesite, după cum se poate observa, kinetoterapie pentru a îmbunătăți postura corpului.
Tratament cifoză secundară bolilor sistemice
- Abordarea specifică a bolii subiacente, cum ar fi antiinflamatoare în caz de spondilită sau, în cazul tuberculozei vertebrale, antibioterapie. În cadrul acestor tipuri de cifoză, mai întâi se identifică eventuala cauză de bază.
- În cazuri avansate, este necesară corectarea chirurgicală pentru reducerea deformării și, de asemenea, a compresiei neurologice.
Referințe bibliografice:
- Lam JC, Mukhdomi T. Kyphosis. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/books/NBK558945/;
- Rajasekaran S, Rajoli SR, Aiyer SN, Kanna R, Shetty AP. A Classification for Kyphosis Based on Column Deficiency, Curve Magnitude, and Osteotomy Requirement. J Bone Joint Surg Am. 2018 Jul 5;100(13):1147-1156. doi: 10.2106/JBJS.17.01127. PMID: 29975269; PMCID: PMC6075880. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6075880/;
- O’Donnell JM, Wu W, Youn A, Mann A, Swarup I. Scheuermann Kyphosis: Current Concepts and Management. Curr Rev Musculoskelet Med. 2023 Nov;16(11):521-530. doi: 10.1007/s12178-023-09861-z. Epub 2023 Aug 24. PMID: 37615931; PMCID: PMC10587050. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10587050/;
- Ogura Y, Dimar JR, Djurasovic M, Carreon LY. Etiology and treatment of cervical kyphosis: state of the art review-a narrative review. J Spine Surg. 2021 Sep;7(3):422-433. doi: 10.21037/jss-21-54. PMID: 34734146; PMCID: PMC8511555. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8511555/;
- Liu C, Ge R, Li H, Zhu Z, Xia W, Liu H. Thoracolumbar/Lumbar Degenerative Kyphosis-The Importance of Thoracolumbar Junction in Sagittal Alignment and Balance. J Pers Med. 2023 Dec 27;14(1):36. doi: 10.3390/jpm14010036. PMID: 38248737; PMCID: PMC10820723. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10820723/.
Cuvinte-cheie: afectiuni coloana vertebrala, cifoza, hipercifoza
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.