Acasă » Practică medicală » Totul despre hernia hiatală, de la cauze la tratament
Totul despre hernia hiatală, de la cauze la tratament
Hernia hiatală este protruzia stomacului deasupra diafragmului. Specialiştii nu știu cu exactitate ce anume determină apariţia herniei hiatale, însă schimbările diafragmei care apar din cauza îmbătrânirii şi presiunea exercitată pe stomac pot contribui la apariţia ei. Potrivit specialiştilor, afecțiunea apare mai ales la persoanele care au peste 50 de ani. Herniile hiatale sunt de două tipuri: hernie hiatală axială şi hernie hiatală paraesofagiană. În majoritatea cazurilor, hernia hiatală nu cauzează simptome, însă hernia paraesofagiană poate cauza arsuri gastroesofagiene.
Hernie hiatală – cauze
Specialiştii nu cunosc cauza exactă a apariţiei herniilor hiatale, însă consideră că leziunile care apar în zona pieptului pot slăbi ţesutul muscular. O altă cauză este exercitarea unei presiuni prea mari (în mod repetat) asupra mușchilor din jurul stomacului. Acest lucru poate fi influenţat de tuse, vărsături, ridicarea obiectelor grele etc. Factorii care pot crește riscul de hernie hiatală includ obezitatea, îmbătrânirea şi fumatul. Procesul de îmbătrânire şi fumatul sunt factori importanţi în apariţia herniei hiatale, deoarece sunt responsabili de deteriorarea membranelor abdominale. Funcționarea defectuoasă a ficatului care duce la acumularea de lichide în stomac poate provoca, de asemenea, hernie hiatală.
Tipuri de hernie hiatală
Există, în general, două tipuri de hernie hiatală: hernie axială și hernie paraesofagiană. Din aceste două tipuri ar putea rezulta şi hernie hiatală mixtă.
Hernia axială este cel mai frecvent tip de hernie hiatală. 95% dintre cazurile întâlnite de hernie hiatală se încadrează în această categorie. Este determinată de mărirea hiatusului esofagian, care permite alunecarea cardiei în torace prin orificiul lărgit. De obicei, pacienţii cu hernie hiatală axială nu prezintă simptome şi nu este necesar un tratament.
Hernia paraesofagiană este reprezentată de deplasarea marii tuberozităţi gastrice prin orificiul diafragmatic în torace. Aceasta nu este o afecţiune gravă, însă există riscul ca fluxul de sânge din stomac să se blocheze. În această situaţie, pacientul va avea nevoie de îngrijiri medicale.
Simptome hernie hiatală
În cele mai multe cazuri, o hernie hiatală nu prezintă simptome. Însă atunci când apar, acestea sunt determinate de acidul gastric sau aerul care intră în esofag. Cele mai frecvente simptome în caz de hernie hiatală sunt arsurile, care se intensifică atunci când pacientul se apleacă sau se întinde, durere toracică, dificultăţi la înghiţire, balonare, constipaţie, vărsături etc.
În unele cazuri de hernie hiatală pot apărea complicaţii precum ulcerele esofagiene, cancerul esofagian, hemoragiile, sinuzitele şi otita medie, astmul.
Diagnosticul de hernie hiatală
Hernia hiatală poate fi diagnosticată prin intermediul următoarelor metode:
- radiografia baritată – înainte de efectuarea radiografiei cu ajutorul razelor X, medicul va cere pacientului să bea o soluţie cu barium. Astfel, acesta va obţine o imagine mai clară a tractului digestiv superior. Metoda este indicată în diferenţierea herniei prin alunecare de cea paraesofagiană;
- endosocpia – prin cavitatea bucală va fi introdus un tub subțire, flexibil, echipat cu o cameră video (endoscop), pentru a examina interiorul esofagului și stomacului cu scopul de a verifica dacă există inflamații;
- manometria esofagiană – acest test măsoară contracțiile ritmice ale mușchilor din esofag în timpul procesului de înghiţire, dar şi coordonarea și forța exercitate de mușchii esofagului;
- pH test – un astfel de test măsoară nivelurile de acid din esofag și poate ajuta medicul să descopere dacă simptomele pacientului sunt legate de refluxul acidului gastric.
Tratament pentru hernie hiatală
În cazul apariţiei arsurilor la stomac, medicul ar putea recomanda substanţe medicamentoase antiacide care neutralizează acidul gastric. Însă, utilizarea excesivă a unor antiacide poate provoca reacții adverse, cum ar fi diaree sau uneori probleme cu rinichii. În plus, acesta ar mai putea indica administrarea de substanţe precum cimetidină, famotidină şi nizatidină, utile pentru reducerea producţiei de acid gastric. Acestea sunt cunoscute sub numele de antihistaminice H2. Pentru vindecarea esofagului, specialiştii pot recomanda substanţe medicamentoase cunoscute ca inhibitori ai pompei de protoni – lansoprazolul şi omeprazolul.
În unele cazuri, hernia hiatală necesită o intervenție chirurgicală. Chirurgia este utilizată în general pentru persoanele care nu răspund la tratamentul cu medicamente pentru ameliorarea arsurilor, şi dezvoltă complicații precum inflamație severă sau îngustarea esofagului. Medicul introduce o cameră și instrumente chirurgicale speciale prin câteva incizii mici în abdomen. Intervenția este apoi efectuată în timp ce chirurgul vizualizează imaginile care sunt afișate pe un monitor video (chirurgie laparoscopică). Uneori, intervenția chirurgicală se realizează folosind o singură incizie în peretele toracic (toracotomie).
Cum poate fi prevenită hernia hiatală?
Modificările stilului de viață pot ajuta la controlul simptomelor de hernie hiatală. Specialiştii recomandă mai multe mese pe zi ce includ cantităţi mici de alimente, evitarea alimentelor care pot duce la apariția arsurilor precum cele grase sau prăjite, alcoolul, ciocolata, menta, usturoiul, ceapa şi cofeina. Renunţarea la fumat şi menţinerea unei greutăţi optime sunt necesare pentru a preveni hernia hiatală.
Durata simptomelor unei hernii hiatale variază foarte mult în funcție de pacient. În unele cazuri de hernie hiatală, aceasta se va agrava încet, în timp, și va avea nevoie în cele din urmă de tratament. În cazurile severe, simptomele nu vor dispărea până când nu se va efectua o intervenție chirurgicală.
Care este legătura dintre boala de reflux gastroesofagian şi hernia hiatală?
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare atunci când alimentele, lichidele și acidul din stomac ajung în esofag. Acest lucru poate duce la arsuri sau greață după mese. Este un lucru obișnuit ca persoanele cu hernie hiatală să aibă și BRGE. Unii pacienţi pot avea o hernie hiatală fără BRGE sau BRGE fără hernie. Simptomele cauzate de boala de reflux gastroesofagian includ dificultăţi la înghiţire, respiratorii şi vărsături. Factorii care pot influenţa refluxul gastric sunt mesele copioase, fumatul, alimentele grase şi prăjite, mâncatul la ore târzii, alcoolul sau cafeaua. Dacă boala rămâne netratată poate duce la apariția ulcerului la nivelul mucoasei, inflamaţii ale esofagului, hemoragii sau apariţia unor leziuni considerate pre-canceroase.
Cum se pot pregăti pacienţii înainte de operaţia de hernie hiatală
Specialiştii recomandă:
- administrarea antiinflamatoarelor este interzisă cu cel puţin o săptămână înainte de intervenție;
- pacienţii ar trebui să facă plimbări pe jos zilnic;
- renunţarea la fumat cu cel puţin o lună înainte de operaţie;
- efectuarea unor exerciţii de respiraţie în fiecare zi;
- pacientul nu are voie să bea sau să mănânce cu cel puţin 12h înainte de intervenție;
- consumul alimentelor care ar putea provoca aciditate, precum porumb, varză, conopidă, fasole, este interzis;
- consumul alcoolui şi al băuturilor carbogazoase nu este permis.
Surse: everydayhealth.com; healthline.com; medlineplus.gov; nwsurgeons.com; aboutgerd.org
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: cauze hernie hiatala, hernie, hernie hiatala, simptome hernie hiatala, stomac, tratament hernie hiatala
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.