Acasă » Practică medicală » Trombocitopenia sau scăderea numărului de trombocite
Trombocitopenia sau scăderea numărului de trombocite
Trombocitopenia poate apărea ca urmare a unei probleme a sistemului imunitar sau a măduvei osoase, manifestându-se prin scăderea numărului de trombocite din sânge. Trombocitele sau plachetele sangvine au un rol important în coagularea sângelui și sunt produse în măduva osoasă. În multe cazuri, trombocitopenia sau scăderea numărului de trombocite este cauzată de apariţia leucemiei sau poate fi un efect secundar al administrării anumitor medicamente. Atât copiii, cât şi adulţii pot fi afectaţi.
Trombocitopenie: cazurile severe pot cauza sângerări grave
Numărul scăzut de trombocite (trombocitopenie) cauzat de apariţia unei sarcini nu provoacă simptome, însă cazurile severe pot provoca sângerări abundente, pacientele necesitând asistență medicală imediată. Simptomele trombocitopeniei includ vânătăi de culoare roşie, violet sau maro, erupţii cutanate, sângerări nazale, gingivale, sângerări menstruale abundente, sânge în scaun sau urină, oboseală etc. Trombocitopenia apare atunci când numărul total de trombocite din sânge este mai mic de 150.000 de trombocite pe microlitru. Numărul normal de trombocite variază între 150.000 și 400.000 pe microlitru în sânge.
Durata de viață a trombocitelor este de aproximativ 10 zile
Durata de viaţă a trombocitelor este de 10 zile, astfel organismul uman reînnoieşte aportul de trombocite în mod continuu, producând noi celule în măduva osoasă. Trombocitopenia este rareori moștenită, însă poate fi cauzată de administrarea anumitor medicamente sau de apariția unor afecțiuni. Scăderea cantităţii de trombocite este influenţată de mai mulți factori.
- Blocarea trombocitelor în splină – splina este un organ situat sub cutia toracică, în partea stângă a abdomenului. Aceasta ajută la combaterea infecţiilor şi la filtrarea sângelui. O splină mărită – care poate fi cauzată de o serie de tulburări, va reține trombocitele, aspect care duce la scăderea cantităţii de plachete sangvine din circulație;
- Scăderea producţiei de trombocite – trombocitele sunt produse în măduva osoasă. Factorii care pot reduce producția acestora includ: leucemie și alte tipuri de cancer, anemia, infecții virale, cum ar fi hepatita C sau infecția cu HIV, medicamentele chimioterapice și radioterapia, consumul excesiv de alcool etc.;
- Distrugerea trombocitelor – unele afecţiuni pot determina distrugerea trombocitelor din sânge, precum bolile autoimune, sindromul hemolitic uremic, administrarea anumitor medicamente care atacă sistemul imunitar etc.
Analizele de sânge, metodă de diagnosticare pentru trombocitopenie
Medicul va efectua mai întâi un examen fizic. În timpul examenului, acesta va verifica existența vânătăilor, precum și semne ale splinei mărite.
- Analizele de sânge – pentru a diagnostica această afecțiune, se va efectua hemoleucograma completă. Acest examen de laborator analizează cantitatea de celule sangvine. În plus, tot prin intermediul analizelor de sânge pot fi detectați anticorpii plachetari. Acestea sunt proteine care distrug trombocitele;
- Ultrasunetele – dacă specialistul consideră că splina este mărită, acesta va solicita o ecografie. Prin intermediul acesteia se va stabili dacă splina are dimensiunea normală sau nu;
- Aspirația măduvei osoase și biopsia – în cazul în care există o problemă la nivelul măduvei osoase, se va efectua o aspiraţie a acesteia.
Tratamentul se va administra în funcţie de starea pacientului
Măsurile în ceea ce privește trombocitopenia pot include evitarea sporturilor de contact, evitarea activităților cu risc crescut de sângerare sau vânătăi, limitarea consumului de alcool, stoparea tratamentului medicamentos care afectează trombocitele, inclusiv aspirina și ibuprofenul etc. Dacă numărul de trombocite este foarte scăzut, este posibil ca pacientul să necesite tratament medicamentos.
Surse: mayoclinic.org; medicinenet.com; healthline.com
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: coagulare, coagularea sangelui, leucemie, plachete sangvine, sangerare, trombocite, trombocitopenie
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.