Tumori cerebrale: decizii terapeutice şi importanţa echipei multidisciplinare

Tumorile cerebrale reprezintă o masă de celule ce apare anormal și se replică în mod necontrolat la nivelul creierului. Simptomele acestui grup de afecțiuni diferă de la un caz la altul și de la o tumoră la alta. Acuzele celor care prezintă o asemenea suferință sunt cel mai des durerile de cap (cefalee) însoțite de greață și vărsături (în special dimineață la trezire), somnolență și deficite neurologice focale cauzate de localizarea și extinderea tumorii, ca de exemplu: tulburare de vedere pentru tumorile hipofizare, scăderea forței musculare pe unul din membre sau hemicorp, tulburare de limbaj, schwanom de nerv vestibular, crize epileptice focale sau generalizate, tulburări de comportament, tulburari de sensibilitate, tulburări de memorie sau atenție. Evoluția simptomelor este, de cele mai multe ori, progresivă.

8 iunie, Ziua Internațională de Conștientizare a Tumorilor Cerebrale

Pe 8 iunie a fost marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Tumorilor Cerebrale, prilej potrivit pentru a învăţa mai multe despre această afecțiune, despre provocările cu care se confruntă pacienții și aparținătorii. În România, incidența este estimată la 24 cazuri/100.000 locuitori pentru tumorile cerebrale primare (tumorile cerebrale cu origine în țesuturile ce alcătuiesc sistemul nervos) din care aproximativ 7.06 cazuri/100.000 locuitori sunt tumori maligne. Raportul de incidență între tumorile cerebrale primare non-maligne și tumorile cerebrale primare maligne este de 70.9% non-maligne vs 29.1% maligne (2:1). Cea mai frecventă tumoră non-malignă este meningiomul – 39% din toate tumorile cerebrale primare, iar cea mai frecventă tumoră malignă este glioblastomul – 14.3% din totalul tumorilor cerebrale primare.

Tumorile cerebrale sunt împărțite în patru grade de agresivitate, de la 1 la 4, gradele fiind atribuite în funcție de parametrii de replicare și agresivitatea celulelor din care este alcătuită tumora. Gradul 1 indică o tumoră cu agresivitate scăzută, cu risc mic de recidivă când este tratată corect. Gradul 2 este un grad intermediar, iar gradele 3 și 4 sunt grade cu agresivitate crescută și foarte crescută. Tratamentul acestor tumori cerebrale este individual și, totodată, dependent de localizarea tumorii, mărimea acesteia, gradul de agresivitate precum și de vârstă și comorbidități.

Tumori cerebrale – metode de diagnostic

Diagnoticul presupune câteva etape importante.

  1. Evaluare clinică pentru încadrarea datelor anamestice și a datelor clinice.
  2. Evalure imagistică – IRM-ul cerebral este cea mai fidelă metodă de investigație imagistică pentru tumorile cerebrale. Este folosită atât în diagnostic, cât și în urmărirea evoluției bolii după tratament. Această procedură de investigații este complet non-invazivă și fără iradiere.
  3. Prelevarea probei de țesut (intervenție neuro-chirurgicală). Acest pas are dublu scop: diagnostic și terapeutic. Partea de diagnostic presupune prelevarea țestului tumoral și analiza celulelor ce alcătuiesc tumora.

Decizii terapeutice în tratarea tumorilor cerebrale

Tratamentul tumorilor cerebrale este individual, iar decizia terapeutică este luată în echipa multidisciplinară. Sunt câteva principii general valabile pentru abordarea terapeutică a tumorilor cerebrale.

Tratamentul chirurgical

Acest tip de tratament presupune excizia tumorii sau a unei bucăți din tumoră, astfel încât să se obţină o ameliorare a simptomelor și o vindecare sau ameliorare a evoluției bolii. Decizia intervenției și gradul de rezecție sunt dictate de localizarea tumorii, extindere, raportul cu ariile/structurile funcționale din creier, precum și riscurile date de comorbiditățile pacientului.

Riscurile procedurilor chirurgicale: risc de producere a unui deficit neurologic, risc de sângerare, risc de infecție, acestea fiind discutate și estimate individual.

Radioterapia

Acest tip de tratament implică iradierea tumorii, a fostului pat tumoral (în cazul în care tumora a fost îndepărtată) sau a întregului creier cu doze de radiații (raze X sau protoni), astfel încât să omoare celulele tumorale. Radioterapia este o procedură non-invazivă efectuată de către radioterapeut. Decizia de iradiere și dozele de radiații ce trebuie administrate se discută în echipa multidisciplinară și este dependentă de tipul de tumoră, localizare și raportul cu ariile învecinate, precum și de tipul de tehnică de iradiere folosit.

Efecte adverse: oboseală, dureri de cap, tulburări de memorie și de atenție, iritarea scalpului, pierderea temporară sau permanentă a părului în zona iradiată.

O componentă terapeutică aparte este radiochirurgia – aceasta presupune iradierea cu multiple fascicule de raze ce se concentrează pe o arie restrânsă și care prin cumulul de energie pe care îl descarcă în zona de „întâlnire” a razelor determină moartea celulelor tumorale. Este o metodă non-invazivă de tratament, presupune de cele mai multe ori o singură ședință de iradiere după care pacientul pleacă acasă. Sunt multiple tehnologii ce folosesc acest principiu, cea mai cunoscută fiind gamma knife.

Chimioterapia

Presupune administrarea în mod regulat, pentru o anumită perioadă de timp, a unor medicamente pentru a omorî celulele tumorale. Chimioterapia se poate efectua cu medicamente administrate pe gură sau perfuzabil. Testele histiologice, imohistochimice și moleculare indică ce tip de tratament chimioterapic este adecvat.

Efectele adverse ale chimioterapeiei: oboseală, greață, vărsături, scăderea apărării organismului împotriva infecțiilor, anemie, scăderea trombocitelor și creșterea riscului de sângerare.

Participarea în studii clinice

Tratamentele medicamentoase recomandate standard au trecut testul timpului și și-au demonstrat eficacitatea. Există, totuși, situații în care eficiența terapeutică este scăzută, iar noi terapii care se află în curs de dezvoltare pot fi o soluție în ameliorarea evoluției bolii. Pacientul, împreună cu medicul neuro-oncolog și echipa din jurul acestuia pot lua în calcul aderarea la studii clinice în cazul în care acestea sunt disponibile.

Recuperarea medicală

Este esențială recuperarea funcțiilor neurologice pierdute pentru a putea ameliora calitatea vieții. Aceasta se face prin diferite proceduri ce presupun kinetoterapie, logopedie, terapie ocupațională, psihoterapie. Durata, frecvența și gradul de recuperare sunt diferite între indivizi, iar planul de recuperare este discutat și monitorizat în echipa multidisciplinară.

Tumori cerebrale – tratamente alternative

Pacientului îi este recomandat să discute orice formă de tratament cu medicul curant pentru a evita situații indezirabile. Acupunctura, administrarea suplimentelor alimentare, meditația, exercițiile de relaxare, exercițiile fizice sunt, în general, terapii alternative acceptate și fără efecte nedorite.

Ceea ce este important de reținut este că pacientul cu o asemenea afecțiune va parcurge mutiple etape și proceduri pentru diagnostic, că abordarea terepeutică este individuală și este stabilită în echipa multidisciplinară cu experiență în tratarea tumorilor cerebrale. Rezultatul acestei colaborari dintre pacient și echipa din jurul său maximizează șansele unei evoluții bune.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Medic specialist neurologie, Clinica Neuroaxis

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.