Vaccin antigripal: beneficii și recomandări actuale

Prin vaccin antigripal se va accesa principala cale de prevenire a gripei sezoniere și a complicațiilor grave asociate acesteia. Gripa este o afecțiune de natură virală care poate varia de la forme ușoare, pana la forme complicate, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile de pacienți. Virusurile cauzatoare ale acestei afectiuni sunt de trei tipuri: A, B, C. Primele două, de obicei, stau la baza instalării epidemiilor sezoniere. Se pot transmite atât prin picături de salivă eliberate în aer de către o persoană infectată, prin strănut sau tuse, cât și prin contactul cu suprafețe contaminate. Simptomele asociate gripei au un debut brusc și sunt mai intense, comparativ cu simptomele răcelii.

 Pentru a scădea susceptibilitatea contractării virusului gripal, destul de frecvent în sezonul rece, este important ca populația să apeleze în număr cât mai mare la imunizarea prin vaccin antigripal.

Vaccin antigripal – beneficii

Pe piața farmaceutică, acest vaccin antigripal este distribuit atât în varianta trivalentă, care oferă protecție împotriva a trei tulpini de virus gripal (două tulpini de tip A și una de tip B), cât și în varianta tetravalentă, care acționează împotriva a patru tulpini (două de tip A și două de tip B). În ultimii ani, forma tetravalenta a vaccinului antigripal a devenit standardul recomandat in mai multe tari, inclusiv in Romania, in detrimentul formei trivalente. Tulpinile de virus inactiv sau atenuat prezente in vaccinurile antigripale sunt selectate pe baza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii in urma unei analize epidemiologice privind estimarea tipului de tulpini prezente in sezonul rece, la nivel global. Vaccinul antigripal care contine tulpini inactive de virus se prezinta sub forma de solutie injectabila, iar cel care are in compozitia sa tulpini vii atenuate este sub forma de spray nazal, forma des utilizata in randul copiilor si adolescentilor, daca nu prezinta contraindicatii.

Odată administrat, prin intermediul antigenilor specifici, acest vaccin antigripal contribuie la formarea anticorpilor care au rol de aparare în caz de infectare cu virusul gripal, fiind considerat principalul instrument de imunizare a populației.

Un beneficiu dovedit de acest vaccin antigripal este acela de a preveni complicațiile severe asociate gripei, precum pneumonia, bronșita, infecțiile de la nivelul sinusurilor, urechilor. Astfel, imunizarea prin vaccin antigripal reduce riscul de spitalizare și deces în special la pacienții din categoriile de risc.

Administrat pe scară largă în rândul populației, acest vaccin antigripal are și un rol indirect, contribuie la crearea unei „imunități de grup”. Iar răspândirea virusului gripal este diminuată inclusiv în rândul persoanelor care din anumite motive nu pot primi vaccin antigripal.

S-a dovedit că persoanele cărora li s-a administrat vaccin antigripal și apoi au contractat virusul au prezentat simptome ușoare și risc scăzut de complicații, comparativ cu persoanele neimunizate.

Prin administrarea in randul populatiei, in numar cat mai mare de doze de vaccin antigripal, s-a constatat ca au scazut semnificativ solicitarile serviciilor medicale: consultatii medicale atat in ambulatoriu cat si la Camera de Garda, vizite medicale la domiciliu, concedii medicale.

Un alt aspect important este acela ca prin administrarea vaccinului antigripal scade riscul dezvoltarii unor complicatii bacteriene asociate gripei si implicit a nevoii folosirii de antibiotice pentru tratarea acestora.

Recomandari actuale ale vaccinului antigripal

În vederea scăderii riscurilor de contractare a virusului gripal și a simptomelor și complicațiilor cauzate de acesta,  se recomandă administrarea anuală de vaccin antigripal. Ideal este ca imunizarea prin vaccin antigripal să se facă înainte de începerea sezonului rece. Lunile considerate indicate pentru administrarea sa sunt septembrie și octombrie. Tinand cont de faptul ca perioada de gripa poate continua pana in primavara,  vaccinul antigripal se poate face si in noiembrie sau decembrie. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), impreuna cu alte autoritati de Sanatate Publica recomanda uilizarea anuala a vaccinului antigripal la toate persoanele cu varsta de peste 6 luni, exceptand persoanele cu contraindicatii medicale.

Se recomanda administrarea vaccinul antigripal cu prioritate persoanelor care fac parte din categoriile cu risc crescut de infectare, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si care beneficiaza de compensare 100%: copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani, persoanele cu varsta peste 65 ani, persoanele cu anumite afectiuni cronice (de exemplu, boli pulmonare, cardiace, diabet), gravidele, personalul medical si alte persoane care lucreaza in medii cu risc crescut. Grupa de varsta ≥45 ani si <65 ani, fara boli cronice asociate, beneficiaza de o compensare de 50%. De retinut faptul că acest vaccin antigripal se poate elibera din farmacie, cu plata pe bază de rețetă medicală electronică oricărei persoane care nu se încadrează în categoriile menționate mai sus.

 

Exista cazuri specifice cand vaccinul antigripal nu este recomandat: bebelusi cu varsta mai mica de 6 luni, persoane cu antecedente de reactii alergice grave (anafilaxie) la un vaccin antigripal sau la unul din componentele acestuia, persoane care au suferit de sindromul Guillain-Barré in ultimele 6 saptamani de la un vaccin antigripal anterior, persoanele cu febra.

In situatia in care o persoana a fost diagnosticata cu COVID-19 sau suspecteaza ca este infectata este recomandat sa se amane administrarea vaccinului antigripal pana la recuperarea completa. Daca simptomele infectiei cu SARS- COV-2 au fost severe si au existat complicatii, este necesar sa aiba loc o discutie cu medicul inaintea  administrarii vaccinului antigripal.

Este bine de stiut ca vaccinul antigripal are o siguranta si o toleranta  crescuta, dar ca si ale vaccinuri, dupa administrare poate provoca reactii adverse, de cele mai multe ori usoare si temporare. Frecvente, in cazul vaccinului antigripal injectabil sunt reactiile locale, manifestate prin durere, roseata si inflamarea usoara a zonei unde acesta a fost administrat.  In cazul produsului sub forma de spray nazal deseori, post administrare, pot sa apara manifestari nazale si respiratorii, precum congestia nazala, rinoreea, durerea de gat si tusea. Alte reactii adverse rar intalnite ale vaccinului antigripal atat in cazul formelor injectabile, cat si a formei cu administrare topica, intranazala ar fi : anumite efecte sistemice precum febra usoare, dureri musculare, dureri de cap sau oboseala, reactii alergice, in special la persoanele cu antecedente sau foarte rar, sindromul Guillain-Barré, afectiune manifestata la nivelul sistemului nervos periferic. Este recomandat ca dupa vaccinare sa se monitorizeze reactiile adverse, iar daca acestea se intensifica sau sunt neobisnuite, pacientul sa se ia legatura cu medicul.

Vaccinul antigripal sub forma de spray nazal contine tulpini de virus viu, atenuate, fapt pentru care nu este recomandat femeilor insarcinate. S-a constatat ca prin prezenta virusurilor vii, chiar si atenuate, ar exista riscul de dezvoltare a infectiei sau complicatii la mama si fat.

Vaccinul antigripal, cu administrare topica, intranazala la fel ca si alte vaccinuri este produs folosind oua de gaina embrionate. De aceea, acest tip de vaccin este contraindicat persoanelor care prezinta alergie la ou, fiind necesara administrarea formei injectabile.

Tulpinile de virus gripal difera de la un sezon la altul datorita mutatiilor suferite, scazand astfel eficacitatea vaccinurilor anterioare. Pentru o protectie ridicata impotriva noilor tulpini circulante,vaccinul antigripal trebuie administrat anual, in doza unica, de catre toate persoanele care nu prezinta contraindicatii. Se recomanda administrarea a doua doze, la un interval de cel putin patru saptamani, copiilor cu varsta intre 6 luni si 8 ani nevaccinati in sezoanele anterioare.

Vaccinul antigripal este principalul instrument de imunizare impotriva virusului gripal, foarte frecvent in sezonul rece. De aceea este important sa fie intelese si contientizate de catre populatie  beneficiile si recomandarile vaccinului antigripal si sa fie administrat cat mai multor persoane.

 

Referințe bibliografice:

  1. cdc.gov;
  2. https://insp.gov.ro/;
  3. https://www.who.int.

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.