Vaccin HPV – beneficii, riscuri, întrebări frecvente și răspunsuri

Infecția cu HPV nu are un tratament specific, însă poate fi prevenită prin administrarea de vaccin HPV. Pentru o eficiență crescută, ideal ar fi ca acest vaccin HPV să se administreze fetelor și baieților înainte de începerea vieții sexuale.

Despre HPV

HPV sau Human Papilomavirus este un virus comun care se prezintă în peste 200 de tipuri. O parte dintre acestea se pot transmite la om și pot infecta zona genitală, gâtul sau cavitatea bucală. Acest virus se poate transmite prin contact direct cu pielea sau prin contact sexual. S-a dovedit că infectarea cu HPV la nivel genital este una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală. Odată infectat cu acest virus, pacientul este expus la posibile complicații grave: veruci genitale, modificări precanceroase la nivelul colului, uterului, vaginului, vulvei, anusului sau penisului, cancer de col uterin, genital sau anal.

Vaccin HPV – beneficii

Administrarea de vaccin HPV aduce numeroase beneficii pentru sănătate, atât la nivel individual, cât și la nivel de sănătate publică. De reținut este faptul că, în țara noastră, acest vaccin HPV este gratuit având în vedere că este inclus în Programul Național de Vaccinare. Inițial, băieții nu au fost incluși în schema de vaccinare. Însă din decembrie 2023, s-a început administrarea de vaccin HPV și acestora, lucru foarte important în contextul în care pentru băieți nu există un test specific de identificare a infectării.  

Un alt beneficiu major dat de acest vaccin HPV este prevenirea cancerului de col uterin cauzat de infectarea în special cu tulpinile HPV-16, respeciv HPV-18, considerate tulpini cu risc înalt.

Administrarea de vaccin HPV contribuie, de asemenea, la prevenirea sau reducerea riscului de dezvoltare a altor tipuri de cancer: anal, orofaringian, vaginal și vulvar sau penian, mai rar întâlnit. Virusul HPV, prin tulpinile HPV-6 si HPV-11 poate cauza veruci genitale, inofensive, dar care pot fi neplăcute sau dureroase. Prin administrarea de vaccin HPV se oferă protecție împotriva infectării cu acest tip de tulpini.

Adminstrarea pe scară largă de vaccin HPV contribuie la scăderea riscului de infectare pentru întreaga populație, inclusiv pentru persoanele nevaccinate, din anumite motive. Sunt, de asemenea, reduse costurile asociate diagnosticării, terapiei chirurgicale, radioterapiei sau chimioterapiei necesare în cazul infectării populației cu virusul HPV.

Comparativ cu alte vaccinuri care se administrează în scop profilactic, înainte de infectare, acest vaccin HPV se poate administra chiar dacă persoana este pozitivă. Odata administrat, eficacitatea dată vaccinul HPV se menține pentru mult timp. Nu există dovezi care să sugereze necesitatea unor doze de rapel.

Riscuri asociate după vaccin HPV

În urma efectuării unor studii și monitorizări continue, s-a concluzionat că acest vaccin HPV este considerat sigur și eficient. Însă, ca orice vaccin sau medicament, și administrarea de vaccin HPV poate fi asociată cu anumite riscuri și efecte secundare.

În general, riscul de apariție a efectelor secundare după administrarea de vaccin HPV este mic, iar majoritatea dintre acestea au manifestări ușoare și trecătoare.

Ca în cazul majoritatii vaccinurilor, post injectare vaccin HPV pot să apara reacții ușoare la locul injectării, manifestate prin durere, roșeată sau inflamare a zonei. Sau pot să apară simptome sistemice la unele persoane, cu febră, oboseală, dureri de gât, greață, dureri musculare sau senzație generalizată de rău.

Riscul de apariție a unor efecte secundare cu implicatii mai grave după vaccin HPV este mic, dar totuși există. La unii pacienți adolescenți, după injectarea de vaccin HPV poate apărea leșinul (sincopa). Se recomandă ca persoana căreia îi e administrat vaccin HPV să stea în poziție orizontală sau în șezut timp de 15 minute după injectare. Foarte rar, există posibilitatea de apariție a unor reactii alergice după vaccin HPV, de tip anafilactic, ceea ce implică terapie medicamentoasă imediată. Simptomele pot include dificultăți de respirație, tumefiere la nivelul feței sau gâtului și erupții cutanate pronunțate.

Vaccin HPV – întrebări frecvente și răspunsuri

S-a dovedit ca infectia cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvente infectii virale cu transmitere sexuală, la nivel global. Principalul mod de a preveni infectarea cu acest virus este administrarea la timp, în schema completă de vaccinului HPV. Trebuie clarificate foarte bine o serie de întrebări sau ipoteze care pot apărea înainte de vaccinare. În cele ce urmează vor fi expuse câteva întrebări frecvente și răspunsurile lor, referitoare la vaccinul HPV.

Vaccinul HPV ofera protectie impotriva tuturor tulpinilor care ar putea infecta omul?

Este important de știut ca vaccinul HPV nu asigură producerea de anticorpi pentru toate tulpinile care ar putea infecta omul, dar protejează împotriva celor mai periculoase și frecvente dintre acestea.

Care este mecanismul de actiune al vaccinului HPV?

Dupa administrarea de vaccin HPV are loc stimularea sistemului imunitar si ulterior producerea de anticorpi impotriva tulpinilor specifice de virus Papilloma uman incluse in vaccin. Apoi, daca persoana vaccinata este expusa la virusul HPV are loc legarea anticorpilor produsi de virus, neutralizarea si impiedicarea acestuia sa infecteze celulele umane si sa se replice.

Este necesar sa se vaccineze si baietii sau numai fetele?

Vaccinarea aduce mari beneficii atat in randul sexulul feminin cat si masculin, scazand semnificativ riscul de infectare si ulterior posibilitatea manifestarii diferitelor tipuri de cancer. Tinand cont de faptul ca multe persoane infectate cu virusul HPV sunt asimptomatice, ca pentru barbati nu exista o metoda standardizata sau recomandata de depistare a infectarii, vacciunul HPV reprezinta sursa principala de preventie in randul acestora.

Vaccinul poate trata infectiile existente?

 

Nu, vaccinul HPV nu trateaza infectiile existente. A fost conceput pentru a trata infectiile cu tulpini de HPV inainte de expunerea la virus.

Se poate administra vaccinul HPV si persoanelor care au fost expuse la virus?

Da, vaccinul poate fi administrat si dupa ce o persoana a fost infectata cu virusul HPV, asigurande-se astfel o protectie ulterioara impotriva altor tulpini cu risc ridicat si care nu au fost contractate initial. Vaccinarea post infectare poate de asemenea reduce riscul de complicatii.

Care este intervalul de varsta in care se poate administra vaccinul HPV?

Pentru o eficacitate crescuta ideal este ca vaccinul sa se administreze atat la fete cat si la baieti in intervalul 9-14 ani,  inainte de expunerea la virus si inainte de  inceperea vietii sexuale. Se poate administra si in intervalul de 15-26 ani, la persoanele carora nu li s-a administrat anterior vaccinul HPV sau nu au efectuat schema completa de vaccinare. Dupa 27 ani si  pana la 45 ani vaccinarea este recomandata numai dupa o discutie  cu medicul si dupa o analiza a beneficiului, respectiv a riscului asociat.

Este necesar ca persoanele vaccinate sa faca periodic testul Papanicolau?

Da, este necesar ca femeile vaccinate sa tina cont de recomandarile medicale si sa efectueze periodic testul Papanicolau, deoarece vaccinul HPV nu protejeza impotriva tuturor tulpinilor virusului care pot cauza cancer de col uterin.

Vaccinul HPV joaca un rol esential in protejarea populatiei impotriva infectiei cu virusul HPV si implicit impotriva complicatiilor grave, cum ar fi cancerele si verucile genitale. De retinut faptul ca este esential sa aiba loc o discutie cu medicul pentru a intelege care sunt beneficiile reale a le vaccinului HPV. De asemenea foarte important este  ca vaccinarea sa se faca, cat mai devreme, iar schema sa se efectueze complet.

Referințe bibliografice:

  1. https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection
  2. insp.gov.ro;
  3. www.ms.ro;
  4. www.cancer.org.

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.