Vaccin ROR, protecție pe termen lung împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei

Vaccin ROR se va defini drept vaccinul care oferă protecție împotriva a 3 tipuri de virusuri care cauzează rujeola, oreionul și rubeola. Cele 3 afectiuni sunt des întâlnite, în special în perioada copilăriei. Comparativ cu alte vaccinuri, acest vaccin ROR este un vaccin combinat, acționând împotriva celor 3 virusuri, cauzatoare ale rujeolei, oreionului și rubeolei, ce aparțin unor grupuri distincte de virusuri. Toate cele trei afecțiuni sunt extrem de contagioase și pot avea manifestări grave, uneori pot duce chiar la deces.

Protecție anti-rujeolă, oreion, rubeolă

Atât rujeola, cât și oreionul și rubeola se transmit pe cale respiratorie, atunci când persoana infectată tușește sau strănută. Perioada de incubație este diferită pentru fiecare dintre cele 3 afecțiuni, variind de la 7-14 zile în cazul rujeolei, 16-18 zile sau chiar 12-25 zile în cazul oreionului, respectiv 14-21 zile, cu o medie de aproximativ 17 zile în cazul rubeolei.  Principala modalitate de diminuare a severității si incidenței acestor boli infecțioase este imunizarea prin vaccin ROR.

Prin vaccin ROR definim un ser în a cărui compoziție se găsesc virusuri atenuate de rujeolă, oreion și rubeolă, care odată administrat contribuie la stimularea sistemului imunitar să producă un răspuns defensiv specific împotriva celor 3 afecțiuni.

Inițial, nu a existat forma combinată de vaccin ROR. În anul 1979, în România a fost introdus vaccinul antirujeolic, provenit din import, care se administra de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie. În anul 1981, la Instistutul Cantacuzino a fost produs primul vaccin antirujeolic. De-a lungul anilor, după imunizarea prin vaccinare antirujeolică, s-a observat o reducere semnificativă a incidenței bolii în rândul copiilor. Astfel, în anul 2004, a fost introdusă în țara noastră forma combinată de vaccin ROR în Programul Național de Vaccinare. Pentru o eficienta crescuta si o  protectie de lunga durata administrarea a vaccinului ROR este necesar ca schema de vaccinare sa fie completa, de doua doze. Prima doza se administreaza la varsta de un  an, iar cea de-a doua doza la varsta de 5 ani si are rol de consolidare a imunitatii si de asigurare a unei protectii indelungate. S-a dovedit ca dupa prima doza de vaccin ROR eficacitatea este crescuta, peste 90 % , iar dupa a doua doza , aceasta este aproape completa . Prin vaccinarea cu schema completa completa, se urmareste asigurarea unei imunitati optime pentru copii, inainte de a fi expusi riscului de contractare a virusurilor, odata cu intrarea in colectivitati precum, scoala sau gradinita. In cazul unei epidemii, in vederea reducerii riscurilor asociate, Ministerul Sanatatii poate hotari administrarea unei doze suplimentare de vaccin ROR, inainte de implinirea varstei de un an.

De retinut faptul, ca efectul este de lunga durata dupa imunizarea completa, cu cele doua doze de vaccin ROR, iar la majoritatea persoanelor poate dura toata viata. Cu toate acestea, exista posibilitatea, ca persoanele carora le-a fost administrat vaccinul ROR, sa contracteze virusurile, dar manifestarile sa fie  mult mai usoare.

Chiar daca vaccinul ROR, la adulti nu face parte din Programul National de vaccinare este recomandat sa se administreze daca nu au fost vaccinati in copilarie sau nu au primit schema completa de doua doze.Trebuie sa se asigure ca au fost vaccinati cu ambele doze de vaccin ROR, in special persoanele considerate a face parte din categoriile cu risc crescut de infectare, precum:

  • femeile care doresc sa ramana insarcinate;
  • persoanele care calatoresc in zone unde incidenta contractarii virusurilor cauzatoare de rujeola, oreion sau rubeola este crescuta;
  • personalul medical.

Daca la femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate, vaccinul ROR nu a fost administrat in copilarie sau numarul de anticorpi este scazut, pot fi imunizate cu cel putin o luna inainte de momentul conceperii . Daca pe perioada sarcinii, gravida ar contracta virusul rubeolic, in special in primul trimestru,complicatiile ar fi asociate cu defecte congenitale severe si s-ar manifestata prin sindromul rubeolei congenitale.

Vaccin ROR – efecte secundare, contraindicații

Vaccinul ROR, este, in general un vaccin sigur si eficient pentru populatie, dar exista si anumite categorii  de persoane care prezinta contraindicatii, si anume: femeile insarcinate, cele cu alergii severe la o doza anterioara de vaccin ROR sau la unul din componentele acestuia, cele cu un sistem imunitar compromis (HIV/SIDA avansat, cancer, chimioterapie, tratamente cu corticosteroizi in doze mari),  cu tuberculoza activa netratata , cele care au primit recent transfuzii de sange sau imunoglobuline sau persoanele care sufera de o boala moderata sau severa cu sau fara febra, in momentul vaccinarii. Pentru aceste categorii de persoane este necesara o discutie cu medicul pentru a se face o analiza a riscurilor asociate vaccinului ROR si a eficacitatii acestuia pe termen lung.

Efectele secundare manifestate post vaccinare, sunt in general usoare si nu ar trebui sa limiteze administrarea vaccinului ROR. Cele mai frecvente sunt febra, eruptia cutanata, inflamarea ganglionilor limfatici sau reactii locale, la locul injectarii. In cazuri rare, vaccinul ROR poate duce la scaderea temporara a numarului de trombocite , fapt ce cauzeaza vanatai sau usoare sangerari.

Dacă persoana care urmează să primească vaccin ROR a contractat unul dintre virusuri înainte de injectare, pentru o mai bună protecție, se recomandă să treacă un interval de 72 de ore de la contactul cu virusul. Acest vaccin ROR conține virusuri care au fost „slăbite” prin diferite metode de laborator și care, odată introduse în organism, nu provoacă boala la persoanele sănătoase, dar au capacitatea de a stimula un puternic răspuns imun și de lungă durată.

Concluzii

Vaccinul ROR a dovedit beneficii multiple de-a lungul anilor în rândul populației. Vaccinarea în masa a populației cu vaccin ROR contribuie la crearea unei imunități de grup, răspândirea virusurilor este limitată, asigurându-se protecție și persoanelor care, din anumite motive, nu pot fi vaccinate. Acest vaccin ROR are și rol major în prevenirea complicațiilor grave, precum encefalită, surditate, probleme congenitale ce pot fi cauzate de cele trei afecțiuni.

Populația trebuie să conștientizeze că singura modalitate de evitare a focarelor de boli, pe termen lung, o constituie vaccinarea – în acest caz imunizarea prin vaccin ROR. În ultimii ani, România s-a confruntat cu epidemii de rujeolă din pricina scăderii ratei de administrare a vaccinului ROR. S-au mediatizat informații false sau inexate referitoare la vaccinuri, la riscurile acestora, mascându-se efectele și beneficiile lor pe termen lung.

Astfel, autoritățile din domeniul medical au recurs la campanii de informare și educare publică. Un rol major în acest sens îl au medicii de famile, care pot educa părinții în privința importanței administrării de vaccin ROR la timp, conform Programului Național de Vaccinare. Trebuie subliniat și faptul că acest vaccin ROR este un vaccin sigur care are o eficacitate crescută pe termen lung.

 

Referințe bibliografice:

  1. ema.europa.eu;
  2. https://www.unicef.org/;
  3. cdc.gov;
  4. https://www.nidirect.gov.uk/articles/measles-mumps-and-rubella-mmr#toc-1.

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.