Vaccin Rotarix – beneficii, administrare, doze

Vaccinul anti-rotavirus (vaccin Rotarix) se administrează pentru a preveni infecția cu rotavirus în rândul copiilor. Infecția cu rotavirus este principala cauză a gastroenteritei severe în rândul populației pediatrice cu vârsta sub cinci ani. Se poate prezenta cu diaree severă, abundentă, cu grețuri și vărsături, febră și stare generalizată de rău. Cele mai frecvente simptome asociate cu infecția sunt diareea și vărsăturile, care duc deseori la deshidratare severă, iar spitalizarea într-un astfel de scenariu este deseori necesară. În lipsa tratamentului, se poate ajunge chiar la deces.

Administrarea dozelor de vaccin Rotarix este eficientă pentru a preveni infecția cu Rotavirus.

Totuși, deși disponibilitatea dozelor de vaccin Rotarix este extinsă, la nivel mondial se produc aproximativ 200.000 de decese în fiecare an ca urmare a infecției. În țările dezvoltate, cum este și România, infecția cu rotavirus este relativ mai puțin frecventă, spre deosebire de țările încă nedezvoltate, unde continuă să fie principala cauză a diareei severe, care poate pune în pericol viața sugarilor și copiilor sub 5 ani.

Infectia cu rotavirus este considerată, în mod uzual, „o boală de iarnă”, fiind mult mai frecventă în sezonul rece. Ca parte a schemelor de vaccinare cu vaccin Rotarix, s-a observat faptul că, în ultimii ani, infecția este mai frecventă la copiii mai mari, nevaccinați.

Vaccin Rotarix – beneficii

Există 10 specii virale diferite de rotavirus, notate A-J. Infecțiile umane sunt cauzate în special de specii de grupa A. Ca urmare a dezvoltarii de vaccin Rotarix, epidemiologia bolii pare sa se fi schimbat drastic in ultimii ani.

Inainte de a fi dezvoltat vaccinul, infectia cu rotavirus era cu mult mai frecventa la sugarii si copiii sub 5 ani. Ca urmare a programelor de vaccinare pe scara larga, acum se pare ca infectia ar fi mai frecventa in randul copiilor mai mari, care anterior nu au primit vaccin Rotarix. In tarile unde vaccinarea anti-rotavirus nu este larg raspandita, se pare ca incidenta infectiilor a ramas stabila, un numar mare de infectii pediatrice ducand la deces.

Infectiile cu rotavirus, inclusiv infectiile neonatale asimptomatice, vor reduce ulterior nu doar frecventa, ci si severitatea eventualelor infectii (in timpul copilariei si vietii adulte). Pe de alta parte, in unele cazuri infectiile poate fi indeajuns de severe pentru a duce la nevoia spitalizarii, iar uneori chiar la deces. S-a observat ca infectia naturala cu rotavirus ofera protectie impotriva nu doar speciilor de grup A, ci si altor specii care cauzeaza boli diareice. Aceste constatari sunt relevante in a justifica necesitatea administrarii dozelor de vaccin Rotarix: imunizarea copilului și, în eventualitatea în care infecția are loc, riscul redus de complicatii, simptome mai ușoare.

Vaccin Rotarix – administrare si doze

De-a lungul anilor, au fost dezvoltate mai multe tipuri de vaccinuri anti-rotavirus. Azi, cele mai multe dintre vaccinuri contin variante vii atenuate ale tulpinilor virale naturale. Un vaccin care este relativ nou este cel monovalent, cel mai frecvent optandu-se pentru vaccinul Rotarix, care are in componenta sa cinci genotipuri rotavirale atenuate, si anume: G1P8, G2P4, G3P8, G4P8, insa si G8P4G1P2. Deseori, are loc infectia cu unul dintre aceste cinci genotipuri. Prin urmare, administrarea dozelor de vaccin Rotarix va oferi imunizare activa sugarilor, astfel incat infectia sa fie prevenita. Dozele de vaccin Rotarix, doua la numar, se administreaza astfel:

  • Prima doza de vaccin Rotarix se administreaza incepand cu varsta de 6 saptamani;
  • A doua doza de vaccin Rotarix se administreaza, la modul ideal, dupa cel putin 4 saptamani de la prima doza;
  • Trebuie avut in vedere ca schema de vaccinare (cele doua doze de vaccin Rotarix) ar trebui sa fie finalizata inainte de varsta de 24 de saptamani (de preferat inainte de 16 saptamani).

Spre deosebire de vaccinul anti-rotavirus RotaTeq®, care se administreaza in trei doze, in cazul unui vaccin Rotarix® se administreaza doar doua doze, conform indicatiilor de mai sus. In ceea ce priveste modalitatea de administrare, dozele de vaccin Rotarix se vor administra sub forma de suspensie orala (pulbere si solvent), in general de catre medicul de familie. Copiii cu varsta cuprinsa intre 6-24 de luni sunt cei mai susceptibili la infectia cu Rotavirus, iar din acest motiv este recomandat ca ambele doze de vaccin Rotarix sa fie administrate pana la varsta de cel mult 24 de saptamani (aproximativ 6 luni). Aceeasi schema este valabila si la nou-nascutii prematuri.

Vaccin Rotarix – indicatii si contraindicatii

Dozele de vaccin Rotarix se recomanda tuturor copiilor cu varsta de cel putin 6 saptamani, dar nu mai mult de 24 de saptamani. Cele doua doze de vaccin Rotarix se vor administra la interval de cel putin 4 saptamani intre ele. Indicatiile sunt evidente, si anume preventia bolii infectioase virale, care duce la gastroenterita severa, cu risc crescut de deshidratare (din cauza varsaturilor si diareei), necesitatea spitalizarii si, in cazuri foarte severe si lipsa tratamentului, chiar decesul copilului. Forma severa se manifesta mai ales la copii cu varsta cuprinsa intre 6-24 de luni. Se recomanda ca vaccinarea cu vaccin Rotarix sa fie finalizata inaintea varstei de 24 de saptamani.

In ceea ce priveste contraindicatiile administrarii vaccinului Rotarix, acestea sunt urmatoarele:

  • In cazul in care copilul a avut o reactie alergica severa la prima doza de vaccin Rotarix sau este alergic la o componenta a vaccinului;
  • Daca a fost diagnosticat cu malformatii intestinale care cresc riscul ca, in urma administrarii de vaccin Rotarix, sa dezvolte invaginatie intestinala;
  • Daca in perioada premergatoare vaccinarii copilul a avut o boala febrila acuta sau un alt tip de boala insotita de varsaturi sau diaree acuta (in acest caz, poate fi necesara amanarea);
  • In cazul in care copilul a fost diagnosticat cu imunodeficienta combinata severa (SCID);
  • In cazul in care copilul urmeaza tratament cu corticosteroizi, care scad imunitatea;
  • Se recomanda ca schema de vaccinare sa fie finalizata cu acelasi tip de vaccin, de la acelasi producator (daca prima doza a fost reprezentata de vaccin Rotarix, si a doua doza ar trebui sa fie reprezentata de acelasi tip, nu RotaTeq).
  • Dozele de vaccin Rotarix NU se administreaza dupa varsta de 24 de saptamani (in schimb, a treia doza de RotaTeq, tot un vaccin anti-rotavirus, se administreaza la 32 de saptamani).

Dozele de vaccin Rotarix pot fi administrate si bebelusilor care, anterior, au trecut prin infectia cu Rotavirus si s-au recuperat. Vaccinarea le poate oferi acestora protectie suplimentara, pentru ca acest tip de vaccin contine mai multe genotipuri care pot cauza infectii. Dozele de vaccin le vor oferi atat imunizare activa, asadar un risc mai scazut de infectii, cat si posibilitatea ca, daca vor face boala, simptomele sa fie mult mai usoare si riscul de complicatii mult mai mic.

Vaccin Rotarix – posibile efecte adverse

Toate tipurile de vaccin anti-rotavirus, inclusiv vaccin Rotarix, contin forme vii, atenuate, care se administreaza pe cale orala, sub forma suspensie. Acestea nu sunt lipsite de risc, bineinteles, dovada fiind si riscul crescut de invaginatie intestinala (in special dupa administrarea primului tip de vaccin disponibil pe piata, iar acum scos). Dupa scoaterea de pe piata a acestuia, au fost studiate eventualele riscuri de invaginatie intestinala dupa administrarea vaccinului:

  • Riscul de invaginatie (blocarea sau rasucirea unei portiuni a intestinului subtire) este relativ crescut dupa 3-14 zile de la administrarea vaccinului, in special dupa prima doza de vaccin Rotarix;
  • Administrarea vaccinului la sugarii cu varsta mai mare de 90 de zile pare sa duca, in peste 80% din cazuri, la invaginatie intestinala;
  • Alte reactii adverse care pot aparea in urma administrarii vaccinului sunt: diareea, durerile abdominale, flatulenta, eruptii cutanate (destul de rare).

Totusi, in general beneficiile vaccinarii anti-rotavirus, indiferent de tipul de vaccin pentru care se opteaza, depasesc in mod evident riscurile asociate vaccinarii, inclusiv invaginatia. Pentru a reduce si mai mult riscul fenomenului de invaginatie intestinala, schema de vaccinare ar trebui sa includa doua doze, neaparat la o varsta mai mica de 10 saptamani (prima doza la 6 saptamani, iar a doua la cel tarziu 10 saptamani).

Referințe bibliografice:

  1. https://www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/diseases/rotavirus
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/rotavirus-vaccine
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5955791/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558951/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8948967/
  6. https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/rotavirus/index.html

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.