Acasă » Practică medicală » Vaccinurile intranazale, beneficii și importanță
Vaccinurile intranazale, beneficii și importanță
Deși vaccinurile intranazale au multiple beneficii, până acum s-a reuşit exploatarea lor într-o măsură foarte mică. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în momentul de față există vaccinuri care pot preveni mai mult de 20 de boli infecțioase, acestea putând fi administrate prin intermediul diferitelor căi. Imunizarea reprezintă unul dintre cele mai mari succese ale domeniului medical, salvând milioane de vieți în fiecare an.
Vaccinurile conțin același tip de patogeni care provoacă boala în sine, doar că agentul patogen poate fi întreg, atenuat sau dezactivat. Anumite vaccinuri nu conțin nici măcar întregul patogen ci doar o parte din el. Metoda prin care acționează vaccinul este prin stimularea sistemului imunitar, acesta producând anticorpi pentru patogenul aflat în componența vaccinului. Cu alte cuvinte, persoana vaccinată va beneficia de anticorpi fără a fi bolnavă, vaccinarea reprezentând o metodă de prevenție.
Vaccinurule intranazale: beneficii
În funcție de patogenii aflați în vaccin, acestea pot fi administrate oral, injectabil sau nazal. Chiar dacă majoritatea persoanelor asociază vaccinarea cu injectarea intramusculară, foarte des sunt administrate vaccinurile și vaccinurile intranazale, mai ales în rândul copiilor. De obicei, vaccinul nazal este administrat în ambele nări, folosind o seringă fără ac. Rolul vaccinului este acela de a simula pătrunderea virusului prin căile nazale, provocând sistemul imunitar să producă proteinele necesare pentru a combate virusul.
Vaccinurile intranazale, avantaje și provocări
Vaccinul intranazal antigripal
Acest aspect se aplică și în cazul virusului gripal, motiv pentru care există deja vaccinuri intranazale antigripale. Mai mult decât atât, este posibil ca această formă de administrare să fie luată în considerare și pentru vaccinurile împotriva SARS-CoV-2, aflate momentan în diferite stadii de dezvoltare.
Datorită metodei de administrare, vaccinarea intranazală reprezintă un beneficiu și pentru persoanele cu frică de ace sau tripanofobie, unele vaccinuri nazale putând fi administrate persoanelor cu vârsta cuprinsă între 2 și 49 de ani. Este recomandat ca pacientul să întrebe medicul de familie cu privire la vaccinul dorit, la posibilele reacții adverse și la căile prin care poate fi administrat.
COVID-19 și vaccinarea intranazală
Chiar dacă majoritatea vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 aflate în diferite stadii de dezvoltare vor fi administrate intramuscular, există și cercetători care susțin administrarea intranazală din mai multe motive. Un astfel de vaccin a fost aprobat pentru faza întâi a testelor clinice începând cu luna noiembrie 2020, vaccinul fiind dezvoltat de către cercetătorii Universităților Xiamen, Hong Kong și Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.
Aceștia au menționat că producerea în masă a vaccinului sub formă de spray va fi mult mai ușor de realizat deoarece va utiliza aceeași tehnologie de producere precum vaccinul intranazal antigripal și că absorbția va fi mult mai rapidă deoarece mucoasa nazală conține numeroase vase sangvine. Mai mult decât atât, există persoane care iau în considerare și beneficiile economice ale vaccinurilor intranazale, lipsa consumabilelor cum ar fi acele sau seringile putând duce la un preț mai mic pentru vaccinul final.
Surse: World Health Organization; European Pharmaceutical Review
Cuvinte-cheie: vaccin nazal, vaccin SARS+COV+2, vaccinare intranazala, vaccinuri intranazale
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.