Viroze respiratorii iarna – de la simptomatologie, la manifestări și tratament

Pe durata sezonului rece, cazurile de viroze respiratorii se numără printre afecțiunile cele mai frecvent întâlnite în special în rândul categoriilor vulnerabile de pacienți – copii cu vârste fragede, vârstnici, gravide, bolnavi cu afecțiuni cronice – de regulă, pe fondul unui sistem imunitar scăzut. Virusurile gripale, în special de tip A și B, virusul sincițial respirator (RSV), rinovirusurile, virusurile paragripale, adenovirusurile, coronavirusurile sunt cele mai frecvente tipuri de virusuri care stau la baza virozelor respiratorii în sezonul rece.

Viroze respiratorii – generalități

Despre viroze respiratorii știm că pot afecta atât căile respiratorii superioare (nas, gât, sinusuri), cât și căile respiratorii inferioare (bronhii, plămâni). Manifestările clinice ale virozelor respiratorii pot varia de la ușoare până la grave, care pot afecta semnificativ starea generală a pacientului sau pot chiar să pună viața în pericol. Simptomele generale al virozelor respiratorii includ:

  • febră ușoară sau moderată, care poate lipsi în cazul adulților;
  • secreții nazale inițial apoase, ulterior pot deveni mai groase, purulente pe măsură ce infecția progresează;
  • congestie nazală cu nas înfundat și dificultăți de respirație;
  • tuse uscată într-o primă fază, care poate devin productivă în cazul inflamației căilor respiratorii inferioare;
  • durere de gât, însoțită de senzația de iritație și uscăciune sau durere la înghițire;
  • strănut, în cazul în care viroza respiratorie afectează nasul și sinusurile;
  • dureri musculare și articulare;
  • oboseală și stare generală de rău;
  • cefalee (dureri de cap), cauzată de congestia sinusurilor sau de febră;
  • disfonie (voce răgușită), în cazul în care este afectat laringele.

Viroze respiratorii – simptomatologie

În cele mai multe cazuri de viroze respiratorii, simptomele debutează, de regulă, la 1 – 3 zile după expunerea la virus și durează între 5 și 7 zile. Dacă această perioadă se prelungește mai mult de 10 zile, simptomele nu se ameliorează sau se agravează se impune consult medical, deoarece există riscul dezvoltării unei suprainfecții bacteriene pe fondul slăbirii sistemului imunitar sau afectării mucoasei respiratorii. Acest tip de complicație a virozelor respiratorii apare de cele mai multe ori în cazul persoanelor vulnerabile precum copii mici, vârstnicii sau pacienții cu boli cronice. Este important ca semnele și simptomele infecțiilor bacteriene, dezvoltate secundar virozelor respiratorii să fie recunoscute și tratate corespunzător la timp. Acestea pot apărea și după o ușoară ameliorare a simptomelor virozelor respiratorii și diferă în funcție de localizarea infecției.

Simptome generale sau specifice

Simptomele generale ale suprainfectiilor bacteriene includ:

  • febră persistentă sau recurentă (de obicei, peste 38°C timp de mai mult de 3 zile)
  • tuse persistentă, care devine productivă cu mucus gros, de culoare galben-verzuie sau chiar cu sânge;
  • oboseală, mult mai accentuată;
  • durere (disconfort la nivelul pieptului, gâtului sau sinusurilor)

Simptomele specifice în funcție de localizare pot fi:

  • congestie nazală cu secreții consitente, purulente, durere de cap care se agravează la aplecarea capului înainte, însoțită de presiune facială, sugerează diagnosticul de sinuzită bacteriană;
  • durere bruscă, severă de ureche, însoțită uneori de otoree (secreții auriculare), scăderea auzului reprezintă simptome specifice pentru otită medie acută;
  • durere severă de gât, mai accentuată decât în cazul virozei respiratorii inițiale, cu dificultăți la înghițire, cu ganglioni limfatici inflamați sensibili în zona gâtului, amigdale cu depozite purulente, febră și fără secreții nazale sugerează diagnosticul de faringită streptococică;
  • tuse productivă severă, durere toracică, respirație dificilă sau accelerată, frisoane, oboseală mai accentuată, ca în cazul virozei repiratorii inițiale, sunt simptome ce apar în cazul pneumoniei bacteriene.

În cazul dezvoltării suprainfecției bacteriene pe fondul unei viroze respiratorii, după evaluarea simptomelor și stabilirea localizării bacteriilor este necesară instituirea tratamentului cu antibiotic. Pentru o eficiență crescută, trebuie respectate dozele, durata tratamentului și indicațiile medicului și ale farmacistului.

Pentru a preveni riscul complicațiilor bacteriene în cazul virozelor respiratorii este importantă susținerea sistemului imunitar, în special în sezonul rece, vacccinarea antigripală și antipneumococică, măsuri suplimentare de igienă personală și o alimentație sănătoasă.

Recomandări terapeutice în viroze respiratorii

Tratamentul virozelor respiratorii are ca scop ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării generale a pacientului. Trebuie reținut faptul că în cazul acestor afecțiuni, cauzate de virusuri și fără complicații nu este indicată administrarea de antibiotice. Schema terapeutică în virozele respiratorii include, de obicei, analgezice (paracetamol) sau antiinflamatoare (ibuprofen) pentru ameliorarea febrei și durerii, decongenstionante nazale fie pe bază de soluție salină, fie pe bază de oximetazolină/pseudoefedrină, pentru o perioadă cuprinsă între 3-5 zile pentru a evita efectul rebound, antitusive (dextrometorfan) sau expectorante (acetilcisteină, guaiafenazină), în funcție de tipul de tuse. Tratamentul medicamentos în combinație cu anumite măsuri non- medicamentoase precum odihnă, hidratare corespunzătoare cu lichide calde (ceaiuri, supe), menținerea unui mediu umed în cameră prin folosirea unui umidificator, inhalații cu aburi, alimentație sănătoasă contribuie la grăbirea ameliorării simptomelor și la îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. World Health Organization (WHO). Guidelines on the Management of Respiratory Tract Infections. Geneva: WHO Press, 2021;
  2. Mandell, G. L., Bennett, J. E., & Dolin, R. (Eds.). Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, Elsevier, ediția 9, 2020;
  3. Cdc.gov;
  4. Cnscbt.ro.

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.