Virozele respiratorii la copii: management la domiciliu

Virozele respiratorii reprezintă infecții ale căilor respiratorii și sunt cauzate de diverse virusuri. Se manifestă atât la nivelul tractului respirator superior (nas, gât, sinusuri), cât și/ sau inferior (trahee, bronhii, plămâni). În rândul copiilor, virozele respiratorii reprezintă cele mai frecvente afecțiuni, în special în sezonul rece. Instalarea lor are la bază fie unui sistem imunitar incomplet dezvoltat, fie contactul frecvent cu alți copii, fie particularitățile anatomice ale tractului respirator la copii.

Viroze respiratorii la copii – simptomatologie

Virozele respiratorii la copii includ răceală comună, gripă, bronșiolită și laringită și sunt cauzate, de regulă, de virusuri precum: virusul sincițial respirator (RSV), rinovirusuri, adenovirusuri, virusurile gripale. De obicei, virozele respiratorii atât la copii, cât și la adulți durează între 5 – 10 zile, dar unele simptome pot persista mai mult timp.

La copii, simptomele în caz de viroze respiratorii pot fi diferite de cele ale adulților în ceea ce privește intensitatea și manifestările asociate, având în vedere particularitățile sistemului imunitar și ale tractului respirator.

Simptomele generale asociate virozelor respiratorii la copii includ:

  • febră, adesea moderată (38 – 39°C), dar uneori poate depăși valoarea de 39°C. De obicei, poate dura între 2 – 4 zile;
  • oboseală: copilul poate părea mai somnoros, mai puțin activ ca de obicei;
  • lipsa poftei de mâncare: refuzul alimentelor sau lichidelor, în special dacă cel mic are febră sau congestie nazală;
  • episoade de transpirații sau frisoane.

În virozele respiratorii ușoare, la copii, simptomele generale sunt însoțite și de simptome specifice ale tractului respirator superior: nas înfundat, secreții nazale apoase, care pot deveni galben-verzui pe parcurs, strănuturi frecvente, durere sau iritație în gât, tuse uscată care apare de cele mai multe ori noaptea. Toate acestea afectează în mod semnificativ starea generală.

Virozele respiratorii la copii de cele mai multe ori pot fi tratate la domiciliu, fără medicație specifică și implică măsuri care urmăresc ameliorarea disconfortului creat de manifestările clinice, prevenirea complicațiilor și sprijinirea organismului în a face față infecției.

Primele măsuri în îngrijirea la domiciliu

Un rol major în managementul la domiciliu al conduitei terapeutice a virozelor respiratorii în cazul copiilor îl au chiar părinții. Trebuie să acționeze la timp, cu calm, să monitorizeze și să evalueze în permanență semnele și simptomele ce însoțesc virozele respiratorii.

Principalele măsuri ce pot fi implementate la domiciliu pentru a trata virozele respiratorii la copii sunt:

  • scăderea febrei și ameliorarea durerilor (de exemplu: de cap, musculare) – se administrează antitermice (paracetamol sau ibuprofen), conform indicațiilor medicului pediatru sau farmacistului. De reținut faptul că este contraindicat să se administreze aspirină copiilor deoarece poate cauza sindromul Reye;
  • hidratarea corespunzătoare: în cazul sugarilor se continua alăptarea sau se oferă formulele de lapte obișnuite. Dacă virozele respiratorii sunt însoțite de febră mare sau vărsături, pentru a preveni deshidratarea se recomandă folosirea soluțiilor de rehidratare orală. În cazul copiilor cu vârste mai mari, se încurajează consumul de apă, ceaiuri călduțe, supe și sucuri naturale diluate. Este important să se monitorizeze semnele de deshidratare care pot apărea frecvent în virozele respiratorii: scăderea cantității de urină, buze uscate, plâns fără lacrimi;
  • gestionarea congestiei nazale prin utilizarea serului fiziologic sau a soluțiilor saline, urmate de aspirarea secrețiilor nazale, sugarilor și copiilor mici. În cazul copiilor mai mari, este indicat să se folosească spray-uri cu soluții saline și apoi să se sufle nasul;
  • calmarea tusei: hidratarea corespunzătoare ajută la fluidizarea mucusului, mierea folosită copiilor cu vârsta mai mare de 1 an are efect calmant și antimicrobian, folosirea unui umidificator sau abur cald cu rol de a ameliora tusea și congestia. Se pot folosi, de asemenea, și siropuri de tuse pe bază de plante (de exemplu: patlagină, tei, cimbru) la recomandarea medicului sau farmacistului;
  • îmbunătățirea confortului copilului: odihna corespunzătoare, aerisirea camerei în mod regulat, păstrarea unei temperaturi între 20 – 22°C, îmbrăcăminte adecvată pentru a evita supraîncălzirea sau răcirea excesivă;
  • alimentația: este indicat ca cel mic să fie hrănit cu alimente ușor digerabile și bogate în nutrienți (supe, piureuri, fructe bogate în vitamina C), fără a fi forțat dacă nu are poftă de mâncare.

Toate aceste măsuri implementate acasă s-au dovedit a fi eficiente în tratarea virozelor respiratorii în cazul copiilor. Pe parcursul perioadei de tratament la domiciliu, este foarte importantă monitorizarea atentă și continuă a simptomelor asociate virozelor respiratorii. Dacă se observă că respirația devine rapidă, șuierătoare sau dificilă, febra persistă mai mult de 3 zile, copilul refuză total lichidele sau alimentele, devine letargic sau foarte agitat, cianotic (buze sau piele albăstruie) sau dacă cel mic are o vârstă mai puțin de 3 luni și prezintă febră, pentru a preveni unele complicații grave asociate virozelor respiratorii, se impune consult medical pediatric.

Sursa foto: Shutterstock

Referințe bibliografice:

1. Mayoclinic.org;
2. Healthychildren.org;
3. Ncbi.nlm.nih.gov/, Acute Respiratory Infections in Children: Diagnosis and Management, Pediatric Clinics of North America.

 

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.