Virusul herpes simplex: tipuri, simptome şi cauze

Virusul herpes simplex este responsabil de apariția herpesului în cavitatea bucală, dar şi în jurul organelor genitale. Primul contact cu acest virus poate avea loc în copilărie, iar el poate rămâne în stare latentă pe parcursul vieţii sau poate recidiva în anumite perioade. Virusul herpes simplex este contagios şi se poate transmite de la persoană la persoană, prin contact direct. Există două tipuri de virus herpes simplex: HSV-1 – cauzează herpes oral și HSV-2 – cauzează herpes genital.

Virusul herpes simplex – câte tipuri există?

Majoritatea adulţilor sunt purtători ai acestui virus, fiind răspândit la nivel global. Specialiştii susţin că factorii declanşatori ai virusului sunt stresul, oboseala, sistemul imunitar slăbit, schimbările hormonale sau expunerea îndelungată la soare sau vânt. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 67% dintre oameni, la nivel global, au o infecție cu HSV-1, iar 11% cu HSV-2.

Simptomele cauzate de infecția cu virusul herpes simplex

Simptomele pot fi reprezentate de furnicături, mâncărimi sau arsuri, iar mai târziu pot apărea leziuni în jurul cavităţii bucale sau în jurul organelor genitale. În general, simptomele apar la o distanţă de 2-20 de zile de la contractarea virusului. Herpesul oral determină apariţia unor leziuni în jurul buzelor şi gurii. Rănile provocate de virusul herpes simplex se pot vindeca în 2-3 săptămâni.

Rănile provocate de herpesul genital se dezvoltă în jurul sau interiorul vaginului sau în jurul penisului, ori pe fese. Apariţia herpesului poate provoca dureri în timpul urinării. Rănile se vor vindeca în 2-6 săptămâni.

Simptomele primare și simptomele recurente

  • Simptomele primare apar atunci când o persoană dezvoltă pentru prima dată infecţia;
  • Simptome recurente sunt simptome similare celor iniţiale, mai puţin severe şi cu o durată mai redusă.

Oamenii de ştiinţă susțin că aproximativ 33% dintre persoanele cu herpes oral și 50% dintre cele cu herpes genital au simptome recurente. Conform Asociației Americane de Sănătate Sexuală, în timpul fiecărei recurențe, simptomele herpesului oral tind să dureze 8-10 zile.

Cum se transmite virusul herpes simplex?

Virusul se poate transmite prin contact cu leziunile herpetice, cu mucoasele, secreţiile genitale sau orale. În general, o persoană poate lua virusul HSV-2 în timpul actului sexual neprotejat, dacă partenerul este infectat. Virusul se poate transmite chiar dacă persoana infectată nu are leziuni şi nu ştie că poartă virusul.

Surse: medicalnewstoday.com; healthline.com; cdc.gov

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.