Vitamina B2 și sănătatea oculară. Implicații în prevenirea cataractei și degenerescenței maculare

Vitamina B2, cunoscută și sub denumirea de riboflavină, este o vitamină din complexul B, care îndeplinește în organism o gamă variată de funcții cu rol în menținerea integrității celulare și a dinamicii metabolice. Un aspect important, dar deseori subevaluat, este reprezenta de posibilele beneficii pe care vitamina B2 le are în prevenția afecțiunilor oculare asociate înaintării în vârstă cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. S-a observat faptul că deficitul de vitamină B2, pe lângă implicațiile pe care le are asupra metabolismului și altor organe, este un factor de risc important pentru dezvoltarea mai multor afecțiuni oculare, printre care și cele două menționate.

Ce este vitamina B2 și cum protejează sănătatea ochilor?

Vitamina B2 este o componentă cheie a două coenzime implicate în metabolismul energetic și nu numai: flavin-mononucleotida (FAD) și flavin-adenin-dinucleotida (FAD). Aceste coenzime sunt implicate în procesele de oxido-reducere, care stau la baza funcțiilor metabolice, inclusiv a producerii de energie. Printre numeroasele funcții fiziologice pe care le îndeplinește, vitamina B2 este implicată și în asigurarea sănătății oculare și prevenirea mai multor boli oftalmologice, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. Vitamina B2 susține în mod direct sănătatea și integritatea ochilor prin următoarele mecanisme:

Funcția antioxidantă

Vitamina B2 are un puternic efect antioxidant, asigurând astfel neutralizarea radicalilor liberi, care pot deteriora suplimentar structurile oculare, cum ar fi cristalinul și retina. Radicalii liberi sunt specii reactive de oxigen și azot care rezultă în urma proceselor metabolice. Aceștia se pot găsi oriunde în organism, iar prezența lor la nivelul ochilor duce la deteriorarea proteinelor, dar și lipidelor din structurile oculare, declanșând boli precum cataracta, degenerescența maculară.

Regenerarea glutationului

Riboflavina mei este implicată și în regenerarea glutationului, un antioxidant intern extrem de puternic și eficient. Acesta neutralizează radicalii liberi, prevenind astfel daunele produse prin acțiunea acestora. Cristalinul este o structurală clară, avasculară, extrem de sensibilă la daunele produse de stresul oxidativ. Glutationul reprezintă una dintre principalele linii de apărare, care acționează împotriva stresului oxidativ.

Vitamina B2 se găsește într-o varietate de alimente, inclusiv lactate, ouă, carne, pește și legume cu frunze verzi (broccoli, spanac). De asemenea, este disponibilă sub formă de suplimente, iar asigurarea unui aport zilnic adecvat este deosebit de accesibilă. Deficitul de vitamină B2, deși este relativ rar, are impact negativ asupra întregului organism. Dincolo de necesitatea asigurării unui aport alimentar zilnic adecvat, suplimentarea cu această vitamină are doar beneficii pentru sănătate, inclusiv asupra integrității oculare. În special datorită potențialului antioxidant pe care îl prezintă, vitamina B2 poate reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.

Vitamina B2 – beneficii în prevenirea cataractei

Cataracta reprezintă opacifierea progresivă a cristalinului, structura transparentă și avasculară, localizată în spatele irisului, care focalizează lumina la nivelul retinei. Cataracta este una dintre principalele cauze de orbire reversibilă la nivel mondial, iar înaintarea în vârstă este principalul factor de risc asociat, deși și alți factori, cum ar fi expunerea la radiații UV, fumatul și diabetul pot accelera procesul opacifiere a cristalinului.

Vitamina B2 joacă un rol preventiv în apariția cataractei prin următoarele mecanisme:

  • protecție împotriva stresului oxidativ: cataracta se dezvoltă, în principal, din cauza stresului oxidativ cronic care deteriorează proteinele din cristalin, transformându-le în proteine care nu mai sunt solubile. Vitamina B2, prin rolul său de cofactor pentru diferite enzime care au funcție antioxidantă, reduce impactul stresului oxidativ, protejând cristalinul de procesul de degenerare oxidativă. În special, prin menținerea unui nivel optim de glutation redus, acest compus contribuie la detoxifierea cristalinului și previne, astfel, cataracta;
  • îmbunătățirea ratei de regenerare celulară: vitamina B2 stimulează și regenerarea celulelor, ceea ce ajută la menținerea funcționalității cristalinului și previne „cronicizarea” leziunilor structurale la nivelul celulelor ochiului, reducând riscul de cataractă.

Mai multe studii au demonstrat că un aport adecvat de riboflavină poate preveni cataracta sau, în contextul existenței acesteia, întârzia progresia. S-a observat că persoanele care au zilnic un aport adecvat de vitamină B2 au un risc mai scăzut de a dezvolta cataractă, comparativ cu cele care au un aport mai scăzut (prin excluderea altor factori de risc). De asemenea, asigurarea unui aport zilnic adecvat de vitamină B2 și niacină (vitamina B3) are efecte protectoare relativ mai crescute, în special în prevenția cataractei nucleare.

Vitamina B2 – beneficii în prevenirea degenerescenței maculare

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune degenerativă care afectează macula, partea centrală a retinei responsabilă pentru vederea clară și în detaliu. Odată ce această afecțiune progresează, persoanele își pot pierde vederea centrală, ceea ce interferează cu foarte multe activități zilnice – citit, condus, recunoașterea fețelor. Degenerescența maculară este una dintre cauzele majore de orbire ireversibilă la persoanele vârstnice, iar principalii factori de risc asociați sunt înaintarea în vârstă, fumatul și expunerea la radiații ultraviolete.

Riboflavina are potențial dovedit de a preveni degenerescența și de a încetini progresia acestei boli. Mecanismele prin care poate preveni degenerescența maculară sunt aproximativ aceleași cu cele implicate în prevenirea cataractei, și anume:

  • reducerea inflamației și stresului oxidativ: riboflavina joacă rol în ameliorarea inflamației și stresului oxidativ de la nivelul retinei, prevenind leziunile maculare care apar în cazurile de degenerescență maculară. Riboflavina protejează celulele retinei, neutralizând radicalii liberi de oxigen și azot și susținând activitatea enzimelor antioxidante, cum ar fi peroxidaza glutationică;
  • riboflavina ar putea contribui și la menținerea integrității microvascularizației retiniene, și în acest fel previne hipoxia și inflamația, procese care stau la baza apariției afecțiunii.

Degenerescența maculară este o afecțiune care apare în special ca urmare a modificărilor de la nivel structural ale retinei, asociate înaintării în vârstă. Totuși, stresul oxidativ suplimentar duce atât la declanșarea precoce a afecțiunii, cât la agravarea procesului de degenerescența maculară. În esență, suplimentarea cu riboflavină poate preveni degenerescența maculară și cataracta în special ca urmare a activității antioxidante pe care o manifestă – atât de la sine, cât și sub formă de cofactor enzimatic (FMN și FAD).

Referințe bibliografice:

  1. Falkowska M, Młynarczyk M, Micun Z, Konopińska J, Socha K. Influence of Diet, Dietary Products and Vitamins on Age-Related Cataract Incidence: A Systematic Review. Nutrients. 2023 Oct 28;15(21):4585. doi: 10.3390/nu15214585. PMID: 37960238; PMCID: PMC10650191. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10650191/;
  2. Mahabadi N, Bhusal A, Banks SW. Riboflavin Deficiency. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470460/;
  3. Pirie A. THE RELATION OF RIBOFLAVIN TO THE EYE. A REVIEW ARTICLE. Br J Ophthalmol. 1943 Jul;27(7):291-301. doi: 10.1136/bjo.27.7.291. PMID: 18169936; PMCID: PMC1143495. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1143495/;
  4. Harold W. Skalka, M.D. and Josef T. Prchal, M.D, Cataracts and riboflavin deficiency. Link: https://sci-hub.se/10.1093/ajcn/34.5.861.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.