Vitamina B6: funcții esențiale și simptome ale deficitului

Vitamina B6, cunoscută și sub denumirea de piridoxină, este o vitamină hidrosolubilă care face parte din complexul vitaminelor B. În organism, îndeplinește o gamă variată de funcții: sinteza hemoglobinei și neurotransmițătorilor, metabolismul energetic și al macronutrienților, mai ales sub formă de coenzimă. Drept urmare, deficitul de vitamină B6 se asociază cu simptome foarte diverse, cantonate la nivelul mai multor sisteme, inclusiv nervos și gastrointestinal, imunitar și cardiovascular. Întrucât multe simptome sunt nespecifice, deficitul de vitamină B6 poate trece foarte ușor nediagnosticat. Confirmarea hipovitaminozei se face prin dozarea acestei vitamine.

Vitamina B6 – funcții în organism

Vitamian B6 se găsește în organism sub 3 forme: piridoxina, piridoxalul, piridoxamina. Acestea sunt transformate în forma activă a enzimei, și anume piridoxal-5-fosfatul (PLP). PLP joacă în principal rol de coenzimă, care însoțește enzime ce participă în peste 100 de reacții importante pentru metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor. De asemenea, enzimele sunt implicate și în sinteza neurotransmițătorilor, gluconeoceneză (biosinteza glucidelor din precursori de altă natură decât glucidică) și glicogenoliză (transformarea glicogenului în glucoză). Vitamina B6, printre altele, îndeplinește următoarele funcții importante:

  • susține metabolismul aminoacizilor: PLP acționează drept coenzimă în reacțiile de decarboxilare, transaminare și racemizare a aminoacizilor, reacții prin care are loc sinteza proteinelor, dar și a altor metaboliți secundari importanți;
  • susține sinteza neurotransmițătorilor: vitamina B6 joacă rol în sinteza neurotransmițătorilor, foarte importanți pentru funcționarea optimă a sistemului nervos – serotonina, dopamina, GABA (acidul γ-aminobutiric);
  • susține sinteza hemoglobinei: PLP este implicată și în sinteza hemului din structura hemoglobinei, iar deficitul de vitamină B6 poate duce la anemie sideroblastică;
  • susține metabolismul glucidic: PLP este implicată în procesul de gluconeogenezo și glicogenoliză, care asigură echilibrul energetic în special în perioadele de post, inaniție, repaus alimentar.

Vitamina B6, alături de vitamina B12 și acidul folic (vitamina B9), joacă un rol foarte important în reducerea nivelului de homocistenă. Creșterea concentrației de homocisteină pare a fi direct proporțională cu riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Reducerea nivelului de homocisteină previne formarea plăcilor de aterom (ateroscleroza), scăzând riscul de infarct de miocard și de accident vascular cerebral. Vitamina B6 se găsește într-o gamă largă de alimente, inclusiv carne de pui, pește, ficat, legume verzi, fructe (în special banane), cereale integrale. Deși deficitul de vitamină B6 este relativ rar, anumite patologii și obiceiuri alimentare pot crește riscul acestuia.

Simptomele deficitului de vitamină B6

Deficitul de vitamină B6 poate avea impact asupra mai multor sisteme, prin afectarea funcțiilor fiziologice ale acestei vitamine. Deși deficitul sever este rar în populația generală, acesta poate apărea în special la anumite grupuri de risc, cum ar fi persoanele cu boli cronice, cu alcoolism, sau anumite afecțiuni genetice. Simptomele deficitului de vitamină B6 pot varia de la simptome ușoare, până la severe, și includ manifestări neurologice, dermatologice și hematologice, dar și alte tipuri de simptome.

Simptome neurologice

  • Depresie și iritabilitate: deficitul de vitamină B6 afectează sinteza neurotransmițătorilor, în special serotonina și GABA, care sunt implicați în reglarea stării de spirit și emoționale. În acest context, deficitul de vitamină B6 poate duce la stări de depresie, anxietate, iritabilitate crescută;
  • Convulsii: convulsiile apar în cazurile severe de deficit, mai ales la sugari și copiii mici. În esență, acestea apar ca urmare a perturbării metabolismului GABA, neurotransmițătorul cu acțiune inhibitorie principală, implicat în reglarea excitabilității neuronale;
  • Neuropatie periferică: deficitul poate duce și la neuropatie periferică, adică senzații atipice de furnicături, amorțeală, slăbiciune și durere la nivelul extremităților.

Simptome dermatologice

  • Dermatita seboreică: acea formă de dermatită caracterizată prin erupții cutanate de culoare roșie, descuamate, la nivelul scalpului, feței și gâtului. Se asociază atât cu deficitul acestei vitamine, cât și cu deficitul altor vitamine din complexul B;
  • Glosită și cheilită: un simptom tipic în cazul hipovitaminozei B6 îl reprezintă inflamația de la nivelul limbii (glosita), care devine hiperemică, roșie și dureroasă, dar și apariția fisurilor la colțurile gurii (cheilită angulară).

Simptome hematologice

  • Anemia sideroblastică: deficitul acestei vitamine interferează cu sinteza hemoglobinei și în cele din urmă se ajunge la dezvoltarea anemiei sideroblastice. Această formă de anemie se caracterizează prin acumularea de fier în eritroblaste, celulele precursoare ale eritrocitelor, și producerea de eritrocite cu formă anormală.

Simptome imunitare

  • Deficiența de vitamină B6 poate duce la alterări ale sistemului imunitar, reducând răspunsul imun și capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Persoanele care au deficit sever de piridoxină nu doar că prezintă un risc mai mare de infecții recurente, ci au un risc mai mare de a dezvolta și infecții mai puțin comune.

Simptome digestive

  • Greața, vărsăturile și disconfortul abdominal pot apărea în contextul hipovitaminozei, uzual în asociere cu deficitul altor vitamine din complexul B. Deficitul duce și la carii dentare.

După cum a fost menționat, deficitul de vitamină B6 este destul de rar întâlnit în populație. De obicei, acesta este însoțit de deficitul de vitamină B12 (cobalamină), care poate agrava semnele de anemie asociată. Totuși, există anumite categorii populaționale care se pot confrunta relativ mai des cu o astfel de hipovitaminoză, cum ar fi:

  • Alcoolicii cronici, întrucât alcoolul interferează cu metabolismul și absorbția vitaminei B6, crescând astfel riscul unui deficit;
  • Persoanele cu insuficiență renală cronică au deseori niveluri reduse de vitamină B6, întrucât această vitamină se pierde în urma dializei;
  • Persoanele cu tulburări autoimune (lupus eritematos, artrită reumatoidă);
  • Persoanele care urmează diete sărace în proteine;
  • Persoanele supraponderale;
  • Malabsorbție intestinală (boala celiacă, boala inflamatorie intestinală).

Sarcina, preeclampsia și eclampsia cresc riscul unui astfel de deficit, precum și intervențiile de chirurgie bariatrică. De asemenea, și interacțiunile medicamentoase pot interfera cu biosinteza și absorbția acestei vitamine:

  • La persoanele cu tuberculoză, izoniazida inhibă competitiv acțiunea piridoxinei și din acest motiv este recomandată suplimentarea de rutină cu vitamina B6;
  • Penicilina și Levodopa pot, de asemenea, interfera cu metabolismul vitaminei;
  • Unele anticonvulsivante, inclusiv acidul vapropic, carbamazepina și fenitoina, pot exacerba catabolismul vitaminei B6, ducând la un anumit grad de deficiență vitaminică.

Există erori înnăscute de metabolism care rezultă din defecte în situsurile de legare a PLP-ului. În acest caz, este necesară administrarea unor doze foarte mari de vitamină pentru ca enzimele să funcționeze corespunzător. Astfel de tulburări se numesc sindroame dependente de vitamina B6 și se manifestă, la nou-născuți, prin acidurie xanturenică, cistationinurie, hiperoxalurie, dar și homocisteinurie, anemie sideroblastică.

Necesarul zilnic de vitamină B6

Necesarul zilnic de vitamină B6 variază în funcție de sex și vârstă, precum și de starea generală de sănătate. Există anumite condiții, menționate mai sus, în care sunt necesare doze zilnice ușor crescute pentru a se asigura un aport adecvat:

Vârstă

Sex masculin

Sex feminin

Sarcină

Lactație

0-6 luni

0,1 miligrame

0,1 miligrame

7-12 luni

0,3 miligrame

0,3 miligrame

1-3 ani

0,5 miligrame

0,5 miligrame

4-8 ani

0,6 miligrame

0,6 miligrame

9-13 ani

1,0 miligrame

1,0 miligrame

14-18 ani

1,3 miligrame

1,2 miligrame

1,9 miligrame

2,0 miligrame

19-50 ani

1,3 miligrame

1,3 miligrame

1,9 miligrame

2,0 miligrame

Peste 51 de ani

1,7 miligrame

1,5 miligrame

Pentru a preveni deficitul de vitamină B6, se recomandă adoptarea unui regim alimentar bogat în vitamina B6 (în special de origine animală, deoarece are biodisponibilitate mai ridicată) sau suplimentarea cu această vitamină.

 

Referințe bibliografice:

  1. Abosamak NER, Gupta V. Vitamin B6 (Pyridoxine) [Updated 2023 Aug 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/;
  2. Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes and its Panel on Folate, Other B Vitamins, and Choline. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington (DC): National Academies Press (US); 1998. 7, Vitamin B6. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114313/;
  3. Stach K, Stach W, Augoff K. Vitamin B6 in Health and Disease. Nutrients. 2021 Sep 17;13(9):3229. doi: 10.3390/nu13093229. PMID: 34579110; PMCID: PMC8467949. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467949/;
  4. Brown MJ, Ameer MA, Daley SF, et al. Vitamin B6 Deficiency. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/;
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/.

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.