Acasă » Practică medicală » Zona zoster sau herpesul zoster: cauze, simptome, tratament
Zona zoster sau herpesul zoster: cauze, simptome, tratament
Zona zoster sau herpesul zoster este o infecție virală, cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian. Se caracterizează printr-o erupție dureroasă care se dezvoltă pe o parte a feței sau a corpului (unilateral). Cu câteva zile înainte de apariția erupției cutanate, pacienţii prezintă adesea durere, mâncărime sau furnicături. Erupția cutanată este formată din vezicule (băşici), care după 7-10 zile se sparg şi determină apariţia unor cruste, care vor dispărea complet în decurs de 2 până la 4 săptămâni.
Cuprins
Legătura dintre zona zoster şi varicelă
Simptomele cauzate de zona zoster
Complicaţiile cauzate de zona zoster
Cauzele apariţiei zonei zoster
Este zona zoster o boală contagioasă?
Regimul alimentar care ajută pacientul cu zona zoster
Părţile corpului afectate de zona zoster
Zona zoster în timpul sarcinii
Legătura dintre zona zoster şi varicelă
Zona zoster este cauzată de virusul varicelo-zosterian, acelaşi virus care duce la apariția varicelei. După ce o persoană cu varicelă se recuperează, virusul rămâne în stare latentă în organism și se poate reactiva mai târziu, sub forma zonei zoster. Majoritatea persoanelor dezvoltă această afecţiune o singură dată în viaţă, însă există şi excepţii. Un pacient cu zona zoster poate răspândi virusul dacă o altă persoană intră în contact cu rănile deschise cauzate de erupţiile cutante.
Simptomele cauzate de zona zoster
Simptomele pot include durere, arsuri, amorţeală, furnicături, sensibilitate la atingere, o erupţie de culoare roşie, apariţia veziculelor, mâncărime etc. Unii pacienți se pot confrunta cu febră durere de cap, sensibilitate la lumină şi oboseală. Durerea este de obicei primul simptom al zonei zoster. Pentru unele persoane poate fi intensă. În funcție de localizarea durerii, uneori poate fi confundată cu un simptom al problemelor ce afectează inima, plămânii sau rinichii. Există pacienți care suferă de dureri cauzate de zona zoster, fără a dezvolta erupția cutanată.
Complicaţiile cauzate de zona zoster
Complicaţiile cauzate de zona zoster pot include:
- etapa postherpetică – este reprezentată de durere cronică, care poate dura luni sau ani de zile în unele cazuri. Această durere este cea mai comună complicaţie şi afectează 10-15% dintre pacienţi. Se manifestă prin durere înţepătoare, sensibilitate la atingerea zonei în care a fost erupţia şi senzaţie de arsură;
- probleme neurologice – zona zoster poate duce la o inflamație a creierului (encefalită) în funcţie de nervii care sunt afectaţi, paralizie facială, probleme de echilibru sau auz;
- infecții ale pielii – se pot dezvolta infecții bacteriene, dacă veziculele cauzate de zona zoster nu sunt tratate în mod corect;
- pierderea vederii – erupţiile cutante apărute în jurul ochilor pot provoca infecții oculare dureroase, care pot duce la pierderea vederii.
Cauzele apariţiei zonei zoster
Zona zoster este cauzată de acelaşi virus care determină apariţia varicelei, virusul varicelo-zosterian. Oricine a avut varicelă poate dezvolta mai târziu zona zoster, deoarece virusul rămâne după vindecare în organism într-o formă latentă. Specialiştii susțin că zona zoster apare atunci când sistemul imunitar este slăbit, dar și din cauza unor boli cronice precum SIDA și cancer. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că unul dintre cei mai importanţi factori în declanşarea zonei zoster este stresul. Boala poate apărea adesea în timpul sau la finalul unei etape foarte stresante şi agitate din viaţa unui adult.
Este zona zoster o boală contagioasă?
Zona zoster se poate transmite doar prin contact direct cu zona pe care sunt prezente erupţiile, însă este considerată o boală contagioasă. Înaintea apariției veziculelor boala nu este contagioasă, iar după dispariţia erupţiilor, pacientul nu mai poate transmite virusul. Această afecţiune se poate agrava în timpul iernii. În plus, expunerea la umezeală şi frig poate prelungi durata bolii şi poate influenţa intensitatea simptomelor.
Zona zoster, tratament
Nu există în prezent o modalitate clară care să ajute la eliminarea virusului varicelo-zosterian. Cu toate acestea, medicii recomandă administrarea de medicamente antivirale care pot stopa progresia infecţiei şi pot reduce cu până la 50% riscul apariţiei nevralgiei postherpetice. Acestea sunt foarte eficiente dacă sunt administrate cutanat în interval de 3 zile de la începutul erupţiei. Medicamentele recomandate au în componenţă următoarele substanţe active: famciclovir, aciclovir şi valaciclovir. În plus, administrarea vitaminei B poate avea un efect regenerator.
Durerea cauzată de zona zoster poate fi redusă cu ajutorul unor medicamente din clasa antidepresivelor. Acestea se pot utiliza şi pentru calmarea simptomelor nevralgiei postherpetice. Antidepresivele triciclice prescrise cel mai des pentru durerea cauzată de zona zoster sunt amitriptilina, imipramina, nortriptilina.
Regimul alimentar care ajută pacientul cu zona zoster
Medicii nutriţionişti recomandă o dietă bogată în legume, fructe, carne slabă, cereale şi leguminoase. Consumul de fructe şi legume este benefic pentru că aceste alimente conţin carotenoizi precum licopen, zeaxantină, luteină şi provitamina A. Carotenoizii sunt un factor important în funcţionarea sistemului imunitar şi se găsesc în morcovi, dovleac, caise, pepene roşu, ardei gras roşu, varză kale, cireşe, spanac, pătrunjel, pepene cu miez verde, salată verde, andive etc. Trebuie evitate lactatele, produsele procesate precum mezelurile şi fast-foodul.
Factori de risc
Factorii care pot crește riscul de a dezvolta zona zoster includ:
- vârsta – riscul apariţiei zonei zoster creşte odată cu vârsta din cauza sistemului imunitar slăbit. Unii experţi estimează că jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani vor avea, la un moment dat această afecţiune;
- administrarea anumitor medicamente – utilizarea steroizilor precum prednison.
- anumite tratamente – chimioterapia şi radioterapia pot scădea rezistența organismului în faţa bolilor.
Metode de diagnosticare
Diagnosticarea zonei zoster se face pe baza istoricului în ceea ce priveşte durerea apărută pe o anumită zonă a corpului, împreună cu alte detalii pe care medicul le poate observa pe parcursul examinării clinice, cum ar fi prezenţa erupţiilor pe piele. În unele cazuri, medicii recomandă recoltarea unor mostre pentru a fi testate în laborator. Durerile cauzate de această afecţiune pot persista timp de o lună sau mai puţin.
Părţile corpului afectate de zona zoster
Deşi erupţiile cutante cauzate de zona zoster apar, în general, în regiunea intercostală sau pe piept, acestea se pot dezvolta şi pe alte zone.
- Pe faţă – dacă erupția cutanată se află în apropierea urechii sau în interiorul acesteia poate provoca o infecție care ar putea duce la pierderea auzului și slăbiciunea mușchilor feței. Veziculele se pot forma şi în interiorul gurii, acestea fiind foarte dureroase. Pacientului îi va fi dificil să mănânce, iar simţul gustului ar putea fi afectat. Inflamaţia poate apărea şi pe scalp, iar lipsa tratamentului poate influenţa pierderea părului.
- În jurul ochilor – când erupţia apare în jurul ochilor se numeşte herpes zoster oftalmic. Ea se poate dezvolta pe pleoape, pe frunte și, uneori, pe vârful sau partea laterală a nasului. Este posibil ca pacienţii să prezinte următoarele simptome: arsuri sau palpitaţii la nivelul ochiului afectat, roșeață, umflături și vedere încețoșată. Fără tratament, zona zoster poate duce la probleme grave, inclusiv pierderea vederii pe termen lung și cicatrici permanente din cauza umflării corneei.
- Pe fese – zona zoster afectează, de obicei, doar o parte a corpului, deci este posibil ca pacienţii să prezinte o erupție pe fesa dreaptă, dar nu şi pe cea stângă.
Zona zoster în timpul sarcinii
În funcție de trimestrul în care pacienta se află, această infecţie poate duce la malformaţii congenitale. Acestea pot apărea chiar în primele trei luni de sarcină, atunci când organele copilului se află în proces de formare. Medicamentele antivirale utilizate pentru tratarea zonei zoster pot fi administrate doar la recomandarea medicului și sub supraveghere. Antihistaminicele pot ajuta, de asemenea, la reducerea mâncărimilor, iar acetaminofenul poate reduce durerea.
Surse: mayoclinic.or; nhs.uk; healthline.com; cdc.gov
Cuvinte-cheie: basici zonz zoster, durere zona zoster, herpes zoster, simptome zona zoster, varicela, vezicule zona zoster, virus varicelo+zosterian, zona zoster
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.