Acasă » Stomatologie » Implantologia dentară, un domeniu în continuă evoluţie
Implantologia dentară, un domeniu în continuă evoluţie
Implantul dentar este una dintre cele mai comune intervenții din sfera medicinei dentare, fiind soluția optimă de înlocuire a unui dinte lipsă sau a unuia ce nu mai poate fi salvat. Dr. Cosmin Ulman, cofondator al Clinicii Trident, explică cele mai noi tehnici și materiale utilizate în realizarea acestei intervenții, oferind sfaturi importante de care trebuie să țină cont pacientul.
Lipsa unui singur dinte poate avea un impact estetic extrem de neplăcut, însă poate cauza și probleme de funcționalitate a aparatului dento-maxilar, motiv pentru care această lipsă trebuie reparată, iar soluția cea mai potrivită este implantul dentar. Se pot face și punți pe implanturi, în situația în care lipsesc mai multi dinți. Se pot stabiliza protezele dentare ca să nu se mai miște sau să nu mai acopere cerul gurii. Intervenția constă în inserarea unui „șurub” de titan care imită rolul rădăcinii dentare. Peste acest șurub se va face o coroană. Complexul format din implant și coroană se comportă foarte asemănător cu un dinte.
Durata de viață a unui implant dentar și materialele folosite
Potrivit specialistului Trident, durata de viață medie a unui implant dentar este de aproximativ 15 ani, iar materialele din care se realizează acesta sunt titan și zirconiu.
„Durata de viață a unui implant este de aproximativ 15 ani, însă ea depinde de foarte multe variabile. Dispensarizarea constantă (vizitele periodice la dentist), o igienă dentară foarte bună, felul în care este realizată coroana, dintele de deasupra implantului sunt doar câțiva dintre acești factori. Din punct de vedere al materialului, există implantul din titan și, mai nou, din zirconiu. Eu recomand implanturile din titan grad 4. Sunt utilizate pe scară largă și, cel mai important, au trecut proba timpului, fiind utilizate de mai bine de 50 de ani”, spune dr. Cosmin Ulman.
Cât durează intervenția și sfaturi pentru pacienți
Potrivit specialistului Trident, inserarea simplă a unui implant durează maximum 30 de minute, fiind o intervenție mai ușoară decât extracția. Cu toate acestea, de multe ori sunt necesare și manopere adiționale (adiții osoase, elevări de podea sinusală, grefe osoase etc.) care pot crește timpul petrecut în sala de operație.
„După consult și după analiza CBCT-ului, medicul care va realiza intervenția poate să aproximeze foarte bine timpul necesar. Există și varianta sedării (nu a anesteziei generale) pentru a scădea anxietatea pacientului și pentru o relaxare mai mare. Sfatul către pacienții purtători de implanturi este de a merge periodic la control, de a renunța la fumat, de a avea o igienă dentară impecabilă și, nu în ultimul rând, de a asculta de sfatul medicului curant”, adaugă dr. Cosmin Ulman.
Evoluţia intervenției de-a lungul timpului
Implantologia evoluează zi de zi. Computer tomograful cu fascicul conic (cone beam computer tomograf – CBCT) este, în prezent, ceva uzual fără de care nu se poate realiza evaluarea unui pacient pentru inserarea unui implant dentar. O altă practică utilizată în ultimul timp este folosirea din ce în ce mai mult a ghidurilor chirurgicale. Acestea sunt niște dispozitive ce ajută medicul să realizeze inserarea implantului foarte precis și mai ales exact cum a făcut simularea pe CBCT. Toată această simulare are rolul de a insera implantul în poziția optimă realizării corecte a unei coroane peste acest implant.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: clinica trident, coroana, dantura, implant, implantologie dentara, medicina dentara, titan, zirconiu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.