Metode directe de realizare a restaurarilor unidentare provizorii

Rezumat:

Restaurarile coronare provizorii reprezinta o solutie esentiala intermediara in etapele parcurse  pentru obtinerea lucrarii protetice definitive, atat pentru  protejarea si stabilizarea structurii dentare cat si refacerea cat mai  exacta a functiilor estetice, fonetice si masticatorii.   Restaurarea provizorie trebuie sa protejeze bontul dentar de rigorile mediului oral,  necesitand folosirea unor materiale de calitate. In stomatologie, termenii ,,temporar,, si ,,provizoriu,, sunt sinonimi.

Abstract:

Temporary crown  restorations are essential interim solutions that stabilize and protect tooth  structure, accurate restoration functions as aesthetic, phonetic and masticatory during the time span from final impression through the final laboratory-fabricated crown  restoration. The temporary restoration must protect the tooth structure from the rigors of the oral environment and demand high quality materials. “Temporary” and “provisional” are terms that are synonymous in dentistry.

Restaurarile coronare provizorii reprezinta o solutie esentiala intermediara in etapele parcurse  pentru obtinerea lucrarii protetice definitive, atat pentru  protejarea si stabilizarea structurii dentare cat si refacerea cat mai  exacta a functiilor estetice, fonetice si masticatorii. Restaurarea provizorie trebuie sa protejeze bontul dentar de rigorile mediului oral,  necesitand folosirea unor materiale de calitate. In stomatologie, termenii ,,temporar,, si ,,provizoriu,, sunt sinonimi.

Coroanele provizorii se pot obtine fie prin metoda directa ( in cabinetul stomatologic), sau prin metoda indirecta, ce presupune colaborarea cu laboratorul de tehnica dentara. Prima metoda este mai rapida, dar prezenta dezavantajul realizarii unor lucrari provizorii mai putin rezistente comparativ cu cele obtinute in laborator. Astazi insa, datorita inovatiilor realizate in domeniul biomaterialelor, acest lucru nu mai este un inconvienent.

Materialele folosite pentru realizarea coroanelor povizorii prin metoda directa pot fi clasificate in materiale chimice si coroane prefabricate.

Din categoria materialelor chimice cel mai utilizat este cel  format din sistemul acrilic pudra/lichid. Acesta este folosit inca din 1930 pentru restaurarile uni/pluridentare provizorii, azi existand doua tipuri de materiale acrilice comercializate

  • Cel mai vechi – polomeril metacrilatul (PMMA)/metil metacrilatul (MMA), ce prezinta  dezavantajul eliminarii unei cantitati mari de monomer fapt ce nu trebuie neglijat, mai ales daca se aplica pe dinti vitali.  De asemenea, reactia de priza fiind una exoterma impune indepartarea precoce a resaurarii de pe bontul dentar ( pentru a prevenii afectarea pulpara). Acest lucru poate duce la o adaptare incorecta a restaurarii.
  • Pentru a elimina unele dintre dezavantajele sistemului polimetil metacrilatului, au fost  gandite materiale acrilice cu molecula monomerului mai mare.  Aceste materiale sunt tot sub forma de pudra/lichid (fig.1,fig2), mixabile manual si constau din amestecuri de pulbere de polimetil metacrilat si rasina metacrilica. Aceste au o temperatura mai mica de priza si o mai buna rezistenta, iar  aspectul estetic este mai bun comparativ cu cel al sistemului mai vechi. Pot fi insa, distruse de cimenturile ce contin eugenol.

Tot din categoria materialelor chimice fac parte si materiale compozitelor pe baza de rasina,alcatuite din doua componente- o rasina si un sistem de umplutura. Rasina reprezinta matricea organica in care se disperseaza sau  se dizolva celalate componente (particolele sistemului de umplutura). Dimensiunile acestor particole pot  varia de la paricole fine 0.5-3 µm  mmicroni la micoparticole 0,04-0,2µm, cu forma regulata sau nu. Proportia in care se amesteca aceste paricole de dimensiuni si forme diferite determina si propatatiile materialului.

Cel mai utilizat material la ora actuala este compozitul bisacrilat(fig 3), comparabil fiind cu compozitul utilizat in resaurarile coronare directe. Acesta contine un sistem organig rasinic reprezentat de metaclitat bisphenol-A-glicidil (bis-GMA), dimetacrilate trietilene glicol (TEGDMA). Sistemul de umplutura  anaorgan icreprezinta 40% din greutatea materialului. Compozitul bisacrilic prezinta propietatile mecanice  superioare, temperatura de priza este mica, gradul de contactie in urma polimerizarii este nesemnificativ, din punct de vedere al estetici se apropie de dintii naturali, avand posibilitatea de a fi lustuit cu instrumentar specific. In anii 90 sistetemul sistemul a devenit automixabil, marind viteza de aplicare dar si gradul de omogenizare al materialului

Compozitele folosite pt restaurarile provizorii detin un grad mare de rezistenta la rupere, prezentand prop. mecanice superioare,reactia de polinerizare cu eliberare mica de caldura, fidelitate mare si estetica deosebita. Sunt ideale pentru realizarea restaurarilor unisau pluridentare pe dinti anteriori sau posteriori, a fatetelor, a inlay-urilor si onlay-urilor sau pentru captusirea coroanelor.

Cea mai noua inovatie in domeniul  restaurarilor provizorii o reprezinta coranele prefabricate din compozit pt resaurariile  unidentare (fig 4 Donald M. Erickson, DDS ). Aceste combina avantajele materialelor automixabile pt coroane provizorii(adaptarea fidela, estetica deosebita) cu avantajele coroaneleor prefabricate( usurinta realizarii, lipsa unei amprente). Coroanelor prefabricate din compozit, in starea lor initiala sunt forte maleabile (la fel ca si ceara), putand fi modelate cu ajutorul unui instrument. In aceasta faza coroana poate fi adaptata cu usurinta pe bontul dentar,  cervical si proximal. De asemenea pacientul musca usor pe coroana pt a creea contactele ocluzale corespunzatoare. Dupa fotopolimerizare se obtine o coroana  rezistenta, radioopaca si lustruibila.

Intr-un  studiu,  au fost comparate reconsituiri provizorii unidentare realizate din coroane prefabricate din compozit, cu cele obtinute din sistemul pudra lichid si  automoix din punct de vedere a usurintei de realizare, a rezistentei la uzura si esteticii finale. Pentru acesta s-a ales un lot de 24 de pacienti identici ca tip de masticatie(tocatori), la care reconstituirea s-a realizat la nivelul molarului. Analiza s-a realizat la o saptamana dupa cimentarea provizorie, cand s-a observat ca  atat coroanele din rasini acrilice (s-au fracturat a doua zi) cat si cele din  compozit automixabil nu a rezistat ( 6 s-au deformat si 2 s-au fracturat), pe cand in cazul coranelor prefabricate din compozit toate au ramas intacte. In compartie cu celelalte tipuri reconstituiri, coraoanele prefabricate s-au dovedit rezistenta mecanica.

Timpul necesar realizarii unei microproteze provizorii din coroane prefabricate este de doua ori mai mic comparativ cu formulele automixabile sau metoda scutan, nefiind necesara o  amprenta in prealabil.

Estetica restaurarilor provizorii din compozit este asemanatoare cu cea a dintilor naturali. Coroanele pot fi cosmetizate si/sau reparate folosind un flow obisnuit. Materialele compozite se pot lustui, obtinandu-se un luciu natural.

In urma studilului realizat, coroanele prefabricate din compozit au dovedit  o adaptabilitate clinca exelenta si certifica utilzare lor in cazul protezarii provizorii unidentare in dentitia permanenta

Timpul necesar realizarii unei micopoteze provizorii din coroane prefabricate este de doua ori mai mic comparativ cu formulele automixabile sau metoda scutan, nefiind necesara o  amprenta in prealabil.

Estetica restaurarilor provizorii din compozit este asemanatoare cu cea a dintilor naturali. Coroanele pot fi cosmetizate si/sau reparate folosind un flow obisnuit. Materialele compozite se pot lustrui, obtinandu-se un luciu natural.

In urma studiului realizat, coroanele prefabricate din compozit au dovedit  o adaptabilitate clinca excelenta si certifica utilizare lor in cazul protezarii provizorii unidentare in dentitia permanenta

Timpul necesar realizarii unei micopoteze provizorii din coroane prefabricate este de doua ori mai mic comparativ cu formulele automixabile sau metoda scutan, nefiind necesara o  amprenta in prealabil.

Estetica restaurarilor provizorii din compozit este asemanatoare cu cea a dintilor naturali. Coroanele pot fi cosmetizate si/sau reparate folosind un flow obisnuit. Materialele compozite se pot lustui, obtinandu-se un luciu natural.

In urma studiului realizat, coroanele prefabricate din compozit au dovedit  o adaptabilitate clinca exelenta si certifica utilzare lor in cazul protezarii provizorii unidentare in dentitia permanenta.

Biblografie:

1. Aspecte specifice in conservarea vitalitatii bonturilor dentare- Bechir Anamaria, edit. Printech, 2011, Bucuresti, ISBN 978-606-521-806-2.

2. IOS Form-Premolar and ISO Form Molare 3M.

3. C. J. Kleverlaan, A. Werner, A. J. De Gee, si A. J. Feilzer, ACTA, Universiteit van Amsterdam si Vrije Universiteit, Olanda.

4. Protemp™ Crown M. Rosentritt, R. Lang si G. Handel, Universitatea din Regensberg, Germania.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.