Aspecte esențiale în obturația de canal radicular: materiale și tehnici

Aducem în prim-plan aspectele esențiale în obturația de canal radicular, de la principalele obiective, materialele și tehnicile folosite, dar și care sunt avantajele și dezavantajele tehnicii, într-un interviu cu dr. Monica Voiculeanu, medic primar endodonție.

Care sunt principalele obiective ale obturației de canal și de ce este atât de importantă în tratarea endodontică?

Principalele obiective ale obturatiei de canal sunt conservarea pe termen cat mai lung a rezultatelor terapiei endodontice si sigilarea cat mai buna a spatiului endodontic.

Aceasta etapa este la fel de importanta ca si celelalte secvente ale terapiei endodontice, insa este esentiala in blocarea accesului microorganismelor catre suportul parodontal al dintelui si, consecutiv, in prevenirea altor tipuri de patologii

Ce materiale sunt utilizate în mod obișnuit pentru obturația canalelor radiculare și cum influențează succesul tratamentului endodontic?

Succesul tratamentului endodontic si mentinerea unei perioade cat mai extinse a dintelui tratat pe arcada depinde de sigilarea cat mai buna a spatiului endodontic, dupa ce acesta a fost sterilizat si conformat adecvat.

Standardele actuale impun utilizarea unor materiale cat mai plastice, care pot patrunde cat mai bine in terminatiile microscopice ale acestui spatiu. Gutaperca termoplastifiata indeplineste aceste cerinte, in asociere cu un sealer, menit sa inchida cele mai mici interfete dintre materialul principal de obturatie si peretii canalului radicular.

Cum funcționează materialele de obturație pe baza de gutapercă și de ce sunt considerate o opțiune eficientă pentru obturația de canal radicular?

Gutaperca termoplastifiata pare a fi, in continuare, conform studiilor, materialul care poate patrunde in cele mai mici ramificatii ale spatiului endodontic, daca este utilizat corect, conform unor tehnici aplicate corect si standardizate de mult timp.

Exista dispozitive si tehnici speciale care reusesc sa asigure incalzirea si proiectarea acestui material in profunzime, cu sigilarea adecvata, consecutiva a acestui spatiu cu o anatomie complexa si, de cele mai multe ori, imprevizibila.

Care este tehnica de obturație cea mai compactă și în ce constă?

Tehnica de obturatie de canal cea mai compacta este tehnica de condensare verticala la cald/ considerata, in prezent, de specialisti, ca fiind o tehnica standard, cu asigurarea sigilarii cat mai bune a spatiului endodontic, precum si a conservarii acestui obiectiv, pe o perioda cat mai lunga. 

Exista dispozitive special concepute, performante, studiate si reconfigurate, de-a lungul timpului, care permit condensarea si injectarea gutapercii termoplastifiate in spatiul endodontic stetilizat si conformat anterior.

Care sunt avantajele și dezavantajele tehnicii de obturație verticală la CALD și când ar trebui utilizată?

Ca avantaje, enumerăm următoarele aspecte:

  • tehnica compacta, sigura, daca este aplicata corect
  • sigilare adecvata a intregului spatiu endodontic
  • gutaperca termoplastifiata se combina cu sealerul aferent tehnicii si formeaza un material aproape fluid, care poate fi proiectat si injectat cu presiune in cele mai inaccesibile ramificatii ale spatiului endodontic

Ca dezavantaje, avem:

  • tehnica impune utilizarea unor dispozitive speciale, standardizate, care ridica costul terapiei
  • curba de invatare a operatorului/ specialistului este mai lunga, astfel ca aplicarea ulterioara a tehnicii sa poate asigura calitatea rezultatului terapiei

Aceasta tehnica ar trebui utilizata ori de cate ori este posibil, poate fi o secventa terapeutica de rutina in endodontie, iar diagnosticul endodontic si indicatiile aplicarii tehnicii apartin activitatii obisnuite a specialistului endodont.

Cum pot noile tehnologii, cum ar fi instrumentele rotative și sistemele de irigație, să influențeze performanța obturației de canal radicular?

Instrumentarul endodontic si sistemele de irigatie/ lavaj fac parte din tehnologia performanta actuala, care a ridicat standardele terapiei endodontice si a crescut performanta rezultatului. Rata de succes a acestei terapii a crescut spre 97-98%, ceea ce schimba decisiv perspectiva asupra terapiei conservative, in general, in acord cu principiile functionale si estetice, deopotriva.

Instrumentele rotative pot conforma rapid si adecvat forma finala a spatiului endodontic, actionand mecanic, facilitand accesul solutiilor de lavaj, o secventa complemetara a terapiei endodontice, care actioneaza predominant chimic.

Exista o serie de solutii de lavaj, care pot fi activate, la randul lor, prin numeroase alte metode, care tin, de asemenea, de noi tehnologii, cum ar fi cele ultrasonice sau laserterapia.

Ce factori trebuie luați în considerare atunci când se alege un sistem de obturație termoplastică? Cum pot aceste sisteme să îmbunătățească siguranța și predictibilitatea tratamentului?

În procesul de selecție a unui sistem de obturatie termoplastica intervin:

  • calitatea si fiabilitatea dispozitivelor specifice, atent gandite si verificate in timp
  • aplicarea facila a tehnicii
  • consumabile de calitate
  • predictibilitatea tehnicii.

Calitatea rezultatului terapiei endodontice este dependenta si de aceasta ultima secventa, obturatia de canal, iar tehnica descrisa mai sus, aplicata corect, poate fi una din garantiile unui tratament endodontic predictibil.

Cum poate obține un specialist endodont un echilibru între cantitatea corectă de material de obturație și eliminarea adecvată a aerului din canalul radicular?

Specialistul endodont, in urma unei pregatiri adecvate si a unei experiente suficiente cu aceste tehnici performante, poate aplica corect orice tehnica, echilibrul dintre cantitatea materialului utilizat pentru obturatia de canal si existenta bulelor de aer in acest proces nefiind o coordonata care sa influenteze calitatea rezultatului final.

Care sunt cele mai comune erori sau complicații întâlnite în obturația de canal radicular și cum pot fi evitate sau gestionate?

Cele mai comune erori ce pot interveni pe parcursul obturatiei de canal sunt:

  • obturatia incompleta a canalului radicular
  • obturatia excesiva, cu plasarea materialului de obturatie dincolo de limitele biologice ale spatiului endodontic

Cum influențează calitatea obturației de canal radicular supraviețuirea pe termen lung a dintelui tratat endodontic?

Calitatea terapiei endodontice, in ansamblu, permite supravietuirea cat mai indelungata a unui dinte pe arcada, in context functional si estetic edecvat, in aceasta ecuatie complexa obturatia de canal fiind o secventa extrem de importanta.

Care sunt tendințele actuale în dezvoltarea materialelor și tehnicilor de obturație de canal radicular?

Tendintele actuale in dezvoltarea materialelor si tehnicilor de obturare a spatiului endodontic vizeaza simplificarea tehnicilor, pentru obtinerea unui timp de lucru mai scurt al intregii terapii, precum si aparitia unor sealeri cu performanta ridicata in sigilarea unui spatiu extrem de complex cum este sistemul radicular.

Materialele bioceramice sint, deja, incluse in protocolul endodontic actual, cu rezultate superioare.

Ce recomandări ar avea un specialist în endodonție pentru a alege materialele și tehniciile potrivite pentru fiecare caz specific de obturație de canal radicular?

Selectia materialelor si tehnicilor in raport cu fiecare caz clinic apartine protocolului pe care un medic specialist endodont il stabileste, in timp, coreland coordonatele stiintifice actuale cu experienta clinica.

Cum poate colaborarea între endodonți și medicii dentisti generali să asigure un rezultat optim în ceea ce privește obturația de canal radicular?

Rezultatul terapiei endodontice poate fi conservat de o restaurare coronara corespunzatoare si imediata. Colaborarea perfecta intre spacialitati, endodontie si terapia restaurativa, in aceasta situatie, poate fi cheia unui rezultat superior in ansamblu. Selectia potrivita a tipului de restaurare coronara poate conserva sau, dimpotriva, poate compromite rezultatul unui tratament endodontic.

Care sunt perspectivele viitoare pentru dezvoltarea tehnicilor de obturație de canal radicular și a materialelor asociate?

Perspectivele viitoare privind materialele si tehnicile specifice obturatiei de canal includ dezvoltarea unor sealeri care sa asigure o inchidere cat mai buna a interfetei gutaperca/ perete intern radicular, precum si simplificarea etapelor si a numarului de instrumente folosite atat pentru obturatie, cat si pentru tratamentul mecanic al canalului radicular.

Există anumite informații suplimentare pe aceasta temă pe care ați dori să ni le împărtăsiți?

Terapia endodontica performanta poate fi abordata, in contextul normelor clinice actuale, in directa dependenta de existenta magnificarii, lupe, ideal microscop operator.

Se poate cuantifica clinic si radiologic rezultatul unui tratament endodontic, cu datele descrise mai sus, doar din perspectiva specialistului endodont, care detine ca instrument principal de lucru microscopul operator.

Protocolul terapeutic endodontic actual, dincolo de evolutia instrumentelor, materialelor, tehnicilor, poate reconfigura orice secventa terapeutica, doar din perspectiva magnificarii. Microscopul operator este instrumentul principal care guverneaza specialitatea endodontica, asigurand performanta terapiei, independent de variatiile si de evolutia materialelor si a tehnicilor.

Avantajele noilor tehnici si a noilor materiale pot fi certificate doar in contextul terapiei endodontice de performanta. Aceasta include microscopul operator si  orice analiza prezenta sau viitoare se poate face doar din aceasta perspectiva, a magnificarii, care schimba decisiv ecuatia spre un nivel de terapie superior.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.