Protezele dentare: importanța estetică, așteptări, tipuri de proteze, sfaturi de îngrijire

Protezele dentare sunt dispozitive medicale unice, personalizate, realizate în scopul restaurării integrității arcadelor dentare. Acestea refac anatomia dento-facială a pacientului. La realizarea acestor piese protetice participă o echipă formată din medicul stomatolog protetician și tehnicianul dentar. Sunt confecționate din rășină acrilică și uneori au și o componentă metalică. Garniturile de dinți artificiali care se montează pe proteză pot fi din acrilat, compozit sau ceramică.

Frumosul, estetica și cosmetica dentară

Cosmetica dentară a apărut în momentul în care medicii stomatologi au început să restaureze și să înlocuiască dinții, modificând efectiv zâmbetul. În esență, orice medic stomatolog poate executa lucrări de cosmetică dentară.

Însă astăzi, cosmetica dentară aproape a devenit o specialitate în stomatologie. Trăim într-o eră interesantă, o perioadă concentrată pe frumusețea facială. Și cererea pentru schimbare nu numai că este semnificativă, ci, în cea mai mare parte, realizabilă. Astăzi, mai mult ca oricând, arta vindecării este capabilă să ofere schimbările cosmetice necesare pentru a satisface așteptările tot mai mari ale pacienților.

Practica cosmeticii dentare trebuie să țină cont de mediul social, cultural, familial și istoria proprie a individului. Cei mai mulți pacienți care se adresează medicului sunt deranjați de ceva în aspectul feței, fără a putea preciza ce anume nu le place.

Putem constata, de multe ori, faptul că o îmbunătățire a aspectului fizic ridică încrederea în sine, iar zâmbetul face parte din primele aspecte remarcate la o persoană, astfel încât avem posibilitatea de a transforma o dantură frumoasă într-o carte de vizită de succes.

Formă, volum, culoare, textură vestibulară

În cazul pacientului edentat parțial sau total, impactul psihologic este extrem de puternic. Acesta pornește din start cu ideea că prezintă un handicap și adaptarea la mediul social devine deficitară.

Foarte importante în tratamentul estetic sunt diagnosticul și planul de tratament. Trebuie vizualizat mintal și practic rezultatul tratamentului și căile prin care putem atinge acest rezultat.

Din acest motiv, profesia de medic dentist nu trebuie să se rezume numai la latura clinică și tehnologică în ceea ce privește edentația, ci presupune și adaptarea materialelor dentare la fiecare caz clinic în parte, în funcție de receptivitatea fiecărui pacient. Urmărirea și întelegerea reacțiilor dezvoltate la nivel local și general ale pacientului față de tratamentul protetic trebuie să reprezinte o parte componentă a actului stomatologic efectuat.

În continuare voi face o scurtă prezentare a modalităților prin care poate fi protezat un pacient, tipuri de proteze și ce presupune fiecare în parte [1].

Tipuri de proteze dentare

  • Proteze dentare parțiale: se aplică atunci când nu sunt condiții pentru realizarea unei protezări fixe folosind elemente de menținere a sprijinului și stabilizare formate din croșete metalice sau pelote acrilice;
  • Proteze dentare totale: se utilizează când pacientul este edentat total și trebuie restaurate funcțiile sistemului stomatognat – masticatorie, estetică, de fonație;
  • Proteze scheletate: sunt dispozitive complexe alcătuite dintr-o parte fixă (coroane sau punți dentare) și o parte mobilizabilă.

Sursa foto: Pixabay

Pașii pentru realizarea unei proteze dentare

Etapele în ceea ce privește confecționarea unei proteze dentare nu trebuie să omită un pas foarte important, acela de a purta o discuție cu pacientul în care i se explică într-un mod ușor de înțeles, ce presupune a fi purtător de proteză dentară, ce impact poate avea acest lucru asupra lui, din punct de vedere mintal, cât și psihic.

Medicul trebui să aloce timpul necesar pentru această discuție, să răspundă la toate întrebările pe care le adresează pacientul și să se asigure că a înțeles absolut toți pașii care urmează în desfășurarea tratamentului. Acest lucru este extrem de benefic pe de o parte pentru medic, deoarece câștigă complianța pacientului, dar și pentru pacient, care se acomodează mai ușor cu schimbările ce urmează să apară.

Procedurile realizării protezei durează aproximativ 3 săptămâni și presupun cam 5 ședințe de tratament. Se pune un diagnostic inițial, se stabilește poziția corectă a mandibulei față de maxilar, dimensiunea verticală a etajului inferior, o machetă va fi probată pentru verificarea culorii și a formei dinților, urmând să se aplice proteza finală și să se realizeze mici ajustări pentru ca aceasta să nu jeneze și să stea fest în cavitatea bucală.

Adaptarea la noua proteză dentară

Adaptarea protezei mobile este o etapă la fel de importantă ca și celelalte etape ale tratamentului în cadrul căreia pacientul este la primul contact cu proteza în faza finită. De precizia și de calitatea etapelor clinice și tehnice va depinde adaptarea rapidă și succesul restaurării protetice.

Adaptarea imediată are loc la primul contact al pacientului cu proteza finită. Verificarea intraorală este precedată de o examinare atentă extraorală, urmărindu-se dacă au fost respectate toate indicațiile transmise laboratorului.

Este absolut esențial ca pacientul să poarte proteza în permanență, cu excepția orelor de somn. În primele două săptămâni, se recomandă doar alimente moi și mărunțite, care pot fi mestecate cu ușurință. Dacă avem un purtător de două proteze, maxilară și mandibulară, este necesar să fie folosite maxilarele în mod egal, astfel încât protezele să nu balanseze; mușcătura se realizează folosind partea laterală a danturii. Se evită chiflele, merele sau alimentele care sunt mestecate cu dificultate și pot destabiliza proteza/protezele [3].

Multe persoane se confruntă cu o senzație de disconfort major în ceea ce privește vorbitul, cu precădere dacă folosesc pentru prima oară proteză dentară. Conform literaturii de specialitate, acesta este un fenomen normal care poate fi combătut cu puțin exercițiu. Pentru aceasta este necesar ca pacientul să înceapă să citească prin a citi cu glas tare, rar și calm.

Alte modificări frecvente care apar în timpul purtării protezei dentare sunt:

  • slăbirea protezei dentare în momentul în care pacientul tușește, strănută sau cască; acest aspect se corectează cu timpul;
  • intensificarea salivației;
  • după folosirea protezei dentare timp îndelungat (câțiva ani) se va constata că oasele maxilare, mai ales mandibula, vor deveni mai înguste; acest lucru se întâmplă din cauza pierderii osoase și poate duce la nepotrivirea protezei, motiv pentru care este necesară prezentarea la medic pentru ajustarea acesteia;
  • vizitele la stomatolog sunt foarte importante, acestea făcându-se măcar o dată la 6 luni; în cazul persoanelor care suferă de diabet sau sistem imunitar deprimat, numărul vizitelor anuale trebuie să fie mai mare.

Cum trebuie să mănânce pacientul cu proteză:

  • se taie mâncarea în bucăți mici cu cuțitul;
  • se mestecă în ambele părți în același timp;
  • dacă pacientul mușcă cu dinții din față, protezele se vor mișca și vor fi afectate gingiile;
  • durează un timp până când pacientul va învăța să mănânce cu protezele [2].

Foto: caz din arhiva personală

Sfaturi de îngrijire

Ca dinții naturali, protezele dentare sunt expuse pericolului de a dezvolta placă bacteriană, tartru, pete. Este recomandată o rutină zilnică adecvată de curățare a protezelor.

După îndepărtarea acesteia din cavitatea orală, proteza este ținută sub jet de apă, eliminându-se resturile mari alimentare. Urmează periajul protezei, efectuat cu o perie mai mare și săpun (de preferat lichid), în niciun caz cu pastă de dinți deoarece este abrazivă. La final, se introduce într-o soluție formată din apă călduță și o tabletă de curățare; înainte de următoarea utilizare a protezei, aceasta se clătește sub un jet de apă rece, de preferat, deasupra unei chiuvete pline cu apă, pentru a nu risca să se fractureze dacă este scăpată din mâini.

Realizarea digitală a lucrărilor din zirconiu

Trebuie avută în vedere și o curățare atentă a dinților restanți din cavitatea bucală, a gingiilor și a țesuturilor bucale, de două ori pe zi, dimineața și seara. Este recomandată folosirea apei de gură, ce are un efect antibacterian, dar și cicatrizant, prevenind iritațiile gingivale [4].

Concluzii

Prin urmare, este important ca pacientul purtător de proteză să fie informat cu privire la toate schimbările ce apar și să înțeleagă faptul că este nevoie de multă răbdare și complianță în procesul de adaptare. Un pacient purtător de proteză dentară este un pacient pe termen lung, acesta fiind nevoit să revină la medicul stomatolog curant pentru anumite modificări pe apar la nivelul țesuturilor dentare, fiziologice sau patologice.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. Ada Cătălina Epistatu, Dumitru David, Andra Rădulescu, Dragoș Epistatu, Dragoș Stanciu, Cosmetica dentară în practica stomatologică;
  2. J. Kleverlaan, A. Werner, A. J. De Gee, si A. J. Feilzer, ACTA, Universiteit van Amsterdam si Vrije Universiteit, Olanda;
  3. Maxwell, James Clerk. A Treatise on Electricity and Magnetism, Oxford: Clarendon Press, 1873;
  4. Resende CC, Castro CG, Pereira LM, Prudente MS, Zancope K, et al. (2015) Influence of the; Prosthetic Index Into Morse Taper Implants on Bacterial Microleakage. Implant Dent 24: 547-551.

Medic stomatolog, Clinica Adentis, Medic rezident anul I protetică dentară

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.