Stresul in stomatologie: o realitate!

Rezumat:

Sunt foarte multe voci in medicina mondiala care sustin ca in ultimii 20 de ani fenomenul numit stress s-a acutizat ajungand astazi sa fie cotat ca factor declansator al mai multor maladii sau chiar al unor forme de cancer. Stress-ul ne afecteaza pe toti asadar nu ocoleste nici medicii, indiferent de specialitate. S-au efectuat studii care au aratat ca in ceea ce-i priveste pe stomatologi, stresul la locul de munca poate atinge cote inalte lucru deloc imbucurator avand in vedere faptul ca medicul trateaza oameni bolnavi, asadar starea sanatatii sistemului sau nervos  ar trebui sa fie cat mai aproape de normal.

Abstract:

There are many voices in the world medicine which claimed that over the past 20 years the phenomenon called stress was reaching a head to be quoted today as the trigger factor of several diseases or even some forms of cancer. Stress affects us allso no dodges any doctors, regardless of specialty. Studies have been carried out which showed that in what dentists, regarding stress at work can achieve high work rates at all gratifying considering the fact that the doctor treats the sick people, so the state of health or nervous system should be as close to normal.

Introducere

Vorbim de un fenomen ce se acutizeaza pe zi ce trece si care incepe sa afecteze semnificativ din punct de vedere psihic si chiar profesional viata medicului dentist. De multe ori nu constientizam efectul la care este supus organismul si nici aparitia unor afectiuni in special de natura nervoasa datorate stresului. Probabil ca unii medici dentisti nu accepta sau nu vor sa accepte faptul ca pot ajunge in situatia in care o pierdere sau crestere brusca in greutate este in mod sigur datorata stresului iar starea generala a organismului sufera. Medicul stomatolog trebuie sa fie in acelasi timp si psiholog insa acest lucru nu inseamna ca-l poate ajuta in lupta antistres, insa toate acestea trebuiesc constientizate, recunoscute personal de fiecare in parte. Nu poti schimba ceea ce nu recunosti.

Primul pas în schimbarea nivelului de stres este să ne dam seama exact de unde vine sau ce anume produce stres.

Cat de stresati sunt medicii stomatologi?

Exista o serie de studii care au fost efectuate pentru a determina nivelul de stres la medicii stomatologi. Metodologia a fost realizata sub formă de chestionare şi sondaje pentru a releva perspectiva personala a fiecarui medic stomatolog.  Cercetarile si intrebările au fost diferite, oferind totodata o oportunitate sa recunoasca problemele din diverse puncte de vedere.

Concluziile au aratat ca la locul de munca , un procent de 82% dintre medicii dentisti cu experienta au un nivel de stres moderat pana la sever, nefiind nici o diferenta statistica notabila intre sexe.

S-a constatat ca stomatologii pentru care locul de munca este perceput ca fiind putin stresant fac parte din “lotul de sondaj” in care subiectii isi respecta orele de somn si reusesc sa doarma mai mult de sapte ore pe noapte . Un procent de 21% au dificultati de dormit sau lucreaza mai mult de 7 ore/zi in cabinet.

Stomatologii care au raportat un nivel de stres sever au lucrat in medie 40 ore pe saptamana. Cei care revendica un nivel de stres moderat au lucrat in medie de 37 ore pe saptamana iar cei care se simt usor afectati de stres au lucrat 32 ore.

Ce influenteaza nivelul de stres?

Un procent de 53% dintre medicii stomatologi din practica privata aflati in pozitia de unici-proprietari ai cabinetului dentar s-au declarat nemultumiti. S-a constatat un factor de stress mult mai ridicat la medicii dentisti angajati, astfel ca doar un procent de 36% dintre acestia s-au declarat multumiti.

Somnul este unul dintre factorii important si uneori determinant ce ridica nivelul stresului. Dentistii care dormeau mai putin de 7 ore pe noapte au raportat de doua ori mai mult stress.

Timpul,  presiuni sau cereri absurde din partea pacientilor, pacienţi necooperanti (copiii fricosi, speriati, nervosi sau cu probleme neurologice), tensiuni  sau probleme de comunicare in relatia cu echipa cu care lucreaza, lipsa de concentrare sunt factori determinant ai starii de stress. S-a constatat ca medicii stomatologi cu experienta de cinci pana la sapte ani declansează forme moderate pana la severe de stress.

Nu intotdeauna  medicina sau medicamentele ofera solutii in ceea ce priveste eradicarea stresului mai ales cand medicul dentist are tendinta sa le auto-prescrie. Statistica spune ca puţin peste 39 la suta dintre medicii dentist iau regulat ”over-the-counter analgesics”, 9% iau medicatie antialergica si antigripala şi pentru 5.4% dintre ei medicul le-a prescris antidepresive.

Fumatul si consumul de alcool ca factori de indepartare a stresului reprezinta asa-zise “instrumente populare” de tratament. Intr-un studiu s-a gasit un procent de 28% dintre stomatologi ce apeleaza la consumul de  alcool ca un mijloc de a face faţă stressului în timp ce într-un alt studiu sunt prezente cazuri de dentisti ce au fost deja în tratament pentru abuz de alcool.

S-au realizat două studii pe baza chestionarului tip CAGE, chestionar ce determina “inclinatii” catre consumul de alcool şi s-a observat ca 11,5 % din stomatologii au arătat tendinte alcoolice.

Studiile au aratat ca exercitiile fizice si sportul, lipsesc aproape complet din viata personala a medicilor stomatologi intr-un procent de peste 53% dintre acestia. 57% au o viata activa din punct de vedere fizic si practica alte sporturi dupa orele de lucru.

Bibliografie:

  • American Dental Association. 2003 Dentist Well-Being Survey.
  • Kay E, Lowe J. A survey of stress levels, self-perceived health and health-related behaviors of UKdental practitioners. Br Dent J 2007.
  • George JM, Milone CL, Block MJ, Hollister WG. Stress Management for the Dental Team. Philadelphia: Lea & Febiger. 1986.
  • Newton JT, Allen CD, Turner A, Prior J. How to reduce the stress of general dental practice: The need for research into the effectiveness of multifaceted interventions. Br Dent J 2006.
  • Edlin R. Avoiding the ill effects of stress. TheYoungDentist.com. 2011.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.