Acasă » Ultima oră » 123 de medicamente originale riscă să iasă de pe piață
123 de medicamente originale riscă să iasă de pe piață
Din cauza noii metodologii de calcul al prețului la medicamente, peste 800 000 de pacienți ar putea rămâne fără tratamente esențiale în cel puțin 10 arii terapeutice, avertizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) .
Noul preț al medicamentelor va ajunge cu 35% sub minimul european, lucru care va afecta și statele care au România ca țară de referință pentru stabilirea prețului: “Potrivit articolului 8.1 din noua metodologie de calcul al prețurilor la medicamente, companiile farmaceutice sunt obligate să calculeze prețul medicamentelor originale din portofoliu luând ca referință prețul medicamentelor generice, ceea ce înseamnă o scădere a prețului acestora cu 35% sub minimul european. Datele pe care le avem ne arată că multe dintre companiile farmaceutice se vor afla în situația de a nu mai putea asigura disponibilitatea unor medicamente pe piață, deși dorința acestora este de a continua să deservească piața locală şi nevoile pacienților români.”, a adăugat dr. Călin Gălăşeanu, Președintele ARPIM.
Dintre cele 123 de medicamente, 55 fie nu au alternativă disponibilă în piață, fie au alternative generice limitate. Astfel, schemele de tratament ale multor pacienți vor fi afectate, principalii vizați fiind pacienții cu boli cardiovasculare (28 de medicamente), pacienții cu afecțiuni neurologice (19 medicamente) și cei cu afecțiuni oncologice (6 medicamente).
Consecințele implementării articolului 8.1 se vor resimți puternic şi la nivelul mediului de afaceri românesc, deja lipsit de transparență şi predictibilitate. Companiile farmaceutice se vor vedea obligate nu doar să-şi restrângă portofoliul de produse, dar și să elimine România de pe lista potențialelor noi investiții.
Producătorii de medicamente se plâng de lipsa de transparență și predictibilitate a mediului de afaceri românesc și susțin că aplicarea prevederilor articolului 81 va afecta negativ politicile comerciale ale producătorilor în relația cu farmaciile și distribuitorii. ARPIM, ADRFR şi CFR cer autorităților ca toate părțile implicate să fie consultate atunci când este stabilită metodologia de calcul al prețului la medicamente.
Text: Bianca Bădescu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.