Acasă » Ultima oră » 16 martie, Ziua Mondială a Somnului
16 martie, Ziua Mondială a Somnului
In data de 16 martie a avut loc cea de-a 11-a ediție a Zilei Mondiale a Somnului, găzduită de Societatea Română de Pneumologie. „Păstrează-ți ritmul și bucură-te de viață!” este mottoul menit să sublinieze importanța ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos. Mottoul a fost inspirat de studiile celor trei laureați ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2017. Ziua Mondială a Somnului este un eveniment anual de conștientizare, recunoscut la nivel internațional, care aduce împreună cercetători, profesioniști din domeniul sănătății și pacienți, pentru a evidenţia importanța somnului asupra sănătății.
Somnul, nevoie umană de bază
Cercetările arată că petrecem până la o treime din viață dormind. Somnul este o nevoie umană de bază. Persoanele care beneficiază noaptea de un somn fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterială, diabet, obezitate și alte boli cronice.
„Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic și psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condițiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.
Circuitele circadiene se referă la evenimente ciclice din organism legate de ritmurile eliberării unor hormoni, temperatura corporală și nivelurile de tensiune. Aceste ceasuri biologice sunt afectate de factorii de mediu, cum ar fi lumina soarelui sau modificarea fusului orar, iar dereglarea lor poate creşte riscul tulburărilor de somn, sănătatea mintală sau poate conduce la probleme cronice precum obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul.
Ca și activitatea fizică și nutriția, somnul este esențial pentru reglarea metabolică la copii și la adulti. Datele epidemiologice din ultimii ani reflectă trendul paralel al scăderii duratei de somn și creșterii afecțiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Există dovezi care demonstrează legătură între durata somnului și obezitatea infantilă.
„În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră. Se descrie în prezent și la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistența la insulină și posibil diabet. În același timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, a declarat dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.
Mai multe informaţii despre Ziua Mondială a Somnului, consecințele tulburărilor de somn, dar şi despre principiile somnului corect, găsiţi pe site-ul Societaţii Române de Pneumologie – www.srp.ro.
Cuvinte-cheie: 16 martie, ritm circadian, ziua mondiala a somnului
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.