Acasă » Ultima oră » 80% dintre studenții la medicină și tinerii medici vor să profeseze în străinătate
80% dintre studenții la medicină și tinerii medici vor să profeseze în străinătate
Numai 2 din 10 studenți la medicină și tineri medici sunt de părere că au șansa să-și dezvolte cariera în România, iar 80% plănuiesc să își caute un loc de muncă în străinătate. Acestea sunt concluziile celor mai recente cursuri gratuite MedClass, parte a inițiativei „De Profesie: medic în România”, organizate de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
Totodată, 50% dintre studenți și tineri medici consideră că, în momentul de față, condițiile nu le sunt favorabile tinerilor absolvenți de medicină pentru a-și începe o carieră în România, iar o treime își doresc într-o mare măsură să profeseze în alte țări.
Investiția în dezvoltarea competențelor tinerilor medici este esențială
Scopul cursurilor MedClass este de a-i ajuta pe tinerii medici să își dezvolte o serie de competențe în completarea celor dobândite în anii de studiu medical, în următoarele arii: Management în sistemul public și privat, Antreprenoriat în sănătate, Etica și sistemul de sănătate și Arta comunicării în medicină. La cele mai recente cursuri, ce au avut loc în perioada aprilie-mai în Cluj-Napoca, au luat parte peste 100 de studenți și tineri medici, 97% dintre aceștia considerând utilă achiziția de noi competențe al căror scop este îmbunătățirea actului medical.
Un număr tot mai mic de medici în spitalele românești
În prezent, numărul de medici din spitalele din România este de numai 13 521, în scădere alarmantă, de la 20 648 în 2011, respectiv 14 487 în 2013, dezvăluie datele Colegiului Medicilor din 2015, în condițiile în care necesarul este de 26 000. Totodată, nici situația pe categorii de vârstă nu este încurajatoare: 2 961 dintre medicii din spital au peste 60 de ani, 2 610 – între 50 și 60 de ani, 3 642 – între 40 și 50 de ani, 3901 – între 30 și 40 de ani și numai 407 au sub 30 de ani.
Cursurile MedClass, ajunse în 2016 la cea de-a doua ediție, fac parte din campania „De Profesie: medic în România”, o inițiativă a FIC prin Grupul de Lucru pentru Sănătate. Aceste cursuri sunt gratuite și se adresează studenților la medicină și medicilor până în 35 de ani.
Text: Dana Săporan
Cuvinte-cheie: consiliu investitori straini romania, cursuri medclass 2016, cursuri tineri medici romania, dezvoltare competente tineri medici, exod medici romania, medici romania strainatate
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.