Acasă » Ultima oră » Ablația cu radiofrecvență, șansă pentru pacienții cu artroze inoperabile
Ablația cu radiofrecvență, șansă pentru pacienții cu artroze inoperabile
Persoanele care suferă de artroze avansate, dar care nu se pot opera, pot apela acum la o procedură minim invazivă, numită ablația cu radiofrecvență. Ablația cu radiofrecvență este o intervenție de ultimă oră care acționează asupra inervației senzoriale a articulației pentru a „înăbuși” durerea, permițând astfel pacientului să se poată mișca, să poată funcționa la un nivel de confort și fără medicații sistemice.
Afecţiune cronică degenerativă a articulațiilor, artroza apare frecvent după 30-35 ani, reprezentând a doua cauză de invaliditate la persoanele peste 50 de ani.
Ablația cu radiofrecvență, tratament revoluționar
Pentru pacienții care nu pot apela la operații, medicul recomandă ablațiile cu radiofrecvență a inervației senzoriale a articulației. Este o procedură minim invazivă efectuată cu anestezie locală, sub ghidaj fluoroscopic și ecografic, prin care se „ard” selectiv nervii care transmit durerea de la articulația afectată spre creier.
„Această procedură este foarte nouă și la nivel mondial, dincolo de faptul că este o premieră pentru România! Iar în anumite cazuri poate reprezenta singura soluție de tratament, ce poate îmbunătăți semnificativ nivelul de trai al pacientului”, precizează dr. Ovidiu Palea, medic primar anestezie și terapie intensivă, specializat în terapia durerii, din cadrul Centrului Medical ProVita.
Un alt mare avantaj al acestei proceduri este că nu necesită spitalizare, întrucât durează aproximativ o oră și presupune riscuri intervenționale minime.
Intervențiile chirurgicale nu sunt eficiente pentru toți pacienții
Pacienții care se confruntă cu artroze avansate ajung, uneori, în stadiul în care nu mai răspund la infiltrații cu steroizi sau acid hialuronic, intervenția chirurgicală fiind singura soluție. Operația însă nu elimină complet durerile și, în plus, prezintă multe riscuri − anestezia, infecția, sângerarea, durata operației și recuperarea postoperatorie, foarte lungă și anevoioasă.
„Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri operatorii sunt diabeticii cardiali supraponderali, pacienții cu insuficiență renală sau cu vârsta peste 70 de ani. Aceștia se văd astfel limitați la terapie medicamentoasă, care are însă un răspuns foarte limitat și multe efecte secundare severe. Sunt astfel condamnați la o viață cu handicap și multă suferință”, explică dr. Ovidiu Palea.
Text: Natalia Talmacec
Cuvinte-cheie: ablatia cu radiofrecventa, artroza, coxartroza, gonartroza, terapia durerii
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
A**I**:
as dori sa stiu unde la bucuresti se p5ractica tratamentul de termoablatie cu radiofrecventa multumesc
20:50 / 14 iunie. 2021
Revista Galenus:
Bună ziua!
La Centrul Medical ProVita! Sănătate, toate cele bune! Echipa Galenus.
12:11 / 15 iunie. 2021