Administrarea de acetaminofen la femeile insarcinate creste riscul dezvoltarii ADHD la copil

administrarea de acetaminofen la femeile insarcinate creste  riscul dezvoltarii ADHD la copilAcetaminofenul (sau paracetamolul), recomandat adeseori femeilor insarcinate care sufera de febra, ca o alternativa mai sigura la medicamentele anti-inflamatorii (cum ar fi ibuprofenul) s-a dovedit a avea efecte nedorite asupra pruncilor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acei copii ale caror mame au facut tratament cu acetaminofen in timpul sarcinii au risc mai mare de a dezvolta ADHD.

Studiul a fost realizat in Danemarca pe 65 000 de femei care au nascut intre 1996 si 2002 si a relevat faptul ca riscul copilului de a face ADHD crestea cu atat mai mult cu cat mama lua acetaminofen mai des in timpul sarcinii. Acest studiu ar putea explica si cresterea numarului cazurilor de ADHD in ultimul deceniu, dar este nevoie de cercetari suplimentare pentru a stabili cu exactitate relatia de cauza-efect dintre administrarea acetaminofenului si dezvoltarea de ADHD.

Desi in general acetaminofenul este considerat sigur pentru femeile insarcinate, studii recente au aratat faptul ca acesta poate interfera cu hormonii afectand dezvoltarea normala a creierului fatului. Un studiu din 2011 a aratat si o legatura intre administrarea de acetaminofen in timpul sarcinii si riscul copilului de a face astm, iar alte cercetari au scos la iveala faptul ca acetaminofenul administrat pe o perioada mai mare de 28 de zile in timpul sarcinii duce la o dezvoltare motorie si a capacitatii de comunicare mai slabe la copiii cu varste pana in 3 ani.

Conducatoarea studiului, Miriam Cooper de la Universitatea de Medicina Cardiff a subliniat faptul ca administrarea de acetaminofen in timpul sarcinii este o chestiune de cantarire a raportului riscuri-beneficii. Febra in timpul sarcinii poate duce la probleme de sanatate ale foetusului, iar administrarea de acetamniofen poate reduce din aceste riscuri, desi poate creste in acelasi timp riscul de ADHD.

Text: Bianca Badescu

Sursa: livescience.com

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.