Acasă » Ultima oră » Administrarea medicamentelor anticolinergice, risc de Alzheimer
Administrarea medicamentelor anticolinergice, risc de Alzheimer
O echipă de cercetători de la Universitatea din California atrage atenția asupra faptului că medicamentele din clasa anticolinergicelor, utilizate pentru a trata depresia, incontinența urinară, hipertensiunea, sunt asociate cu un risc crescut de Alzheimer, mai ales în rândul seniorilor. Oamenii de știință au realizat un studiu, iar rezultatele acestuia au fost publicate în jurnalul medical Neurology.
Cum acționează anticolinergicele
Anticolinergicele acționează prin blocarea aceticolinei – un neurotransmițător cu rol important, identificat atât la nivelul sistemului nervos central cât și la nivelul sistemului periferic. Astfel, impulsurile nervoase parasimpatice implicate într-o mulțime de mișcări muculare involuntare sunt inhibate. La studiu au participat 688 de persoane, vârsta lor aproximativă fiind de 74 de ani. Niciunul dintre participanți nu avea probleme cognitive sau de memorie la începutul studiului, iar aceste funcții le-au fost testate timp de 10 ani. O treime dintre participanți urma tratament cu anticolinergice.
Oamenii de știință au analizat, de asemenea, dacă participanții prezentau biomarkeri pentru Alzheimer în lichidul cefalorahidian, cum ar fi anumite tipuri de proteine sau un factor de risc genetic cunoscut pentru boala Alzheimer. Au descoperit că persoanele cu biomarkeri ai bolii, care luau medicamente anticolinergice, aveau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta tulburare cognitivă ușoară (precursoare bolii Alzheimer), spre deosebire de persoanele care nu urmau un tratament cu astfel de medicamente. În mod similar, persoanele cu risc genetic de Alzheimer care au luat medicamente anticolinergice erau de 2,5 ori mai susceptibile să dezvolte tulburare cognitivă ușoară față de cele fără factori de risc genetici și care nu luau medicamente.
Terapia cu lumină este eficientă în tratamentul pentru Alzheimer
„Credem că această interacțiune între medicamentele anticolinergice și biomarkerii cu risc de Alzheimer acționează într-o manieră dublă. Mai întâi biomarkerii bolii indică faptul că patologia este prezentă și astfel începe degenerarea unei mici regiuni din creier care produce acetilcolină. Apoi medicamentele anticolinergice epuizează în continuare depozitele de acetilcolină. Acest efect combinat afectează semnificativ gândirea și memoria unei persoane”, a declarat autorul studiului, Alexandra Weigand.
Sursa: Sciencedaily.com
Cuvinte-cheie: acetilcolina, alzheimer, anticolinergice, biomarker, boala alzheimer, medicamente anticolinergice
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.