Acasă » Ultima oră » Asociația farmaceutică LAWG dorește un parteneriat cu Guvernul pentru finanțarea sistemului de sănătate
Asociația farmaceutică LAWG dorește un parteneriat cu Guvernul pentru finanțarea sistemului de sănătate
În contextul în care cheltuielile publice cu sănătatea în România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, lucru care împiedică introducerea noilor terapii pe lista mdicamentelor compensate, aociația farmaceutică Local American Working Group (LAWG) solicită Guvernului României reconsiderarea proiecțiilor financiare pe termen scurt și mediu în domeniul sănătății, inclusiv în privința medicamentelor compensate.
În condițiile în care din ce în ce mai multe companii farmaceutice și-au arătat îngrijorarea față de lipsa accesului la tratamente noi a pacienților și iau în calcul oprirea investițiilor în sectorul farmaceutic la noi în țară, un comunicat de presă LAWG vine să întărească această poziție: ”Supraimpozitarea industriei farmaceutice în România este cea mai împovărătoare din Uniunea Europeană. Dacă adăugăm și neactualizarea listei medicamentelor compensate în ultimii 6 ani, constatăm că mediul de afaceri pentru companiile de profil în România este unul puțin încurajator. Deși producătorii locali și internaționali de medicamente au continuat să ofere servicii pacienților români, fiind animați de dorința de a contribui la îmbunătățirea sănătății acestora, menținerea actualei poveri fiscale și lipsa oportunităților pun sub semnul întrebării capacitarea de a activa și în viitor în țara noastră.”
Trebuie menționat că industria farmaceutică este sectorul cu cea mai mare investiție în cercetare și dezvoltare la nivel mondial. Cu toate acestea, reprezentanții companiilor farmaceutice au început să se întrebe din ce în ce mai des care este rostul acestor descoperiri, dacă pacienții nu pot beneficia de ele.
În Romania lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2008, iar statul român investește anual doar 536 de euro pe locuitor față de media UE de 1.620 de euro pe locuitor. Din această cauză, LAWG solicită Guvernului României reconsiderarea proiecțiilor financiare pe termen scurt și mediu în domeniul sănătății și cere ca măsurile cu impact bugetar să fie incluse în Programul de convergență 2014-2017 și în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, pentru a oferi predictibilitate și transparență atât producătorilor de medicamente, cât mai ales pacienților. Măsurile pe care LAWG le propune a fi negociate în cadrul discuțiilor dintre Guvern și industria farmaceutică sunt:
i) Suplimentarea anuală a cheltuielilor cu serviciile medicale și medicamentele ale Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În condițiile în care România are acces la finanțări externe nerambursabile și rambursabile de sute de milioane de euro dedicate infrastructurii și politicilor publice în sănătate, propunem ca resursele bugetului de stat actualmente alocate acestor cheltuieli să fie disponibilizate și redirecționate către FNUASS.
ii) Majorarea anuală a bazei de impozitare pentru taxa clawback. Indexările ar trebui să fie rezultatul unui mecanism automat, convenit de Guvern și industria farmaceutică, care să aibă în vedere eliminarea taxei clawback pe termen mediu.
Asociația LAWG a fost înființată în 2010 de către companiile farmaceutice americane și reunește zece companii: Abbvie, Amgen, AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis respectiv Pfizer.
Text: Bianca Bădescu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.