Acasă » Ultima oră » Bacterii cu propriul ADN
Bacterii cu propriul ADN
Există unele bacterii care s-au adaptat atât de bine „condițiilor” din vezica urinară, încât se pare că și-ar putea crea propriul ADN cu ajutorul substanțelor chimice din urină. Tractul urinar este un loc destul de vitreg cu bacteriile, tocmai de aceea se spune că urina este sterilă, aspect care nu este însă adevărat. La fel ca și în cazul intestinelor, urina găzduiește o comunitate de microbi – numită microbiotă – și, deși majoritatea bacteriilor sunt inofensive, există și specii ce pot provoca infecții ale tractului urinar.
Streptococcus agalactiae și Escherichia coli
Printre acestea se numără și Streptococcus agalactiae, iar noi cercetări au arătat cum poate supraviețui bacteria într-un astfel de mediu „neprietenos”. Prin secvențierea genomului S. agalactiae, oamenii de știință au descoperit o genă-cheie, care permite bacteriei să exploateze prezența altor compuși din urină pentru a produce cel puțin una dintre cele patru nucleobaze care alcătuiesc ADN-ul. Gene similare au fost, de asemenea, descoperite recent și la Escherichia coli.
În studiu, oamenii de știință au utilizat șoareci de laborator pentru a arăta importanța acestei gene, cunoscută sub numele de guaA. Colectând tulpini de Streptococcus de la mai mulți indivizi, cercetătorii au comparat o infecție normală cu S. agalactiae cu o formă a bacteriei ce avea deficit de guaA.
Bacteriile care nu au putut să-și creeze propria guanină (substanță chimică, componentă principală a nucleotidelor din ADN și ARN) nu au reușit să colonizeze vezica șoarecilor. Același lucru a fost descoperit și atunci când cercetătorii au folosit urină umană sintetică. Acest lucru sugerează că guaA este o genă esențială pentru bacteriile care cauzează infecții urinare, respectiv pentru colonizarea vezicii umane.
Sursa: sciencealert.com
Cuvinte-cheie: adn, bacterii, eschericia coli, Streptococcus agalactiae, tract urinar
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.