Acasă » Ultima oră » Blocarea aminoacidului serină, noua metodă de prevenire a crizelor epileptice
Blocarea aminoacidului serină, noua metodă de prevenire a crizelor epileptice
O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină din Florida a descoperit că un aminoacid produs în creier ar putea juca un rol important, devenind noua metodă de prevenire a crizelor epileptice. Crizele de epilepsie sunt debilitante și pot provoca pacienţilor leziuni sau afectare neuronală, chiar și pierderea funcției neuronale. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epilepsia este o boală cronică neuniformă a creierului, care afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume.
Receptorul FSU, noua descoperire a cercetătorilor americani
În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că un aminoacid, cunoscut sub numele de serină, ar putea fi un factor important în prevenirea convulsiilor epileptice, prevenind astfel moartea celulelor neuronale.
Epilepsia lobului temporal (ELT) este cea mai frecventă formă de epilepsie la adulţi. Atunci când are loc o criză de epilepsie, se pierd foate mulţi neuroni în regiunea creierului numită zona entorhinală. Oamenii de ştiinţă, prin intermediul acestui studiu, au încercat să înţeleagă de ce mor neuronii în această zonă a creierului.
Pentru a întelege mai bine fiziopatologia ELT, cercetătorii au studiat receptorii care stau la baza creierului. Aceştia au descoperit un nou tip de receptor, în cortexul entorhinal al creierului, pe care l-au numit „receptorul FSU” (Florida State University). Acest receptor poate absorbi foarte mult calciu, iar oamenii de ştiinţă consideră ca acest lucru stă la baza hiperexcitabilității și a deteriorării neuronilor din această regiune. Când receptorii FSU permit calciului să pătrundă prea mult în neuroni, pacienţii cu ELT experimentează convulsii epileptice pe măsură ce neuronii sunt suprastimulaţi, acest lucru determinând moartea celulelor.
Serina, mecanismul de prevenire a convulsiilor epileptice
Echipa de cercetare a constatat că aminoacidul serină blochează receptorii FSU şi astfel opreşte nivelurile excesive de calciu să ajungă la neuroni, prevenind astfel activitatea convulsivă și moartea neuronală. Acest aminoacid, spre deosebire de alte medicamente care nu sunt tolerate în timpul tratamentului, este produs în creier, ceea ce înseamnă că este tolerat foarte bine de acesta.
Sanjay Kumar, profesor asociat la Departamentul de Științe Biomedicale al Colegiului de Medicină, afirmă că următorul pas în explorarea serinei ca terapie viabilă este investigarea posibilelor tehnici de administrare.
Surse: sciencedaily.com
Cuvinte-cheie: aminoacid, celule, crize epileptice, epilepsie, neuroni, receptor fsu, serina
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.