Acasă » Ultima oră » Bolnavii de Alzheimer ar putea să-şi recapete memoria
Bolnavii de Alzheimer ar putea să-şi recapete memoria
Un studiu încurajator oferă speranţe pacienţilor care suferă de Alzheimer. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia (SUA) susţin că optogenetica (manipularea memoriei prin impulsuri luminoase) ar putea ajuta bolnavii de Alzheimer să-și recapete memoria. Descoperirea contrazice versiunea clasică, în care se credea că această formă de demenţă senilă distruge memoria. Noul studiu demonstrează că, de fapt, Alzheimer doar întrerupe mecanismele creierului responsabile cu amintirile. Cercetarea a fost efectuată pe şoareci de laborator, unii sănătoşi şi alţii cu o formă a bolii asemănătoare Alzheimerului uman, pe parcursul mai multor săptămâni.
Speranță pentru un nou tratament
Ambele grupuri au fost expuse mirosului puternic de lămâie. Peste câteva zile cobaii bolnavi nu au mai recunoscut mirosul de lămâie, fiind indiferenţi la acesta, în timp ce şoarecii sănătoşi au fost speriaţi. Oamenii de ştiinţă au reactivat memoria şoarecilor bolnavi, utilizând optogenetica, iar rezultatele au fost pozitive, cobaii reamintindu-şi mirosul de lămâie şi ce reprezintă acesta. Cercetătorii americani spun că această descoperire este foarte importantă şi că are potenţialul de a deschide noi căi în găsirea unor tratamente pentru Alzheimer.
În perioada următoare studiile vor continua pentru a se stabili cu certitudine dacă boala artificială indusă şoarecilor este suficient de asemănătoare cu Alzheimer. Dacă rezultatele vor fi pozitive, atunci optogenetica ar putea deveni o soluţie eficientă în reactivarea memoriei la pacienţii bolnavi. Peste 5 milioane de persoane suferă de Alzheimer în SUA, în timp ce în ţara noastră, conform Societăţii Române de Alzheimer, aproximativ 300.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu această boală degenerativă.
Cuvinte-cheie: alzheimer, memorie alzheimer, optogenetica, studiu alzheimer
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.