Cancerul pulmonar, o maladie care trebuie tratată interdisciplinar

foto-prezidiuConform Organizației Mondiale a Sănătății, 8 milioane de persoane din întreaga lume sunt răpuse de o formă de cancer, în timp ce apar alte 10 milioane de cazuri noi. Dacă ne raportăm la numărul de decese, cancerul bronhopulmonar ocupă primul loc la bărbați și locul patru la femei.

Dimensiunea impresionantă a acestei realități i-a determinat pe specialiștii din cadrul Societății Române de Chirurgie Toracică (SRCT) 1994 și a Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova, organizatorii a celei de a XIV-a ediții a „Conferinţei Naţionale de Chirurgie Toracică”, să susțină nevoia unei abordări multidisciplinare a cancerului bronhopulmonar. Această idee a fost întărită de către elita chirurgiei toracice din România şi din străinătate.
Peste 100 de specialiști români și din străinătate au participat la conferință
Evenimentul a avut loc în premieră la Craiova, în perioada 22-24 septembrie 2016 și a reunit sub cupola sa peste 100 de specialişti români şi străini din chirurgia toracică, interesați cu toții ca tema principală, „Cancerul bronhopulmonar – controverse şi consens în tratamentul chirurgical actual”, să devină o certitudine în practică, cuvântul cheie pentru acest lucru fiind interdisciplinaritate.

Au fost prezenți specialiști din străinătate

Colaborarea medicilor în managementul cancerului bronhopulmonar este esențială, au susținut la unison specialiștii prezenți, precum Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoş, Prof. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Prof. Univ. Dr. Horia Sîrbu (Germania), Prof. Univ. Dr. Marcin Zielinski (Polonia), Prof. Univ. Dr. Jose Belda Sanchis (Spania), Prof. Univ. Dr. Xavier Benoit D’Journo (Franţa), Prof. Univ. Dr. Didier Lardinois (Elveţia) sau Prof. Univ. Dr. Cristian Chiricuţă.

„Pentru a îmbunătăți prognosticul acestei boli îngrozitoare, tratamentul interdiciplinar este necesar în toate stadiile bolii. Numai chimioterapeutul cu radioterapeutul, împreună cu chirurgul într-o grupă interdisciplinară sub forma unui tumor-board toraco-oncologic trebuie să hotărască tratamentul care se face acestui pacient. Numai astfel, prin tratamentul interdisciplinar se poate îmbunătăți prognosticul. Din punct de vedere medical, în toată lumea în momentul de față cancerul bronhopulmonar se tratează interdisciplinar”, a declarat Prof. Univ. Dr. Horia Sîrbu.

Alte teme dezbătute în cadrul conferinței au fost și „Cancerul bronhopulmonar – un diagnostic greu de stabilit? Cazuri clinice”, „Indicaţiile tratamentului chirurgical în stadiul III, în cancerul bronhopulmonar”, „Rolul metodelor chirurgicale minim invazive în stadializarea cancerului bronhopulmonar” sau „Lobectomii sau rezecţii parţiale în stadiul I al cancerului bronhopulmonar?”. Revista Galenus a fost partener media al evenimentului.

Text: Andreea Bunea

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.