Acasă » Ultima oră » Celulele NK, noua șansă în lupta anti-cancer
Celulele NK, noua șansă în lupta anti-cancer
Cercetătorii de la Yale au descoperit o modalitate de a stimula celulele NK, cunoscute drept celulele care ucid acele celule problemă din organism, referindu-ne cu precădere la celulele infectate, deteriorate sau maligne – canceroase. Vorbim astfel de o nouă șansă în lupta anti-cancer, despre care oamenii de știință spun că ar permite în viitor noi tratamente în cazul tumorilor solide. Descoperirile au fost detaliate în publicația Nature Biotechnology.
Celulele NK versus celulele T
Aprobată de Food and Drug Administration din SUA în 2017, terapia celulară T stimulează capacitatea celulelor imunitare, numite celule T, de a ucide celulele canceroase. Și cu toate că această terapie s-a dovedit a fi una eficientă în tratarea cancerelor de sânge, oferind o opțiune pentru pacienții care au înregistrat mai puține succesuri cu alte tratamente, ea prezintă și anumite dezavantaje. Mulți pacienți se confruntă cu efecte secundare severe, cum ar fi sindromul de eliberare a citokinelor, care poate duce până la deces, a explicat Sidi Chen, profesor la Yale School of Medicine și autor principal al noului studiu desfășurat de Yale. De asemenea, terapia celulară CAR-T este una specifică pacientului, în sensul că se utilizează propriile celule T ale pacientului.
Însă noua terapie cu celulele NK, care utilizează celule ucigașe naturale, este în prezent supusă studiilor clinice, abordând anumite deficiențe ale terapiei cu celule T. Cercetătorii notează că este la fel de eficientă, însă mult mai sigură și poate fi realizată cu celule ucigașe naturale de la donator. Acest lucru înseamnă că ar putea fi disponibilă “la raft” și utilizată de un număr mai mare de pacienți.
Însă limitarea vine din faptul că celulele NK nu pot ajunge eficient în tumorile solide, cum ar fi tumorile mamare sau colorectale, subliniază chiar principalul autor al studiului Yale.
Descoperirea care dă speranțe în lupta anti-cancer
Cercetătorii și-au propus să identifice frânele care împiedică celulele NK să se infiltreze în tumorile solide. În acest sens, au dezactivat mii de gene ce se regăsesc în celulele NK, pe care ulterior le-au testat în laborator pe patru tipuri de tumori – melanom, cancer mamar, glioblastom și cancer pancreatic. Iar în urma unei serii de experimente și analize, inclusiv screening genetic, cercetătorii au reușit să se focuseze asupra unei gene denumită CALHM2, pe care au eliminat-o din celulele NK.
Odată cu acest pas, s-a constatat că eliminarea genei CALHM2 a făcut ca celulele NK, cunoscute ca celulele ucigașe naturale, să fie mai puternice în ceea ce privește combaterea cancerului, mai eficiente în ceea ce privește infiltrarea în tumoare și mai eficiente în producerea de citokine antitumorale, proteine esențiale pentru semnalizarea celulelor sistemului imunitar în mai multe tipuri de cancer.
În continuare, urmează noi studii pentru Chen și echipa sa care să clarifice efectul genei CALHM2 în terapia cu celulele NK și nu numai.
Sursa: News.yale.edu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.