Celulele pielii pot fi reprogramate în celule dendritice

O nouă modalitate de reprogramare a celulelor ce luptă împotriva cancerului oferă o speranță pacienților din întreaga lume. Pentru prima dată oamenii de știință au dezvoltat o tehnică prin care transformă celulele din pielea umană în celule dendritice, toată procedura durând nouă zile. Celulele dendritice sunt considerate santinelele sistemului imunitar și sunt un ajutor de bază pentru celulele T. Studiul a fost realizat de către cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia și ar putea reprezenta un moment important în lupta împotriva cancerului.

Noul proces este numit „reprogramare directă”

Această descoperire va duce în viitor la opțiuni mai sigure în cazul tratamentelor imunoterapeutice. Practic, prin crearea de celule imune din propriul corp al pacientului riscurile de respingere a tratamentului scad considerabil. Procesul, numit „reprogramare directă”, este rapid și foarte eficient. „Dintr-o secțiune de țesut recoltată de pe piele, putem să cultivăm milioane de celule și să le reprogramăm în celule dendritice, în cadrul unui proces care durează doar nouă zile”, a declarat dr. Filipe Pereira, coordonatorul studiului. Celulele reprogramate alertează sistemul imunitar în privința pericolului reprezentat de celulele canceroase și, în plus, pot fi programate de către cercetători să caute anumite ținte.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.