Cisternografie cu substanţă de contrast intratecală, realizată în premieră în România

res-Foto 2O cisternografie cu substanță de contrast intratecală a fost realizată cu succes, în premieră la nivel național, în luna martie, la Centrul Medical ProVita. Intervenția i-a salvat viața unei paciente de 50 de ani care avea un risc major de a dezvolta meningită, o boală potențial fatală.

Cisternografia cu substanță de contrast intratecală a fost efectuată de doi neurochirurgi, dr. Ionuț Gobej și dr. Dorin Bică, în colaborare cu dr. Gina Zaharia, medic specialist radiologie, imagistică medicală, ca urmare a existenței unei fistule ce determina o scurgere spontană a lichidului cefalorahidian pe nas și pe gât.

„Cea mai performantă metodă de punere a diagnosticului în caz de fistule este aceea de a injecta contrast în spațiul subarahnoidian (de obicei, la nivel spinal – puncție lombară). Ulterior, după ce substanța ajunge la nivel pericerebral prin difuziune, după aproximativ o oră, se realizează un IRM (imagistică prin rezonanță magnetică). Dacă există o comunicare cu exteriorul, prin fistulă, la acest nivel se va scurge și substanța de contrast, fapt perfect evidențiabil pe acest IRM”, a precizat dr. Gina Zaharia.

În cazul acestei paciente, diagnosticul anatomic nu a putut fi pus utilizând secvențele IRM clasice, astfel că s-a optat pentru varianta cisternografiei RM cu substanță de contrast intratecală, o metodă considerată standardul de aur. Metoda are scopul de a evidenția spațiile subarahnoidiene din jurul măduvei spinării, creierului și nervilor intradurali, are o sensibilitate și specificitate de aproape 100% și prezintă și un număr foarte mic de reacții adverse, comparativ cu alte variante de diagnostic (cisternografii IRM, CT, RX, cu trasori radioactivi ş.a.).

„În România nu a fost raportată până în prezent nicio cisternografie RM cu substanță de contrast intratecală, existând mulţi pacienți care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru diagnostic și tratament. Ne bucurăm că am reușit, astfel, să punem la dispoziție pacienților din România o metodă simplă și cu riscuri minime, care poate salva multe vieți”, a declarat dr. Ovidiu Palea, managerul Centrului Medical ProVita – Diagnostic şi tratament.

Operaţia s-a încheiat cu succes, fistula a fost închisă, iar pacienta se recuperează la domiciliu, fără sechele postoperatorii, potrivit spuselor dr. Dorin Bică.

Text: Dana Saporan

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.