Coaliţia Unitatea de sânge susţine optimizarea activităţii în domeniul transfuziilor

Coaliţia Unitatea de sânge a lansat, cu sprijinul autorităţilor din România, un document de poziţie cu privire la transfuziile de sânge, cu scopul de a îmbunătăţi activitatea în domeniul transfuziei sangvine din România. De asemenea, este subliniată importanța acordării unei atenţii deosebite faţă de sânge ca „rezervă naţională”, cu respect atât pentru donatori, cât şi pentru pacienți. Din Unitatea de sânge fac parte Societatea Română de Hematologie (SRH), Societatea Națională de Transfuzie Sangvină din România (SNTSR), Institutul Național de Transfuzie Sangvină Bucureşti (INTS), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Măsuri necesare ce trebuie implementate cu prioritate

Lansarea documentului are la bază raportul „Blood and Beyond”, ce ridică problema situației actuale la nivelul Uniunii Europene privind deficiențele din sistemul transfuzional și măsurile fezabile pentru optimizarea acestuia. Rezerva de sânge este o problemă cu implicații directe asupra pacienților români, tocmai de aceea este nevoie de creșterea gradului de conștientizare și de îmbunătățirea infrastructurii de colectare a sângelui.

„Inițierea acestei coaliții contribuie la identificarea unor soluții în beneficiul inovației și dezvoltării în domeniul medical, iar disponibilitatea părților interesate pentru sprijinirea acestei alianțe reprezintă un motor fundamental pentru transformarea și îmbunătățirea concretă a sănătății în România, având un potențial și o valoare reală în viața pacienților. Subliniez nevoia existenței resursei umane cu înaltă expertiză – înființarea unei specialități medicale care să gestioneze medicina transfuzională și terapiile celulare. Sunt domenii medicale în plină dezvoltare, care necesită personal supraspecializat.”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, Președintele Societății Române de Hematologie.

Regândirea sistemului logistic

Este nevoie de regândirea sistemului logistic (prin digitalizarea aprofundată și utilizarea registrelor naționale), de îmbunătățirea cadrului legislativ național, de aplicarea tehnologiei și a inovațiilor în consens cu modelul actual. Crearea unei discipline medicale specializate pentru transfuzii și investigarea tratamentelor alternative pot avea avantaje semnificative, atât în ceea ce privește creșterea calității vieții pacienților, cât și în reducerea presiunii din cadrul sistemului de transfuzii de sânge.

„Viața pacienților depinde de angrenarea tuturor forţelor din societate și de o mai bună aliniere a serviciilor, tehnologiilor și politicilor medicale la nivelul celor mai noi și inovatoare practici din domeniu, iar această inițiativă care vine în sprijinul pacienților dă dovadă de multă solidaritate față de fiecare unitate de sânge.”, a spus şi Cezar Irimia, Președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.