Conferinta Nationala a Asociatiei de Nursing din Romania

Asociatia de Nursing Romania in colaborare cu Houston NPA au organizat saptamana trecuta Conferinta Nationala de Nursing „Accesul, calitatea si echitatea in ingrijirile de sanatate”. In fiecare an, pe data de 12 mai, in lumea intreaga se sarbatoreste „Ziua Internationala a Nurselor”. Data de 12 mai semnifica ziua de nastere a fondatoarei nursingului modern, Florence Nightingale. In fiecare an ICN (Consiliul International al Nurselor) stabileste o tematica, in 2011 aceasta fiind „Closing the gap: Increasing acces and equity”. Asociatia de Nursing a stabilit tematica Conferintei Nationale dupa tematica ICN si a tradus materialul primit de la ICN, publicand deja doua capitole in revista Nursing. ICN este o federatie care cuprinde in prezent 134 de Asociatii de Nursing, din lumea intreaga, Asociatia de Nursing Romania fiind membra din anul 1997.

La Conferinta au participat, pe langa membri ANR, profesori de nursing, elevi si studenti (Bucuresti, Timisoara, Pitesti, Galati, Craiova, Targu Jiu) si invitati: Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Mariuca Ivan, director general al Fundatiei Crucea Alb-Galbena, conf. dr. Manole Cojocaru, presedinte al Societatii Romane de Medicina de Laborator, si conf. dr. Madalina Manea, Facultatea de Asistenta Medicala si Moase din Craiova.
Tematica a fost foarte variata, cuprinzand lucrari despre: rolul si contributia nursingului si nurselor privind accesul populatiei la ingrijiri de sanatate in context global si echitate in acordarea acestora, Scopurile de Dezvoltare ale Mileniului, invatarea la varsta a treia (ex. Universitatea Populara din Franta), ingrijirea bolnavilor cronici, studiu retrospectiv privind utilizarea antibioticelor intr-un grup populational, drepturile pacientilor, protectia si securitatea nurselor la locul de munca, migratia personalului, informatica in nursing, ICNP versiunea 2 (Clasificarea Internationala a Termenilor pentru Practica Nursing – termeni codificati, definitie, diagnostice de nursing si interventii nursing; ICNP poate fi baza pentru dezvoltarea unui dosar electronic de nursing – acesta va fi un nou proiect), telenursing.

Lucrarile prezentate au fost bine documentate, bazate pe cercetare, pe experienta practica si pe noutati in domeniu. Schimburile de experienta ale studentilor si elevilor in afara tarii (Belgia), participarea la programe, cursuri si conferinte internationale a colegilor s-au reflectat in lucrarile prezentate, prin imbogatirea cunostintelor nursing, prin intarirea atitudinii si viziunii fata de nursing. S-a remarcat bucuria cu care elevii si studentii au impartasit din experientele pe care le-au avut in timpul stagiului de practica, practicand nursing-ul asa cum au invatat la scoala, dar au relatat si despre unele noutati intalnite, de exemplu planul de nursing electronic aplicat in casele de rezidenti (case pentru persoane in varsta) din Belgia.
Nursingul si-a castigat recunoasterea in secolul al XIX-lea datorita activitatilor lui Florence Nightingale si este una din cele mai respectate profesii din lume. Reprezentantii ANR isi doresc ca acest lucru sa se intample si in tara noastra si spera ca intr-o buna zi se vor produce si in Romania schimbari majore.
„Nursingul cuprinde ingrijiri autonome si in colaborare pentru persoanele de toate varstele, familii, grupuri si comunitati, bolnave sau sanatoase indiferent de locul activitatii. Nursingul include promovarea sanatatii, prevenirea bolilor, precum si a ingrijirii persoanelor bolnave, cu handicap sau in stare terminala. Sustinerea, promovarea unui mediu sigur, cercetarea, participarea la elaborarea politicilor de sanatate si pentru pacienti, managementul sistemului de sanatate si educatia sunt alte aspecte-cheie ale nursingului (ICN)”.

Nursingul cere o baza solida de cunostinte bazate pe rationament stiintific, inseamna autonomia profesiei, responsabilitate, cercetare, leadership, management, ingrijiri centrate pe pacient (plan de nursing individualizat).
Nursingul reprezinta stiinta si arta ingrijirii individului sanatos si bolnav in comunitate sau in oricare institutie medico-sanitara, respectand nevoile biologice, psihologice si sociale ale acestuia. In timp ce medicina se ocupa de aspectul biologic al ingrijirilor si vizeaza, in cea mai mare parte, individul suferind si cauza bolilor omului cu scopul de a trata sau preveni boala, nursingul se ocupa de nevoile fundamentale ale individului atat sanatos, cat si bolnav, ceea ce inseamna capacitatea de a particulariza ingrijirile generale si a le adapta la fiecare persoana in parte. Nursingul integreaza problematica sociala si psihologica deopotriva in ingrijiri si abordeaza holistic echilibrul persoanei.

In intreaga lume, Nursingul este o profesie cu o responsabilitate si un rol social esential in promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, restabilirea sanatatii si inlaturarea suferintei. Relevanta este definitia Virginiei Henderson despre Nursing: „sa ajuti individul (fie acesta bolnav sau sanatos) sa-si afle calea spre sanatate sau recuperare, sa-l ajuti sa-si foloseasca fiecare actiune pentru a promova sanatatea sau recuperarea, cu conditia ca acesta sa aibe taria, vointa sau cunoasterea necesare pentru a o face si a actiona in asa fel incat sa-si poarte de grija singur cat mai curand posibil”
In Romania, nursingul reprezinta o mare controversa; pe de-o parte in formarea de baza, dupa anul 1990 se studiaza conceptul de Nursing (curricula Asistentului medical generalist este conforma cu standardele internationale), absolventii obtinand competente pentru ingrijiri nursing si pe de alta parte, in practica clinica conceptul nu se aplica (nu exista baza legala care sa stipuleze profesia de nursa ca autonoma cu respectarea celor 4 roluri – promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, curativ si de recuperare) si nu exista documente privind planul de ingrijire al pacientilor.
Rolul esential al nursei este de a ajuta persoana bolnava sau sanatoasa sa-si mentina sau recastige sanatatea, ceea ce reiese din functiile nursei:
– independenta (autonomia) in cadrul careia nursa acorda ingrijiri de baza pacientului din proprie initiativa, temporar sau definitiv (de confort, alimentatie, eliminari, igiena etc), stabilind relatii de incredere cu acesta sau cu apartinatorii prin tehnici de comunicare, transmitand informatii specifice educatiei pentru sanatate.
– dependenta – rolul delegat in cadrul careia nursa, la indicatia medicului aplica tehnici de tratament (administrarea medicamentelor, recoltarea analizelor, pregatirea pacientului pentru investigatii etc.) sau de readaptare.
– interdependenta in cadrul careia nursa colaboreaza cu alti profesionisti din sanatate, social, educativ si participa la diferite actiuni, in scopul imbunatatirii starii de sanatate.
Nursa este o persoana care lucreaza autonom: ea isi planifica timpul si activitatile in functie de solicitarile si specificul locului de munca; utilizeaza dosarul de ingrijiri, se implica in relationarea cu familia individului, aplica metode educationale in functie de specificul locului de munca, raspunde de activitatea sa, colaboreaza cu alti specialisti, se implica in politicile de sanatate, realizeaza studii de cercetare pentru ameliorarea activitatii si/sau a sanatatii, se ocupa de educarea generatiilor de nurse.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.