Acasă » Ultima oră » Cum afectează alcoolul ADN-ul
Cum afectează alcoolul ADN-ul
În cadrul unui studiu realizat pe șoareci de laborator s-a descoperit că alcoolul afectează ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic), la nivelul celulelor hematopoietice, celulele stem ale sângelui. Practic, responsabilă pentru aceste efecte asupra organismului uman este acetaldehida (C2H4O), care apare în urma procesului de metabolizare a alcoolului. Astfel, susțin cercetătorii de la Laboratorul MRC de Biologie Moleculară Cambridge, Marea Britanie, studiul demonstrează că alcoolul, în cantități mari, poate cauza un adevărat „haos” asupra ADN-ului.
Ce se întâmplă atunci când sistemele de apărare nu funcționează
Cercetarea a fost realizată pe șoareci de laborator modificați genetic cărora le-a fost dat alcool diluat sau etanol. Cercetătorii au folosit secvențierea ADN-ului și analiza cromozomilor pentru a observa efectele asupra organismului. În mod normal corpul uman are un mecanism de apărare împotriva compusului chimic acetaldehidă. Este vorba de acetaldehidă dehidrogenaze (ALDH), un grup de enzime care, dacă funcționează corect, transformă acetaldehida în acetat, care este folosit de organism pentru energie.
Pentru a observa clar efectele alcoolului oamenii de știință au folosit șoareci de laborator care nu prezentau acest grup de enzime la capacitate de funcționare maximă. „Am observat un nivel extrem de mare de afectare a ADN-ului în aceste celule. Părți ale ADN-ului au fost șterse, alte părți au fost rupte și am văzut chiar și părți ale cromozomilor mutate și rearanjate”, a declarat prof. dr. Ketan J. Patel, coordonatorul studiului. Există și un al doilea mecanism de apărare, care încearcă să repare ADN-ul deteriorat. „Este important să ținem cont că sistemele de eliminare a alcoolului și cele de reparare a ADN-ului nu sunt perfecte, ceea ce înseamnă că alcoolul poate cauza cancer, chiar și în cazul persoanelor care au aceste sisteme de apărare funcționale”, a completat prof. dr. Ketan J. Patel.
Sursa: Sciencealert.com
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.