Cum detectează nasul combinațiile diferite de mirosuri

În fiecare moment al fiecărei zile suntem înconjurați de fel de fel de mirosuri. Mirosul este practic rezultatul dintre molecula unei substanțe care întâlnește celule din nas. Uneori, acestea ne trezesc tot felul de amintiri, alteori trag pur și simplu un semnal de alarmă în ceea ce privește termenul de expirare al unui anumit produs. Însă v-ați întrebat vreodată cum identifică creierul atât de multe mirosuri diferite și cum poate detecta aroma unui anumit ingredient dintr-un fel de mâncare, de exemplu? Oamenii de știință de la Universitatea Columbia, Statele Unite ale Americii, au făcut un pas înainte și, în urma unui studiu publicat în jurnalul Science, au descoperit că secretul se ascunde chiar… în nas.

Celulele nasului au foarte mulți receptori

De la mirosul neplăcut al gunoiului până la cel încântător al parfumurilor, zilnic suntem expuși la sute sau chiar mii de molecule diferite de miros. Utilizând o metodă 3D numită microscopia SCAPE, echipa de la Universitatea Columbia a monitorizat modalitatea prin care miile de celule ale nasului șoarecilor au reacționat la mirosuri diferite și la amestecurile de mirosuri. Celulele nasului care detectează mirosurile au foarte mulți receptori – la oameni de exemplu există peste 400 de tipuri de receptori. Pentru un singur miros, doar celulele ale căror receptori sunt sensibile la mirosul respectiv se vor activa și vor trimite către creier un cod care va fi identificat. Dar pentru amestecurile de mai multe mirosuri, acest cod va fi mai complex și mai greu de interpretat.

În plus, oamenii de știință au descoperit că în unele cazuri un anumit miros poate dezactiva răspunsul unei celule la un alt miros, dar și că o aromă principală ar putea amplifica răspunsul celular în ceea ce privește o aromă secundară. Deși deseori ni se întâmplă să percepem un miros ca fiind dominant, anterior se presupunea că acest proces are loc în creier. Dar rezultatele acestui studiu arată că semnalele trimise către creier sunt modelate prin intemediul acestor interacțiuni din interiorul nasului.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.